İki bayram arası nikâh kıyılmaz mı?
 
Bu günlerde bu soru çok gelmeye başladı. Malum nikâh mevsimindeyiz. Bu vesileyle yeni evlenen veya evlenecek olan kardeşlerimize mutluluklar diliyoruz. Aslında bu sorunun cevabını daha önce vermiştik. Ama gelen ısrarlı sorulara binaen bir kere daha izah etmekte fayda var.
 
"İki bayram arası nikâh kıyılmaz" düşüncesi halen toplumumuzda yaygın olan bir batıl inanış. Bu batıl inanışın nereden geldiği ve nasıl toplumumuzda yer ettiğini bilemiyoruz. Nikâh, Peygamberimizin "Benim sünnetimdir" (Müslim, Nikâh 1) dediği ve dinimizde önemli bir yeri olan müessesedir.
 
 Fıkıh kitaplarımızda nikâhın geçerli olması için "iki bayram arasında olmaması" gibi bir kayıt yoktur. Böyle bir kayıt veya şart bulunmadığına göre böyle bir inanışın dinimizde yeri olmadığı ve asılsız, mesnetsiz bir inanış olduğu apaçık ortaya çıkmış oluyor.
 
PEYGAMBERİMİZ DE İKİ BAYRAM ARASINDA EVLENİYOR
 
"İki bayram arası nikah kıyılmaz" ifadesi delilsiz bir söz olmanın ötesinde bizzat Peygamberimizin (sallallâhu aleyhi ve sellem) uygulamasıyla da reddedilmiş bir hurafedir. Çünkü Peygamber Efendimizin Hz. Âişe ile evliliği Ramazan ayından sonra gelen Şevval ayında gerçekleşmiş, yani iki bayram arasında yapılmıştır.
 
Öte yandan iki bayram arasında kalmayan gün mü var? Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı arası "iki bayram arası" kabul ediliyor da Kurban Bayramı ile gelecek yılın Ramazan Bayramı arası neden "iki bayram arası" kabul edilmiyor? Bu durum bile bu inanışın ne kadar batıl, manasız ve mantıksız olduğunu ortaya koymak için yeterlidir.