Atalay, proje kapsamında yılın ilk toplantısını 15 Ocakta aydınlar ile yapacak. Katılacak 40 isim arasında Kürt yazarlar da var...

İçişleri Bakanı Beşir Atalay terör ve güvenlik alanında makaleler yazan 40'a yakın köşe yazarı ve aydınla 15 Ocak'ta İstanbul'da bir araya gelecek. Atalay, aydınlara hükümetin Demokratik Açılım projesinde yapmayı planladıkları düzenlemeleri ve hedefleri anlatacak.

Bakan, aydın ve köşe yazarlarının demokratik açılım ile Kürt sorunu hakkındaki görüşlerini dinleyecek, önerilerini not alacak.

İlk toplantı Akademi'de yapılmıştı

Atalay, kamuoyunda "demokratik açılım" ve "milli birlik ve kardeşlik" projesi olarak bilinen süreçte ilk adımı 1 Ağustos 2009'da Polis Akademisi'nde aydın ve köşe yazarlarıyla buluşarak atmıştı. Açılım projesinin başlarında düzenlenen toplantı kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı.

Akademi'deki toplantı ile sürece start veren Atalay, daha sonra çok sayıda sivil toplum örgütü yöneticisi ile başta Ankara olmak üzere doğu-güneydoğu'daki illerde önemli temaslarda bulunmuştu. Yapılan görüşmelerde toplumun birçok kesiminin bu konudaki görüşleri dinlenmişti. Sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcilerine açılımı anlatan Atalay onlardan projeye destek ve katkı vermelerini istemişti.

Hedefler anlatılacak

Beşir Atalay, yeni yılın ilk demokratik açılım toplantısına 40 ismi davet etti. Ahmet Altan, Mehmet Altan, Fuat Keyman gibi yazarların yanı sıra kürt yazarlardan Bejan Matur ve Orhan Miroğlu'na da davetiye gönderildi.
Atalay'ın bir araya geleceği yazar ve aydınlara açılım kapsamında kısa, orta ve uzun vadede neler yapıldığı ve bundan sonraki süreçte neler hedeflendiği hakkında bilgiler vereceği ifade edildi. Atalay'ın konuşmasından sonra toplantıya katılanlar görüş ve düşüncelerini ortaya koyacak.

Toplantı 5 saat sürecek

Hükümet, aydınların bu konudaki çözüm önerilerini dikkate alacak. Toplantıya katılan aydınlardan Kürt sorunu konusunda bir değerlendirme yapmaları da istenecek. Atalay'ın kurmayları geniş katılımlı toplantının süresini yaklaşık 5 saat olarak planladı. Toplantıya İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Osman Güneş, Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kaan Köksal, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ile bakanlık üst düzey bürokratların da katılacağı ifade edildi.

bugün