Türk Silahlı Kuvvetleri"nin 16 Aralık gecesi yaptığı operasyonun sonuçları belli oldu. Türk ve Amerikan istihbarat birimlerinin ortak çalışmasıyla derlenen sonuçlara göre en az 300 terörist öldü ve Kandil"deki Roj adı verilen ana telsiz istasyonu toprağa gömüldü.

Genelkurmay Başkanlığı, 16 Aralık"ta gece yarısı PKK"ya karşı gerçekleştirilen kara destekli hava operasyonunun sonuçlarıyla ilgili olarak ABD ile ortaklaşa bilgi topladı. İnsansız hava araçları, uçaklar, kameralar ve bölgedeki istihbarat birimlerinden gelen bilgiler çapraz olarak değerlendirildi. Genelkurmay"a ulaşan bilgilere göre operasyonun bilançosu şöyle:

BİLGİ YEREL KAYNAKTAN

Türk askeri ve sivil uzmanların yerel kaynaklardan elde ettiği fotoğraflara göre operasyonlarda en az 300 terörist öldürüldü. Vurulan mağara ve sığınaklardaki terörist sayısı tam bilinmediğinden, öldürülen PKK"lı sayısı kesin olarak tespit edilemiyor.

HEM DE JAPON MARKA

Kandil Dağı"nda bulunan Japon Yasu marka son derece gelişmiş kriptolu telsiz istasyonu vuruldu. Sadece ses değil ışıklı ekranı sayesinde SMS benzeri sessiz haberleşmeye de imkan sağlayan ve "Roj" adı verilen ana haberleşme merkezinin ve telsiz antenlerinin çökmesi üzerine PKK yedek sistemini devreye soktu. Ancak yedek sistem devreye girinceye kadar PKK"lı teröristler kendi telsizlerini aktarma telsizi olarak kullandı.

AJANS DA VURULDU

Kandil dağından haber veren Fırat Haber Ajansı"nın ofisi de imha edildi. Ajans bu nedenle operasyon sonrasında yeni görüntü ve haber gönderemedi, eski fotoğraflar servis edildi.

PKK"DAN KAÇIYORLAR

Operasyon sonrası pek çok PKK"lı terörist kamplarından kaçarak askeri birliklere teslim oldu. Yüze yakın teröristin teslim olduğu bilgisi Genelkurmay"a ulaşırken intihar saldırılarına karşı önlemlerde artırıldı.

PSİKOLOJİK YIKIMDALAR

Genelkurmay tarafından önümüzdeki günlerde yayınlanacak bilgiler hava, telsiz dinleme ve yerel kaynaklar olarak üç ayrı kanaldan elde edildi. ABD ve Türk insansız hava araçları operasyon bölgelerini gündüz fotoğrafladı. Bu sayede fiziki hasar tespit edildi. Operasyon sırasında ve sonrasında örgüt içi telsiz konuşmaları takip edildi. Örgüt içi konuşmalar psikolojik yıkımı ortaya koydu. Yerel kaynaklar ve irtibat timleri ölen teröristlerin fotoğraflarını çekti. Bu fotoğraflar operasyon bölgesinde veya cenaze törenlerinde elde edildi.

KANDİL DEVRİYESİ

Türk Hava Kuvvetleri uçakları dün de Kuzey Irak"taydı. Kürdistan Yurtseverler Birliği"nin sitesinde yer alan bilgiye göre, Türk savaş uçakları PKK unsurlarının bulunduğu Kandil Dağı bölgesinde uçtu. Saat 14.29 itibariyle duyurulan bilgide, uçakların herhangi bir hedefi bombalamadığı bildirildi.

İDDİALAR: DÜN DE BOMBALADILAR

Kürdistan Yurtseverler Birliği dün saat 16.51"de bu kez üç Türk F-16"sının Irak"ın kuzeyinde bulunan Gali Alibey Vadisi"ndeki PKK unsurlarına yönelik operasyon yaptığını duyurdu.

Irak"ın kuzeyindeki peşmergelerin bağlı olduğu bakanlığın sözcüsü Cebbar Yaver de "Öğle saatlerinde Kandil Dağı çevresinde keşif uçakları görüldükten sonra TSİ 14.00 sularında Laruh Dağı Şavşanka bölgesi savaş uçakları tarafından bombalandı" dedi.

ABD UÇAKLARI DA BÖLGEDE

ABD"ye ait 8 savaş uçağı dün bombalanan Hakurk, Avaşiin ve Zap kampı ile yakınlarında bulunan Çemço, Nerve, Regan ve Berbari kesimlerindeki küçük kampların üzerinde uçarak son durumu gözledi.