Seçim öncesi siyasî atmosferi değiştirmek isteyen odakların organize bir şekilde harekete geçtiğine dikkat çeken Kürt aydınlar, asıl amacın 12 Haziran'dan sonra yapılacak yeni anayasa olduğunu vurguluyor. Değişimin, derin yapılanma ile Öcalan'ın işine gelmediğine işaret eden HAK-PAR Kurucu Başkanı İbrahim Güçlü, "PKK'lı militanların cenazeleri üzerinde yaşanan gerginliğin tek bir izahı var, o da BDP'nin oylarını artırmak. Militanların, sınırdan sızıp Karadeniz'e kadar gidip Başbakan'ı hedef alması tesadüf değildir." diyor. Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, seçim sürecinde nokta askerî operasyonların yapılması ve cesetlerin arazide bırakılmasının provokasyonlara kapı araladığını belirtirken, 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, yaşananları şöyle özetliyor: "Birileri askerin operasyon yapması için ortam hazırlıyor. Durumdan vazife çıkaranlar, halkı eyleme teşvik ediyor. Seçim öncesinden seçim sonrasının planları yapılıyor."
 
Seçim sürecindeki şiddetin hedefi yeni anayasa
 
YSK'nın bağımsız adaylarla ilgili verdiği veto kararıyla başlayan gergin süreç, operasyonlarda öldürülen PKK'lıların cenazelerinde yapılan kitlesel eylemlerle devam ediyor. Doğu ve Güneydoğu'da bunlar yaşanırken, Karadeniz'de de PKK'lıların eylem hazırlığında olduğuna dair bilgiler geliyor. Kastamonu mitingi sonrası Başbakan Erdoğan'ın konvoyuna düzenlenen silahlı saldırı da bu gerçeği kanıtlar nitelikteydi. Tablonun bütününe bakıldığında seçim öncesi Türkiye'nin genelinde karanlık senaryoları uygulamak isteyenlerin olduğu görülüyor. Bölgeyi iyi tanıyan siyasetçi ve kanaat önderleri ise bir başka noktaya dikkat çekiyor; asıl amaç, seçim sonrası yapılacak yeni anayasa.
 
Kapatılan DEP'in kurucularından İbrahim Güçlü: Öcalan ve derin yapılanma kol kola 
 
Önümüzdeki seçimler, yeni bir Türkiye, yeni bir anayasa ve gerçek anlamda demokrasinin gelişi için önemli fırsat. Bu seçimler aslında güç-iktidar mücadelesinin de son virajı olacak. Bu değişim, statükocu derin yapılanma ile Öcalan'ın işine gelmiyor. Derin yapılanma ile planı önceden çizilmiş tipik bir ittifak söz konusu.
 
Kürt Devrimci Demokratlar Hareketi sözcüsü Halim İpek: Kepenk kapattırmakla sonuca gidilmez
 
Seçimlerin sağlık bir zeminde yapılmasını engellemek isteyenlerin olduğu ortada. Bölgede her şey yolundayken operasyonlar başlıyor ve cenazeler geliyor. Kepenk kapattırmak ya da molotof atmakla sonuca gidilmez.
 
Dicle Fırat Diyalog Grubu Sözcüsü Muhittin Batmanlı: Derin devlet ile PKK'nın şahin kanadı devrede
 
Derin devlet ile PKK'nın şahin kanadı seçim öncesi yine devrede. Yeni bir anayasaya, yeni oluşuma ve değişime karşı olduklarını yaptıkları icraatlarla gösteriyorlar. Bu aşamadan sonra bölgedeki kanaat önderlerine, akademisyenlere ve medyaya büyük iş düşüyor.
 
Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar: Seçim sürecinde provokasyonlar başladı
 
Kastamonu, Silopi ve Uludere'de yaşanan olaylarla toplumun gerilimi artırıldı. Toplumu provoke etmek için YSK'nın aldığı karar, olayların fitilini ateşledi. Geldiğimiz noktada hükümetin bir tutum belirlemesi lazım.
 
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner: Hedef yeni anayasa
 
Güneydoğu'da yaşanan olayların ve tırmanan gerginliğin temelinde seçim sonrası anayasa çalışmalarını etkilemek amaçlanıyor. 12 eylemsiz PKK'lının öldürüldüğü ileri sürülüyor. Bu PKK'lılar sınıra piknik yapmaya gitmediklerine göre, sınırı geçtikten sonra eylem yapınca mı operasyon yapılması gerekiyor? Birileri, askerin operasyon yapması için ortam hazırlıyor ve teşvik ediyor.
 
