Ali Babacan"ın Erivan"da Ermenistan Cumhurbaşkanı"yla ikili görüşme yapmak için beklerken yanına gelen Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Memedguliyev"e kapıyı gösterdiği iddia edildi. Olay Ermeni internet sitelerinde protokol görevlilerine dayandırılarak verildi.

ERMENİSTAN"ın başkenti Erivan"da iki gün önce yapılan Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) üye ülkeler dışişleri bakanları toplantısında Ali Babacan"ın Azerbaycan Dışişleri Bakan Yardımcısı Mahmud Memedguliyev"e Ermeni yetkililerin önünde kaba davrandığı iddia edildi.

Sözkonusu iddia "Aysor" ve "Panarama" adlı Ermeni internet sitelerinde yer aldı. Ermeni protokol görevlilerine dayandırılan ve Azeri basınının da Ermeni basınını kaynak göstererek verdiği olay şöyle gelişti:

"Sizi bekliyorlar"

"KEİ toplantısından sonra Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan tarafından kabul edilen konuk dışişleri bakanları görüşmeden sonra dışarı çıktılar. Bakanlar ayrılırken, Türkiye Dışişleri Bakanı Babacan, Ermeni Cumhurbaşkanı"nın makam odası önünde Sarkisyan ile ikili görüşme için beklemeye devam etti. Babacan"ı tek başına gören Memedguliyev yanaşarak kulağına birşeyler söylemeye başladı. Ermeni protokolüyle güvenlik görevlileri bir iki dakika bekledikten sonra Azeri Bakan yardımcısına tüm konukların, oturumdan sonra salondan ayrılması gerektiğini hatırlattı. Ev sahibi Ermenilerin uyarılarına aldırış etmeyen Memedguliyev, Babacan ile diyalog kurma çabalarını sürdürdü. Bunun üzerine Bakan Ali Babacan, sert bir ses tonuyla Azeri yetkiliye, "Bakın sizi orada bekliyorlar" diyerek kapıyı gösterdi.

Yolunu şaşırdı

Beklemediği karşılık üzerine şaşkın duruma düşen ve morali bozulan Azerbaycanlı Bakan Yardımcısı sinirli bir şekilde oradan ayrılarak çıkış kapısı yerine personel tuvalet kapısından içeri girdi. Ermeni korumaları Azeri Bakan Yardımcısının peşinden koşarak Babacan"ın işaret ettiği asıl çıkışa doğru kendisini yönlendirdi. Haberi veren Ermeni Dışişleri protokolündeki diplomat, bu olayın gözlenmesi üzerine lobide kahkahaların koptuğunu, Türk Dışişleri Bakanı Babacan"ın ise gülmemek için oldukça çaba sarf ettiğini belirtti."

Ermeni basınından alarak haberi veren "Yeni Müsavat", "İki Türk Nazır, Erivan"da dalaşdı" başlığını kullanarak, "Düşmanın evinde, yüzkarası olay. Ali Babacan, Memedguliyev"e karşı kabalık etti" dedi. Müsavat Gazetesi, "rezalet" diye nitelendirdiği olayda aslında Azeri bakan yardımcısına kabalık yaparak kapıyı göstermesiyle Babacan"ın zor duruma düştüğünü belirterek bunun Türkiye iktidarının hangi yaklaşım içinde olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu öne sürdü.

Gazete, diplomatik skandalı ziyareti izleyen Türk gazeteciye de doğrulattıklarını ve Türk Dışişleri"nin olayın yazılmaması için gazetecilerden ricada bulunduğunu ileri sürdü.

Hürriyet