Eski Eskişehirspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay, takımın, başına kim gelirse gelsin başarılı olacağını belirterek, ''Ancak, takımın başına benden daha şanslı olan bir arkadaşın gelmesi lazım'' dedi.

Çalımbay, Atatürk Stadı'nda düzenlediği basın toplantısında, Eskişehirspor'da üçüncü sezonu geçirdiklerini, hedeflenen herşeyi gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Süper Lig'e yükselen takımların yüzde 85'inin ilk yıl küme düştüğünü ifade eden Çalımbay, şöyle konuştu:

''Göreve geldiğimizde Eskişehirspor 12 aradan sonra Süper Lig'e çıkmıştı. Tüm zorluklara ve sıkıntılara rağmen takımı Süper Lig'de kalıcı hale getirdik. Geçen sezon hedefimiz ilk 10 takım arasında olmaktı ve bunu gerçekleştirdik. İçimiz çok rahat. Sözlerimizi tuttuk, hedefleneni yaptık. Geçen sezonu 55 puanla bitirdik. Mükemmel maçlar yaşadık. Altyapıya önem verdik. Hak eden oyuncuları takıma aldık. Alper'i en kritik maçlarda oynattık. Bazı kötü niyetli kişiler (Alper'i yaşından dolayı oynatıyor) dedi. Gerçek böyle değildi. Eskişehirspor tarihinde Abdullah Gegiç'ten sonra en uzun süre görev yapan ikinci teknik adam oldum. Burada doya doya çalıştık. Mücadeleden kopmadık. Sıkıntı yaşadık. İlk yıl hakem hataları oldu. Her şeye rağmen Es-Es'i hak ettiği yere getirdik.''

-''ES-ES'İ KALICI TAKIM HALİNE GETİRDİK''-

Sezona sıkıntılı başladıklarını, istediği iki stoperin alınmamasının takımda soruna neden olduğunu anlatan Çalımbay, şöyle devam etti:

''Sıkıntı lige yansıdı. Bu oyuncular neden alınmadı? Bu elbette yönetimin inisiyatifinde. Yönetimin maddi gücüne bağlıdır. İyi futbol oynadık ama oyunu skora yansıtamadık. Basit hatalar yaptık, basit goller yedik. Bir takım ancak bu kadar pozisyona girer. En çok şut atan, orta yapan takımız. Oyun olarak başarısız değiliz. İstatistikler bizden yana. Kazanmak için her şeyi yaptık. İki sezon iyi görev yaptık. Es-Es'i kalıcı takım haline getirdik. İkinci haftadan sonra taraftarın tepkisini anlayamadım. Böyle şeyler elbette bizi etkilemez ama futbolcular etkileniyor. İnşallah bu sefer doğrular yazılır. Sivas'ta söylediğim sözün arkasındayım. Taraftara (beni değil, takımı destekleyin) dedim. Her zaman (Maç bitmeden bağırmayın, maçtan sonra yapın) dedim. Bitime 12 dakika kala bağırmaya başlıyorlar. Bizi değil, takımı destekleyin. Eskişehirspor taraftarı benim için onikinci değil, birinci adamdır.''

-''ÜMİT'İN YÜZDE YÜZ HATASI VARDIR''-

Çalımbay, görev yaptığı süre boyunca takım ruhunu bozan, disiplinsiz davranan bazı oyuncuları kadro dışı bıraktıklarına da değinerek, ''Kimseyi takımın üstüne çıkarmam. Buna izin vermem. Takımla yollarını ayırırım. Ümit, Youla... Kendini takımdan üstün gören arkadaşların prim alması, destek görmesi beni üzdü. Oyuncu kadro dışı kalıyorsa mutlaka bir hata yapmıştır. Ümit'in yüzde yüz hatası vardır'' dedi.

Çalımbay, Eskişehirspor'un iyi bir takım olduğunu belirterek, ''Takım, başına kim gelirse gelsin başarılı olacak. Ancak, takımın başına benden daha şanslı olan bir arkadaşın gelmesi lazım'' diye konuştu.