Yazar Ümit Fırat: Sonucunu bilerek operasyon yapıyorlar
 
Seçim öncesinde zaten bir gerginlik yaşanıyor. Yaşanan bu olay da gerginliğin tuzu biberi oldu. Bir müddettir devam eden üzücü hadiselerin olabileceğini tahmin ederek bu operasyonu yaptılar. Biz, bu filmi biliyoruz.
 
Terör Uzmanı Doç. Dr. Önder Aytaç: Derin proje adım adım uygulanıyor
 
Güneydoğu'da yaşananlar, derin güçlerin projesidir. CHP ve MHP koalisyon hükümeti kurmayı planlayanlar, AK Parti'yi 12 Haziran'dan önce yıpratmak istiyor. Bu planla birlikte Türk-Kürt milliyetçiliği ekseninde toplumun ayrıştırılması hedefleniyor. Toplumun sağduyuyu elden bırakmaması bu süreçte çok önemli.
 
BDP MYK üyesi Ayhan Bilgen: İç savaş atmosferine doğru sürükleniyoruz
 
Türkiye bir iç savaş atmosferine doğru sürükleniyor ne yazık ki. Çatışmaların toplumsal zemine kayması riskiyle karşı karşıyayız. Bu tehlikeli sürecin sadece seçim hesapları ile izah edilmesi tehlikenin farkında olmadığımızı gösteriyor.
 
MÜSİAD Diyarbakır Başkanı Vahdettin Bahadır: Bu bir oyun, bir mühendisliktir
 
Birileri gerilim ve kaosla siyasi partileri zorda bırakmak istiyor. Bunun bir oyun ve mühendislik olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar dağda öldürülenlerin cesetlerinin ailelerine teslim edildiğini biliyoruz. Ama bu sefer öyle olmadı.
 
5 kişi, AK Parti bürosuna saldırdı
Küçükçekmece'deki AK Parti seçim bürosuna gündüz vakti molotoflu ve taşlı saldırı gerçekleştirildi. Saldırının ardından ara sokaklarda izlerini kaybettirmeye çalışan şüpheli 5 kişi yakalandı. Atılan molotof ve taşlar binanın duvarına isabet ederken olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Seçim bürosunun bulunduğu binanın duvarında küçük çapta bir hasar oluştu.Bu arada kimliği belirsiz kişiler tarafından dün akşam saatlerinde AK Parti'nin Diyarbakır ve Adana'daki seçim bürolarına da saldırıldı. Adana'daki seçim bürosuna gerçekleştirilen molotofkokteylli saldırıda büroda maddi hasar oluştu. Diyarbakır'ın Sur ilçesindeki seçim bürosuna ses bombası atıldı. Saldırganların İçkale semtine doğru kaçtıkları belirtildi.
 
Askerî konvoya bombalı tuzak
Mardin'in Ömerli ilçesine 4 kilometre mesafede bulunan Kaynakkaya köyü girişindeki menfeze yerleştirilen tahrip gücü yüksek patlayıcı, yol güvenliğini sağlayan askerî timi taşıyan aracın geçişi sırasında uzaktan kumanda ile patlatıldı. Dün 04.30 sularında meydana gelen patlamada, ölen veya yaralanan olmadı. Patlama sonrası olay yerine gelen jandarma operasyon başlattı.
 
Güneydoğu'da kepenkler açıldı
Şırnak'ın Uludere ilçesinde 12 PKK'lının öldürülme-sinin ardından terör örgütünün baskılarıyla Güney-doğu'da gerçekleşen kepenk kapatma eylemi sona erdi. KCK'ya bağlı Diyarbakır Halk İnisiyatifi, ilan edilen 3 günlük yasın devam ettiğini belirtti, ancak esnafın kepenklerini açmasını istedi. Öte yandan Abdulkadir Ay adlı teröristin cenazesi Diyarbakır'dan Bingöl'e getirildi. Ay'ın cenazesi, Karlıova ilçesi Çatak mezrasında toprağa verildi. Terörist Sami Piranoğlu'nun cenazesi ise önceki gece geç saatlerde Uludere'de defnedildi.
 
zaman