Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayeti davasının tutuklu sanıklarından Yasin Hayal'in babası Bahattin Hayal'in önceki günkü duruşmada ifadesinin değiştirilmesi yönünde baskı yapıldığını söylemesi soruşturmaya yeni bir boyut kazandırdı. Dink cinayeti soruşturmasını yürüten Savcı Muammer Akkaş'a önceki gün yarım saat ifade veren baba Hayal, Trabzon Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürü Yahya Öztürk'e ifade verirken Öztürk'ün "Biz devlet ve milletimiz için çalışıyoruz. Yasin de devlete çalışanlardan biridir. Yasin çok yakın bir zamanda çıkacaktır. Yasin gibilere bu devletin ihtiyacı vardır" dediğini ileri sürüldü. Yahya Öztürk'ün söylediklerini, Savcı Fatih Genç'e de anlattığını söyleyen Hayal, "O da bana 'Başın belaya girer, sen bunları nasıl ispatlayacaksın? Biri var mıydı yanında?' dedi. Olmadığını söyledim. 'Ben size bildiklerimi anlatıyorum siz bana başın belaya girer diyorsunuz' dedim" diye konuştu.

İFADEYİ İMZALA DEDİ

Savcıya ifade verdikten 5 - 6 ay sonra Savcı Ali Can'ın kendisini çağırdığını belirten Bahattin Hayal, yaşananları şöyle anlattı: "Önceki ifademi değiştirip değiştirmediğimi sordu. 'Hayır' dedim. 'Neden değiştirmiyorsun ben devletin savcısı değil miyim?' dedi. Ben de 'Efendim devletin savcısı olduğunuz için geliyorum size' dedim. İfadeyi yeniden imzalayıp imzalamayacağımı sordu. 'İmzalayacağım' dedim. Savcı böyle bir şey der mi? Benim bildiğim savcı dert anlatacak kişidir. Korkulacak kişi değildir. Savcı bana 'Devletle mi oynuyorsun başın belaya girer' dedi. Bende 'Ben devletin karşısına geldim neden korkayım?' yanıtını verdim."

Bahattin Hayal'in verdiği bu ifadeler üzerine Savcı Muammer Akkaş harekete geçti. Akkaş'ın, Baba Hayal'in isimlerini verdiği Emniyet Müdürü Yahya Öztürk ile Savcılar Fatih Genç ve Ali Can'ı ifadeye çağıracağı öğrenildi. Savcı Akkaş, savcılara Bahattin Hayal'in iddialarını soracak.

TİB telefon kayıtlarını silemeyecek

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dört yıldır görülen Dink davasında sona yaklaşıldı. Ancak Dink ailesi avukatlarının istediği cinayetinin işlendiği bölgedeki telefon görüşmeleri kayıtları henüz mahkemeye gönderilmedi. Avukatlar önceki gün görülen son duruşmada kayıtların 5 yıllık sürenin ardından silindiğini ve talep ettikleri kayıtların süresinin dolmasına da 64 gün kaldığını belirtmişti. Mahkemeden tedbir kararı almasını isteyen avukatların bu talebi kabul edilmedi. Ancak, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Ocak ayına kadar TİB'in kayıtları göndermesini bekleyeceği öğrenildi. Ocak ayına kadar TİB'ten istenilen bilgilerin gelmemesi halinde mahkemenin, söz konusu kayıtların 'dava karara bağlanana kadar cinayetin işlendiği bölgedeki telefon görüşmelerinin kayıtlarının silinmemesi' şeklinde ara karar alacağı kaydedildi. Dink ailesi avukatları bir banka ve iş yerinin güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde telefonla konuşan kişilerin tespiti için üç GSM operatöründen o anlık HTS kayıtlarının gönderilmesini talep etmişti... yenişafak