Aydın İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Vekili Faruk Uludağlı başkanlığında yapılan toplantıya Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Kemer Toplum Merkezi Müdür Vekili Sevim Yetkin, Aydın İş Kadınları Derneği Başkan Vekili Şeyda Aksoy, Emniyet Teşkilatı Mensupları Yardımlaşma Derneği Aydın Şube Başkan Yardımcısı Berrin Demir, Gevher Nesibe Sultan Yardımlaşma Derneği Başkanı Rabia Özkahraman ve davetliler katıldı.
Toplantının İçişleri Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Dairesi Başkanlığı tarafından başlatılan, “Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi Ortak Programı” çerçevesinde düzenlendiğini belirten Faruk Uludağlı, “İçişleri Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Türkiye temsilciliği tarafından uygulanan bu program; 2006-2009 yılları arasında İzmir, Kars, Nevşehir, Şanlıurfa, Trabzon ve Van olmak üzere altı pilot ilde uygulanmıştır. Ortak programın uygulandığı 6 ilde kadın ve kız çocuklarının hayat kalitesinin yükseltilmesine yönelik çalışmalara öncelik verilmesi ele alınmıştır. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının korunması çalışmaları gerçekleştirilmiş olup; bu kapsamda "Eşitlik Eylem Planları" Yerel yönetimler ve kadın kuruluşları başta olmak üzere, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği içinde hazırlanmış, İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisleri tarafından onaylanarak uygulama aşamasına getirilmiştir” dedi.
Gevher Nesibe Sultan Yardımlaşma Derneği Başkanı Rabia Özkahraman da, “Devletin gücünü, her yerde hissediyoruz. Ancak yardıma muhtaç bir kadına destek olmak istediğimizde, bürokratik engellerle karşılaşabiliyoruz. Yasaları iyi bilmek gerekiyor. Dernek yöneticilerinin daha çok bilinçlendirilmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.
Kadınların ve kız çocuklarının insan haklarının her zaman korunması gerektiğini savunan Emniyet Teşkilatı Mensupları Yardımlaşma Derneği Aydın Şube Başkan Yardımcısı Berrin Demir ise, “Emniyet Müdürlüğü personelinden ihtiyacı olan ailelerin çocuklarına destek amacıyla bu yıl içinde 53 üniversite öğrencisine burs verdik” şeklinde konuştu.
Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Kemer Toplum Merkezi Müdür Vekili Sevim Yetkin de, kadın hakları konusunda bilinçlendirme ve geliştirmeye yönelik kadın eğitim programlarına katılarak eğitim verdiğini belirtti. Korunmaya muhtaç çocuklar konusuna da değinen Yetkin, şunları söyledi: “Bir çocuğun ailesi fakir olabilir, zengin de olabilir ama kimse onu sahiplenmiyorsa o çocuk korunmaya muhtaçtır. Aile içinde suç işlemeye yönelik teşviklerle ahlaki yönden tehlikeye düşen korunmaya muhtaç çocukların, ilgili bir kurumun veya herhangi bir vatandaşın tespit ve ihbarıyla alo 183 Acil Yardım hattını aradığında mutlaka değerlendirilir. Ayrıca, cinsel istismara uğramış çocukların acil koruma altına alınması da söz konusudur”
Toplantının sonunda yapılan ortak açıklamada, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlendirilmesini sağlamaya yönelik bu çalışmaların sürdürülmesinin önemli bir gelişme olarak değerlendirildiği belirtildi.