İKT Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 25. toplantısı çerçevesinde gerçekleştirilen İSEDAK Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Gül, Filistin sorununa değinerek, sorunun İsrail devletiyle yan yana, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yaşayan ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulması temelinde çözüme ulaştırılmadan bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının imkansız olduğunu kaydetti.

BÖLÜNMÜŞLÜK ZARAR VERİYOR

'İki devletli çözümün sorgulanması ve bazı koşullara bağlanması bölgede barışa ulaşılmasını güçleştirecektir' diyen Gül, Filistinliler arasındaki bölünmüşlüğün de Filistin davasına zarar verdiğine işaret etti. Cumhurbaşkanı Gül, şöyle devam etti: 'Tüm çabaların, barış müzakerelerinin yeniden başlatılması üzerinde yoğunlaştığı bugünlerde Kudüs'teki kutsal mekanlarda yaşanan gerginlikler ayrı bir endişe kaynağıdır. Bu bağlamda, geçmişte yaşanan acı olaylardan ders çıkarılarak tek taraflı, kışkırtıcı uygulamalardan kaçınılması, barış çabalarının sekteye uğratılmamasına özen gösterilmesi elzemdir. Gazze'de geçtiğimiz yıl yaşanan insanlık dramı hepimizi derinden yaraladı. Tek taraflı ateşkeslerin ilanından bu yana 10 ay, Şarm el-Şeyh'te Gazze'nin yeniden imarı için yaptığımız taahhütlerin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen bölgedeki durumda iyileşme kaydedilememiştir. Acilen tedbirler alınmaz ve Gazze'ye yardım ve yeniden imar malzemelerinin girişi sağlanamazsa kış aylarına girdiğimiz bu günlerde Gazze'deki kardeşlerimizin hayatları daha da zorlaşacaktır.'

AFGANİSTAN AŞACAKTIR

Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin Afganistan'da ISAF'ın komutasını iki kez üstlendiğini hatırlatarak, burada başarının, sadece askeri yöntemlerle elde edilemeyeceğini; siyasi, diplomatik, ekonomik ve kültürel araçların da etkin şekilde kullanılması gerektiğini vurguladı. 'Zorlu koşullar altında ve Afgan halkının cesaretli ve kararlı duruşu' sayesinde gerçekleştirilen cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Hamid Karzai'yi tebrik eden Gül, Afganistan'ın güçlükleri beraberlik ve dayanışma içinde aşacağı inancında olduğunu belirtti.

Türkiye'nin telkini yok

Sudan heyeti yetkilileri, Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in, İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 25. Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi toplantısına gelmemesinin temel sebebinin ülke içi nedenlerden kaynaklandığını bildirdi. İstanbul'da Four Seasons Oteli'nde başlayan İSEDAK'a katılan Sudan Heyeti yetkilileri, Devlet Başkanı El Beşir'in, ülkedeki barış görüşmeleriyle yoğun bir şekilde ilgilendiğini kaydettiler.

ÜLKE İÇİ NEDENLER

Sudanlı yetkililer, Türkiye'nin El Beşir'in gelmemesi konusunda herhangi bir tavsiye ve telkininin olmadığını vurguladılar. İSEDAK toplantısının uluslararası bir toplantı olduğuna dikkati çeken Sudan heyeti yetkilileri, 'Devlet Başkanı Ömer El Beşir, tamamiyle ülke içi nedenlerle gelmiyor. Sudan'da barış görüşmeleri ile ilgileniyor' ifadesini kullandılar.


İran Lideri'nden dünyaya uyarı: Aşk olmazsa olmaz


İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, dünyanın değişime ihtiyacı olduğunu, yeni bir düzenin şart olduğunu söyledi. Ahmedinejad, "Bugün değişim büyük zaruret arzetmektedir. Bu zaruret eninde sonunda meydana gelecek. Hiç kimse bunun önünü alamayacaktır. Bu düzenin devamı mümkün olmayacatır." dedi. İSEDAK'ın 25. toplantısı için

İstanbul'da bulunan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, ayrılmadan önce düzenlendiği basın toplantısı ile dünyaya insani mesajlar gönderdi.

AŞK OLMAZSA SAVAŞ ÇIKAR

Dünyanın bir değişime ihtiyacı olduğunu dile getiren Ahmedinejad, "Yeni bir dünya düzeni şart. BM, Dünya Bankası, ekonomik ilişkiler, siyasi ilişkiler yeniden tanzim edilmeledir. Dünya kinden, nefretten, düşmanlıktan uzak kalsın" dedi. İnsanların manevi değerleri gözden kaçırdığına da dikkat çeken Ahmedinejad konuşmasını şöyle sürdürdü; "Fedakarlık, candan geçmek, dostluk, başka insanları sevmek, hikmet, keramet bir tarafa bırakıldı. Halbuki bu sayılanlar insanlığın yaşaması için gereklidir. Eğer bütün insanlar, milletler, devletler yalnız ve yalnız çıkar peşinde olurlarsa yüzde 100 savaş çıkar. Oysa insan demek muhabbet, insan demek aşk demektir. İnsan dostluktur, başkalarının refahı için telaş etmek demektir. Eğer toplumumuz da insanlar birbirini sevmezse, acaba böylesi toplumda yaşanabilir mi? Bu toplum hayatına devam edebilir mi? Hayır devam edemez."

