Amerikalılar, 10 yaşındaki bir çocuğu 7-8 yıl boyunca sağ bek olacak gibi eğitip en sonunda kusursuz bir sağ bek elde etme modelinin gerçekçi olmadığını söylüyorlardı. Tam aksine, çocukluğunda farklı sporlar yapmış, basketbol oynamış, kısa mesafe koşmuş bir genç, futbolculuğunda daha başarılı olabiliyordu.
Red Bull Salzburg"un dev santrforu Marc Janko da sanırım bu modele uygun bir futbolcu. Sporcu bir aileden geliyor, annesi Eva, olimpiyat madalyalı bir ciritçi. Marc da çocukluğunda farklı sporlar yapmış, sonuç olarak futbolcu olmaya karar vermiş bir genç. Belki de 23 yaşına kadar sıradan sayılabilecek bir oyuncuyken, son 3 sezonda geç bir patlama yapmasının nedeni de bu.
Multi-sporcu bir aileden gelmesinin başka faydaları olduğu da kesin: Yoksa zaten 1,97 boyunda bir adamın fiziğine inat böyle bir top tekniğine sahip olmasının başka bir açıklaması düşünülemezdi. 2 metreye yakın boyuna rağmen orantılı bir vücudu var, kuvvetli ve hatta atletik bile denebilir. Bu boyda bir adamın uzaktan şutlarla gol bulabiliyor, voleler röveşatalar vurabiliyor olması da atletikliğiyle ilgili. Sol ayağını iyi kullanabilmesi de cabası...
* * *
Şu sıralarda Red Bull Salzburg"la harika bir sezon geçiriyor, UEFA Avrupa Ligi"nde gruptan 6"da 6 yaparak çıktılar. Geçen sezon 39 gol attığı ligde bu yıl 10 golü var ama Avrupa kupalarında Villarreal ve Lazio"ya karşı kaydettiği sayılarla önemli bir eleştiriyi de göğüsledi sayılır. Çünkü herkes onun Avusturya"dan daha zorlu bir ligde bu golleri atamayacağı endişesini taşıyordu.
Premier Lig ekibi Birmingham"ın onunla ilgilendiği yazılıyor, ama yazdan beri bu tarz çokça söylenti gerçeğe dönüşmedi. Eğer yolu Türkiye"den geçerse hepsi de tek santrforlu oynayan 4 büyüklerin aradığı kuvvetli/yıpratan golcü tipine alışık gözüküyor, çünkü Salzburg"da da ileride tek başına oynuyor. Hatta fiziksel benzerliği nedeniyle Makukula"nın Süper Lig"deki şöhretinden de çalabilir Janko...