Kulüpten ayrılırken alacaklarının gündeme geldiğini anlatan Çalımbay, şöyle devam etti:

''Tazminatım yok. (Alacakları için direndi) dendi. Öyle bir şey yok. İşveren işimize son veriyorsa belli hakları da vermek zorundadır. Benim sözleşmem var. Haklarımı elbette alacağım. Alacağım paranın yüzde 30'unu aldım. Hatta çek verdiler, seve seve kabul ettim. Yardımcılarıma hata yapıldı. Mesut Başkan çözeceğini söyledi. Buradan kötü olarak ayrılmak istemiyorum. Ayrılığımız daha iyi bir şekilde olabilirdi. Yöneticilerin de hepsiyle vedalaşmak isterdim. Futbolcularla vedalaştım. Kimseye kırgın değilim. Taraftara basına, yöneticilere... Çatır çatır futbol oynadık. Kimseye ezilmedik. Pele ve Jaycee'nin disiplinsiz hareketleri oldu. Başkana (kadro dışı bırakın) dedim. Başkanla ters düştük. Kadro dışı bırakmadık, hatta birini oynattık. Burada hoca izin verdi diye bir şey yok. Bana kalsa o iki kişiyi kesinlikle kadro dışı bırakırdım. Son yaşananları hak etmedik. Her zaman her şey iyi gitmez. Yine de iyi şekilde iyi ayrılıyoruz. Hırslıyım, daha doluyum. Çok çok iyi olacağıma inanıyorum. Tecrübe kazandım. Başta taraftar, basın olmak üzere, yurt içinde ve dışında, tüm maçlarda bizi yalnız bırakmayan, iyi ve kötü günde yanımızda olan Futbol Şube Sorumlusu Nihat Çuhadar'a teşekkür ederim.''

-''ARKAMDAN YAZI YAZMAYIN, HER ŞEYİ BURADA SORUN''-

Çalımbay, ''Benim söyleyeceklerim bu kadar. Arkamdan yazı yazmayın, her şeyi burada sorun. Arkamdan yazı yazılırsa nankörlük yapmış olursunuz. Aklınıza gelen her şeyi sorun. Delikanlıca her şeyi sorun ama arkamdan yazı yazmayın'' dedi.

Çalımbay, kendisini takımdan Ümit Karan'ın gönderdiği yönündeki iddialar hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine ''Ümit Karan ile 3 gün önce görüştüm. Ümit kendisi aradı. (Gitmem için Ümit herkesi örgütlüyor, var mı böyle bir şey) dedim. Ümit kabul etmedi, (yok) dedi. Şimdi bazı şeyleri birleştirince ufak ufak inanmaya başladım. Taraftar ikinci haftadan sonra bağırmaya başladı. Kimseyi suçlamak istemiyorum ama bu da bir gerçek, söyleniyor'' diye konuştu.

Çalımbay, bu sezon hata yapıp yapmadığının sorulması üzerine ''Sezon başında iki stoper istedim, olmadı. Transfer politikamız yanlıştı. İki stoper almamız gerekirdi. El Saka ve Murat'ı gönderdik ama takviye yapamadık. Alınmayan iki stoperin cezasını çektik. Yapılan takviye de geç oldu' dedi.

Çalımbay, alt yapıdan sadece Alper'in A takıma alınmasının eleştirildiğinin hatırlatılması üzerine ''Alt yapıya önem verdik. Şu anda Mikail ve Volkan dışında A takımda oynayacak oyuncu yok. Mikail ve Volkan gelecekte oynayabilir'' diye konuştu.

Bir gazetecinin gelecek planını sorduğu Çalımbay, ''Yaşananlar beni çok yordu. Belki biraz dinlenirim belki hemen başlarım. Kolay kolay pes etmem. Göreve hazırım. Yurt içi yurt dışı fark etmez'' dedi.

Toplantının ardından stada geçen Çalımbay, basın mensuplarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi. Burada çay içen Çalımbay, ''Son çayını statta içti dersiniz)'' diyerek espri yaptı. Bir süre yedek kulübesinde Genel Menajer Kerem Atılmaz ile oturan Çalımbay, daha sonra stattan ayrıldı.

A.A.