Hasar kaydı sorgulaması yapan bazı internet siteleri, ağır hasarlı araçlar için ‘Herhangi bir kayıt yoktur’ bilgisi vererek araç sahibi olmak isteyenleri yanlış bilgilendiriyor.
 
Şikayetvar’ın haberin göre: özellikle yaz aylarında artan ikinci el Otomobil alımlarında araç alacak kişilerin hasar kaydı sorgulaması yaparken çok dikkatli olması gerekiyor. Bazı internet siteleri hasar kaydı sorgulamasında ağır hasarlı araçlar için ‘hiçbir kayıt yoktur’ bilgisi verebiliyor.
 
Aracın şasi numarasıyla sorgulama yapan vatandaşlar, herhangi bir kayıt bulunmaması üzerine otomobil sahibi oluyor fakat daha sonra kasko işlemi esnasında gerçekle yüz yüze geliyor. Sorgulamada esnasında hasar kaydı bulunmayan araçlar, ağır hasarlı çıkıyor. Herhangi bir denetim olmadan internet sitelerinin milyonlarca vatandaşı yanılttığını belirten vatandaşlar, acil denetim getirilmesini istiyor.
 
Otomobil alacakları mağdur ettiği belirtilen bu internet sitelerinin, iletişim bilgisini paylaşmaması da dikkatlerden kaçmıyor. Sorgulama yapmak için dahi ücret ödedikleri sistemin kurbanı olan tüketicilerin şikayetleri şöyle:
 
“Sorgulamadaki hata yüzünden 14 bin lira zararım var”
 
“12.12.2013 tarihinde bir araç satın aldım. Hasar sorgulamasını da defalarca yaptım. Hiçbir sorguda ağır hasarlı bilgisi gelmedi. Hatta cevaplar da şasi numarasıyla birlikte geliyordu. Ben de aracı, bu bilgiler ışığında aldım. Geçenlerde kasko yaptırmak istedim araca fakat araçta pert kaydı çıktı. Ne yapacağımı bilmiyorum. Şu ana verilen fiyat aldığım fiyattan yaklaşık 6-7 bin lira altında. Şu an normal piyasa fiyatı 32 bin lira civarında ama şu an verilen para 16-17 bin lira. Ne yapacağımı, nereye başvuracağımı bilmiyorum.”
 
“Uygulama güvenilir değil”
 
“Aracımın plakasını yazıp gönderdim, sorgulama mesajı geldi. Aracımın 2003 sonrası kayıtlara geçmiş hasar kaydının bulunmadığı Şasi numarası ile sorgulamamı önerdiler fakat yine aynı mesaj geldi. Ayrıca benim kayıtlara geçmiş fotoğraflı tutanaklı hasarım var sigorta bilgi ve gözetim merkezi web sitesinde görebiliyorken SMS olarak ‘hiçbir kayıt yoktur’ şeklinde mesaj geldi. Çok güvensiz bir uygulama asla kullanmayacağım bir daha.”
 
“Sürekli farklı bilgilendirme yapıyor”
 
“Satın almak istediğim araca ait hasar kaydı 1 adet ve 18.06.2013 18,88 TL gözüküyordu. Aracı satın aldım; 15.02.2014 tarihinde tekrar mesaj gönderdim ve 3 adet hasar kaydı 28.09.13- 226.56 TL, 09.09.13 314,72 TL, 18.06.13 579,85 TL bu sistemin nasıl işlediğini verdiği hizmetin anlaşılmaz olduğunu haksız kazanç elde ettiklerini düşünüyorum. Ayrıca herhangi bir danışma hattı ya da müşteri ilişkileri yok havaya paralar gidiyor.”