Son günlerde Belediye Başkanı Fuat Akdoğan ile Eski Belediye Başkanı Engin Berberoğlu arasındaki tartışmalarda adı geçen CHP İlçe Başkanı ve Belediye Başkan Aday Adayı M. Esat Altungün, tartışmalarla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. Adının bu tartışmalarda kasıtlı olarak geçirildiğini belirten Altungün, bir basın bülteni yayınlayarak her iki siyasetçiye de sert cevap verdi. Altungün, “Son 25 yılda Kuşadası"nı onar yıl yönettiğini sanan, ancak yönetmek şöyle dursun, bir turizm kenti olan Kuşadası"nı sıradan Anadolu kasabalarından bile geri götüren, kenti betona mahkum eden Eski Belediye Başkanı Berberoğlu ile mevcut Belediye Başkanı Fuat Akdoğan"ın yeniden aday olmaları yetmezmiş gibi, bir de son günlerde başlattıkları traji komik polemiğe adımı malzeme yapmaya çalışmaları, bu kişilerin siyasi stratejilerinin bir parçası olarak ortaya çıkmıştır. Ancak bu kişiler Kuşadası halkını kandıramayacaklar” dedi.
Bilindiği gibi polemiğin fitili, ilk olarak Belediye Başkanı Fuat Akdoğan"ın ulusal bir gazetede yayınlanan röportajında yer alan “Engin Berberoğlu seçimlerde benim rakibim olamaz. Seçim CHP"nin adayı M. Esat Altungün ile benim aramda geçer” şeklindeki sözleriyle ateşlenmişti. Ardından Engin Berberoğlu tarafından finanse edilerek çıkarıldığı bilinen yerel bir gazetede “Altungün, Akdoğan için kolay bir rakip! Akdoğan"ın açıklamaları, CHP"den aday gösterilmesini istediği Altungün"ü kolay lokma olarak gördüğünün kanıtı. Akdoğan, Berberoğlu"na karşı Altungün"ü öne çıkarmaya ve yine aradan sıyrılmaya çalışıyor” içeriğiyle bir haber yayınlanmıştı.
Tüm bu gelişmeler üzerine bir basın bildirisi yayınlayan CHP İlçe Başkanı ve Belediye Başkan Aday Adayı M. Esat Altungün, Akdoğan"ın Berberoğlu ile ilgili açıklamasının malumun ilanı olduğunu söyledi. Fuat Akdoğan"ın “Berberoğlu"nun seçilme şansı yok. Seçim M. Esat Altungün ile benim aramda geçer” şeklindeki tespitini değerlendiren M. Esat Altungün, “Her ne kadar belediye başkanı olsa da, Akdoğan bir gerçeği görüp ifade etme cesaretini göstermiştir. Ancak siyasi açıdan Akdoğan"dan daha tecrübeli olduğu varsayılan Berberoğlu, bu gerçeği kabullenmemekte direnmektedir. Berberoğlu, 1999"da belediye başkanıyken, yani elinde telsiz ve belediye gücü varken, 4 bin oy farkla seçim hezimeti yaşadığını çabuk unutmuş görünüyor. Siyasi ihtirası yüzünden, kendisini iki dönem belediye başkanı yapan partimiz CHP"yi, 2004 seçimlerine 10 kala sattığını da çabuk unutmuşa benziyor. 2004"te kendisine kapısını açıp amblemini veren DYP"yi de yine siyasi ihtirası yüzünden ilk fırsatta satmakta tereddüt etmeyen Berberoğlu, kendine inananlara defalarca seçim hezimeti yaşatmış bir siyasetçidir. Berberoğlu yaşantısının büyük çoğunluğunu Kuşadası dışında, yatıyla çıktığı mavi yolculuklarda geçirdiği için Kuşadası gerçeklerinden ve Kuşadası insanından kopmuştur. Bu nedenle tahlil ve değerlendirmeleri gerçeklerin çok uzağındadır. Yerel seçim öncesi CHP"nin ve M. Esat Altungün adının yükselişi, özellikle Berberoğlu ve fanatik taraftarlarını rahatsız etmektedir. Çünkü bizim kendilerinden çok farklı bir yönetim anlayışımız olduğunu iyi bilmektedirler” diye konuştu.