OBAMA DEĞİŞTİREMEDİ

ABD Başkanı Obama'nın değişim vaad ettiğini hatırlatan Ahmedinejad, “Ama hangi biri gerçekleşti?. Hiçbiri” diye konuştu. Türkiye'deki 'Açılım Süreci' ile ilgili sorulara da İran Lideri, “Benim iki yardımcım Kürt. İran'ın bir Kürt problemi yok” diye konuştu. Ahmedinejad, gelişen Türkiye, Suriye, İran ilişkileri için de “Bu 3 ülkenin kaderi kenetlenmiştir” değerlendirmesini yaptı.

Tamamen kendi takdiridir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Sudan Devlet Başkanı El Beşir'in, İSEDAK toplantısına katılmama kararının kendi takdiri olduğunu söyledi. Gazetecilerin Sudan Devlet Başkanı Ömer El Beşir'in İSEDAK'a katılmama sebebine ilişkin bir soruya ise Bakan Davutoğlu, "Sudan gerekli izahatı yaptı. Kendi iç gelişmeleriyle, dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanımız'la görüşmeleri oldu ve tamamen onların kendi takdirleridir" cevabını verdi. Davutoğlu, "Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu ve İran'la son derece yapıcı bir konumdayız. Başbakanımız'ın İran ziyaretinde hem de dünkü görüşmelerde kapsamlı şekilde ele aldık" şeklinde konuştu.

İsrail savaş uçağı mı?

Sudan lideri Ömer el-Beşir'in, çok tartışılan Türkiye ziyaretinden son anda vazgeçmesinin arkasından çarpıcı iddialar çıktı. Sudanlı bir yetkili, el-Beşir'in, “İsrailli savaş uçakları uçağınızın yolunu kesebilir” ihbarı üzerine ziyaretten vazgeçtiğini ileri sürdü. Sudan resmi haber ajansı SUNA, El-Beşir'in Türkiye ziyaretini Sudan'daki bir sorun nedeniyle iptal ettiğini belirtmişti. Ancak zirveyi takip eden ve adının açıklanmasını istemeyen Sudanlı bir yetkili, iptal kararıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. İddiaya göre, Mısır üzerinden Türkiye'ye geçmeyi planlayan Sudan lideri, son anda İsrail'le ilgili alınan bir ihbar üzerine ziyaretini erteledi. İhbarda İsrail'e ait bir savaş uçağının, Türkiye'ye gelişte Sudan lideri el-Beşir'in uçağına havada engel oluşturacağı (yani önünü keseceği) ifade ediliyordu. Sudanlı yetkili ayrıntılı bilgi vermekten kaçınırken, ziyaretin iptali konusunda ise net bir bilgi bulunmuyor.

Kudüs'ün gözü yaşlı

Filistin Başbakanı Salem Fayyad, İsrail'in saldırgan tutumunun ve saldırılarının Filistin'de acılara neden olduğunu ifade etti. İsrail'in uluslararası mahkemeleri dikkate almadığını vurgulayan Fayyad, “İsrail sadece Filistin'e değil, barışın önüne de bir duvar kuruyor. Ortadoğu'da barış ancak bağımsız bir Filistin devletinin kurulması ile mümkün” dedi. Fayyad, İsrail'in Haremüşşerif'teki şiddet içeren uygulamalarına da dikkat çekerek, “Kudüs şu an gözyaşı içerisinde” dedi.

Ürdün Başbakanı Nadir El Dahabi de Filistin ve İsrail arasındaki çatışmaya değinererek, bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını savunduklarını dile getirdi. El Dahabi, “İsrail'in tek taraflı yaptığı şeyleri tasvip etmiyoruz. Kudüs bizim için kırmızı bir nokta. Buraların tarumar edilmesine gözyumamayız” diye konuştu.

Rahman Eyüp Sultan'da

İslam Konferansı Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Komitesi (İSEDAK) toplantısına katılmak için İstanbul'a gelen Bangladeş Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Zillur Rahman, Eyüp Sultan Camii'ni ziyaret etti. Rahman, Eyüp Sultan'ı ziyaret edenlerin, kendisini huzurlu ve mutlu hissettiğini söyledi. Eyüp Sultan Camii'nde namaz kılarak dua eden Zillur Rahman'a, Eyüp Kaymakamı Osman Kaymak ve Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu eşlik etti. Rahman, cami çevresindeki güvercinlere çocuklarla birlikte yem attı ve onlarla sohbet etti. Eyüp'teki tarihi ve kültürel eserler hakkında bilgi alan Bangladeş Cumhurbaşkanı, Eyüp Sultan'ı ziyaret eden herkesin, kendisini huzurlu ve mutlu hissettiğini söyledi. Bu arada Eyüp Belediye Başkanı İsmail Kavuncu, Zillur Rahman'a Eyüp Sultan'ı simgeleyen altın işlemeli bir vazo hediye etti./yeni şafak