Almanya'nın Bonn kentinde iki haftadır 180 ülkenin doğa bilimleri uzmanlarınca ele alınan atmosferdeki anormal karbondioksit büyümesinden kaynaklanan dünya iklim değişikliğine çare bulmak için sonuç yine hemen hemen sıfırda kaldı.

Müzarelerin kötü durumunu aktaran Yeni Zelanda hükümeti temsilcisi Adrian Macey, son günün oturumlarının başkanı olarak, "İlerleme kaydedilebildi mi derseniz, sonuç son derece dengesizdir" dedi.

Küçük Ada Devletleri İttifakı da Bonn sonuç bildirisinde şunu vurguladı: "Büyük devletler, iklimin bozulmasında 17. yüzyıldan sonra Sanayi Devrimi'nden beri yakılan (ömür ve petrol ürünleri gibi) fosil yakıtları yüzünden en büyük sorumluluğu taşımaktadırlar"

Meteorolojik etkinliğin cereyan ettiği atmosferin 10 km'lik ilk katmanı troposfere ve üst katlara karbondioksit salımını engelemek için ilk ciddi anlaşma olan 1997-Japonya-Kyoto Protokolü'nün uygulanması için ümit hemen hemen yok gibi. İmzacı sadece 40 ülke Kyoto'yu ciddi uygulama niyetinde olduğunu bildirmiş bulunuyor.

-DURBAN VE WWF-

Aralık 2009'da Danimarka'nın başkenti Kopenhag'da yapılan BM İklim Konferansı tam fiyaskoyla bitti. Meksika-Yukatan-Cancun toplantısı da öyle.

Şimdi gözler, Kyoto'yu imzaya bile yanaşmayan ABD gibi süper devletin yanında Çin, Rusya, Hindistan'ın muazzam doğa kirliğiliği kaynakları ortamında Güney Afrika'nın Durban kentinde Kasım-Aralık 2011'de yapılacak dünya Çevre (Doğa) Bakanları toplantısında olacak.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın Bonn temsilcisi Samantha Smith de şunu dedi:

"Bonn müzükerelerinde (dünyanın durumu) ve görüşmelerin seyrindeki karşıtlık ürkütücü. Sadece, Norveç gibi hükümetlerin desteğiyle Breziyla ve Endonezya'da yaşayabilen ormanların korunmasına çalışılıyor."

Uluslararası Enerji Kurumu, dünyada karbondioksit salımının 2010'da yüzde 5,9 arttığını bildiriyor.