Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "İlaç üretiminde kullanılan etkin madde ve etkin madde üretiminde kullanılan ham maddelere uygulanan KDV oranını, yüzde 18'den yüzde 8'e düşüreceklerini bildirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, "İlaç üretiminde kullanılan ana girdilere yüzde 18 oranında KDV uygulanması, ilaçların Türkiye'de üretimi yerine, ithaline yol açıyor. Düzenleme, yerli ilaç üretimini teşvik edecek. KDV indirimi, cari açığın azaltılmasına da katkıda bulunacak" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ilaç üretiminde kullanılan etkin madde ve etkin madde üretiminde kullanılan ham maddelere uygulanan KDV oranının, yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüleceğini bildirdi. Şimşek, konuya ilişkin taslağın Bakanlar Kuruluna gönderildiğini de belirtti.

Bakan Şimşek, yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan veya ithaline izin verilen ilaçların yüzde 8 oranında KDV'ye tabi tutulduğunu kaydetti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu ürünlerin üretiminde kullanılan etkin madde ile etkin madde üretiminde kullanılan ham maddelerinde ise ilgili Bakanlar Kurulu Kararının listelerinde yer almaması nedeniyle, yüzde 18 oranında KDV uygulandığını söyledi.

"İlaç üreticileri aleyhine olan durum, ortadan kaldırılacak"

İlaç imalinde kullanılan ana girdilere yüzde 18 KDV oranının uygulanmasının, ilaçların Türkiye'de üretimi yerine, ithaline yol açtığına dikkat çeken Şimşek, düzenlemeyle, ilaç üreticileri aleyhine gelişen bu durumun ortadan kaldırılacağını söyledi.

KDV indirimi, cari açığa da ilaç olacak

Maliye Bakanı Şimşek, Bakanlar Kurulu'na gönderilen tasarıyla Türkiye'de ilaç üretimini arttırmanın amaçlandığını belirtti. Şimşek, ilaç üretiminde kullanıldığı Sağlık Bakanlığından alınacak yazılar ile belgelendirilen etkin maddeler ve etkin madde üretiminde kullanılan ham maddelere uygulanmakta olan KDV oranının yüzde 18'den yüzde 8'e indirileceğini söyledi.

Bakan Şimşek, "Yapılan bu düzenleme, yerli ilaç üretimini teşvik edeceği gibi cari açığın azaltılmasına da katkıda bulunacak" dedi.