Arion Yayınevi; romanlardan tiyatro oyunlarına, mimarlık kitaplarından çevirilere kadar pek çok eseri bulunan Murat Aykaç Erginöz’ün “İktidardakiler” kitabı ile karmaşık ilişkilerin hakimiyetindeki iktidar gerçeğini ortaya koyuyor. 

İlk olarak 1987’de basılan ve Fransız Kültür Bakanlığı tarafından Akademik Palmiye Ödülü’ne layık görülen “İktidardakiler”, sürükleyici ve sinemasal temposu ile keyifle okunan bir roman. Uzun yıllar önce yazılmış olmasına rağmen güncelliğini koruyan kitap, “Bugün yazılmış olsa, politikadaki günümüz skandallarıyla bu kadar örtüşebilir.” dedirtiyor. Kitap, iktidarın kendi sahibini nasıl şekillendirebileceğini, en önemli insan ilişki biçimlerini bile, baba-oğul ilişkisinin dahi önüne geçerek acımasız çarkları içerisinde yok edebilecek bir yapısı olduğunu gösteriyor. Entrika ve komplolarla örülmüş bu ağda “hümanizmden uzak, bir anlamda makineleşmiş, duygulardan arındırılmış insan tipleri yaratabildiğini” gözler önüne seriyor. Diğer yandan da bir çocuğun tüm bu karmaşık ilişkiler örgüsünden uzak, katıksız, sevgi dolu hayata bakışını da gösterebilen bir eser. 

Bireyin tek başına “devlet” karşısındaki güçsüzlüğünü vurgulayan İktidardakiler, “mutlu bir son”dan uzak ama gerçekçi bir bitişin ürperticiliği ile de kalıcı bir etki yaratıyor…

Prof. Dr. Murat Aykaç Erginöz

İsviçre Cenevre Üniversitesi’nde başladığı eğitimini, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nde bitirdi. Akademik kariyerini Paris IV. Sorbonne Üniversitesi’nde yaptı. Mimar, romancı, çevirmen olarak birçok telif ve çeviri eseri bulunan yazarın eserlerinden bazıları TV dizisi ve film oldu, bazıları İngilizce ve Fransızcaya çevrildi. Fransa Cumhurbaşkanlığı (L’ordre du Mérite) Ulusal Onur Ödülü, Fransa Kültür Bakanlığı’nın L’ordre des Palmes Académiques (Akademik Palmiye Ödülü), T.C. Kültür Bakanlığı ödülleri gibi birçok önemli edebiyat ve mimari alanında ödüller aldı. 

Bugünlerde tüm eserleri Arion Yayınevi tarafından yeniden düzenlenerek belirli bir düzen içinde tekrar basılan yazarın en son eserini adı ise “SON SARAYLI”. 2011 içinde tüm eserlerinin basımının bitirilmesi planlanan Murat Aykaç Erginöz, akademik yaşamının yanı sıra 2011 sonuna doğru çıkması planlanan oldukça önemli yeni bir eser üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.