Türk Eczacıları Birliğinin (TEB), Araştırmacı İlaç Firmaları Derneğine (AİFD) yönelik açıklamasında, ''Kamu kurum iskontosunu ihtiyari olarak gösterip, ortadan kaldırma gayretkeşliğiyle eczacıları vatandaşla ve kamu ile karşı karşıya getirmeye uğraştığınız anlaşılmaktadır'' denildi.

AİFD'nin internet sitesinden yayımladığı ilaç fiyat düşüşlerini içeren açıklamasıyla ilgili TEB Merkez Heyeti'nden yazılı bir açıklama yapıldı.

Söz konusu duyuruda, ''Kamu Kurum İskontoları'' ile ilgili, ''Kamu, eczanede hastalar tarafından fark ödemesi yapılmasını gerektiren iskontoların bir kısmını düzelttiği halde tamamını düzeltmemiştir'' ifadesine yer verildiği hatırlatılarak, bunun kabul edilmesinin mümkün olmadığı belirtildi.

AİFD'nin kamuya verdiği taahhüde uymayıp belirlenen kamu kurum iskontosu oranlarını uygulamayarak eczacıları zora soktuğu ve mağdur ettiği kaydedilen açıklamada, AİFD'nin, eczane stok zararı ile ilgili uygulamaları kabule yanaşmadığı izleniminin de doğduğu belirtildi.

Bugüne kadar, düzenlemeler nedeniyle eczane stoklarında oluşan zararın hiçbir zaman ilaç sektörü tarafından tam ve eksiksiz bir biçimde karşılanmadığı öne sürülen açıklamada, şöyle denildi:

''Yıllarca, eczacının bilgisi ve haberi olmadan, kapalı kapılar ardında kamuya verdiğiniz taahhütlerin sonucu olarak mağdur ettiğiniz eczacıların eczanelerinde oluşan stok zararlarını ödememek şeklindeki yaklaşımınız, meslek örgütümüz ve meslek örgütümüzün üyesi serbest eczacılık yapan 24 bin kişi tarafından hiçbir surette unutulmamıştır ve unutulmayacaktır. Bunun da ötesinde eczacının stok zararını ödemek ya da ödememek açıklamanızda belirttiğiniz şekilde 'sektörün bağımsız üyeleri arasındaki özel hukuk ilişkileri' ile ilgili değildir. Bu tür bir açıklama, ilaç sanayicileri ve kamu arasındaki taraf olmadığı bir protokolden zarar gören eczacılarla dalga geçme boyutuna ulaşmaktadır.''

Duyuruda, kamu kurum iskontolarının ihtiyari bir uygulama olduğundan bahisle, bunun keyfiyete bağlı olduğu algısı verilerek kamuoyunun yanlış yönlendirildiği ileri sürülen açıklamada, ''Bugün kamu kurum iskontosunu ihtiyari olarak gösterip, ortadan kaldırma gayretkeşliğiyle eczacıları vatandaşla ve kamu ile karşı karşıya getirmeye uğraştığınız anlaşılmaktadır'' ifadesine yer verildi.

Stok zararlarının telafisi konusunda firmaların sorumluluklarının gereğini hiçbir zaman tam ve eksiksiz biçimde yerine getirmediği savunulan açıklamada şunlar kaydedildi:

''Türk Eczacıları Birliği olarak söz konusu esef verici açıklamada bahsi geçen ve yukarıda altını özenle çizdiğimiz hususları derhal düzeltmediğiniz takdirde 24 bin eczanemizden gelen örgütlü gücümüzü kullanarak, Sağlık Uygulama Tebliği'ne aykırı biçimde kamu kurum iskontosu oranları uyguladığınız hiçbir ilacınızı eczacılarımızın alıp satmayacağını ve süreci halkımızla bütün açıklığıyla paylaşarak sadece eczacının değil halkın haklarının nasıl gasp edildiğini gözler önüne sereceğimizi üstüne basa basa ifade etmek isteriz. Sektörünüzün varlık sebebi olan ilaç uzmanı eczacılar, hem mesleklerini hem de geleceklerini gerekirse size rağmen koruyacaktır.''