İzmir Adnan Menderes Havalimanı"ndaki Aletli İniş Sistemi (ILS) gerekli ayarlama işlemi yapılmadığı için bir yıldır çalışmıyor. Havalimanı"ndaki 16-34 pistinin 34 numaralı pist başındaki ILS yenisi yapılmak üzere geçtiğimiz yıl kaldırıldı. Ancak yenilenen sistem, Devlet Hava Meydanları İşletmesi"nin (DHMİ) fly check uçağının ayarları yapmaması nedeniyle atıl durumda bekliyor. Yaklaşık 1 yıldır 34 tarafından iniş yaptırılmıyor. Hava kontrolörleri, iniş için yaklaşan tüm uçakları ILS sistemi bulunan 16 numaralı pist başına yönlendiriyor.

DHMİ Adnan Menderes Havalimanı Başmüdür Vekili Hasan Çıracı da ayarların yapılmadığını doğrularken şunları söyledi, “Havalimanımızda 34 pistinin ILS sistemi kuruldu. Fly Check uçağımızın programını bekliyoruz, diğer limanları yaparak geliyor. Sistemin satın alındığı Alman firmanın mühendisleri de Türkiye"ye gelecek. 20 gün içinde yapılacağını tahmin ediyorum. Bizim pistimizin iki başında da ILS"imiz var. 16 tarafındaki ILS faal, 34 pist başındaki ILS"imiz şu anda NOTAM"lı. Bu, uçuş güvenliğini tehlikeye atacak, sorun yaratan bir problem değildir.”

İzmir Adnan Menderes Havalimanı"na 2008 yılında toplam 52 bin 14 iniş kalkış yapıldı. Bu da havalimanına günde 142 iniş-kalkış olduğunu gösteriyor. Kış aylarında azalan bu rakam yaz aylarında özellikle Ağustos ayında yoğunlaşıyor. Bodrum Milas"da ise geçen yıl toplam 22 bin 312 trafik yaşandı. Kış aylarında günlük 10"lu rakamlara inen trafik yaz sezonunda 200"e çıkıyor.


ILS nedir?

Aletli İniş Sistemi (ILS: Instrument Landing System), pist başına yerleştirilmiş vericiler vasıtasıyla uçakların inişine yardımcı olan bir hassas yaklaşma sistemi. ILS, uçağın pist başına kadar hassas yaklaşmasını sağlayan bir seyrüsefer yardımcı sistemidir. Bulutların alçak, görüş faktörlerinin kötü olduğu hava koşullarında, uçağın alçak bir biçimde piste yaklaşmasını ve piste elektronik cihazlarla emniyetli iniş yapmasını sağlar. Pilota istikamet ve süzülüş hattı bilgisi verir.

Bodrum"un radarı da aylardır yapılmıyor

Günlük 200 iniş kalkış trafiği yaşanan alanda yoğun sezona girilirken radarın tamir edilmemesi rahatsızlık yaratıyor. Havacılık uzmanları radar arızasının uçakların uzun süre havada kalmasına neden olacağını belirtiyorlar. Bodrum Milas Havaalanı Başmüdür Vekili Yaşar Kasap radarla ilgili şunları söyledi: “SSR radarımızda sonbahardan beri yaklaşık 7-8 aydır bir problem var. Tamir edilecek. Biz şu anda İzmir"den destek alıyoruz. Zaten İzmir radarına burası yardımcıdır. Alanımıza inecek uçaklar yaklaşma sırasında İzmir"le konuşuyor. Zaten bizim yaklaşma departmanımız İzmir"de de vardır. İzmir emniyetli bir şekilde alçaltır, emniyetli bir irtifaya kadar getirir. Sonra uçak pisti görür ve bizim görevlilerimiz devreye girer. Radar yurtdışından ithal edildiği için bu kadar uzadı.”


Fly check uçağı nedir?

Seyrüsefer yardımcı cihazlarının sağlıklı hizmet verebilmesi için özel uçaklarla yapılan ayarlama ve kontrol işlemine “fly check” deniyor. Aletli iniş sisteminin (ILS) kontrolleri bu uçaklarla 1 günde yapılabiliyor. İzmir"deki gibi yeni kurulan sistemlerin çalışması ise 3-4 günde tamamlanıyor. Türkiye"de tüm işlemleri DHMİ yürütüyor. DHMİ bu işi bir ay öncesine kadar 2 Citation5 uçağıyla yapıyordu. DHMİ 21 Nisan"da 2 Citation 560 XLS uçağı satın aldı. Uçaklar için 37 milyon 700 bin dolar ödendi.