60. hükümetin programında da yer alan "SSK işveren primlerinde 2008 yılında uygulanacak olan 5 puanlık indirim" başka bahara kaldı. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, SSK primlerindeki 5 puanlık indirim için imkânları bulunmadığını belirterek "Bu aşamada indirimi yapamayacağız" dedi. Şimşek, hükümet programındaki taahhüdün anımsatılması üzerine de "Orada 2008'in başında olacak denmiyor, 2008'in aralık ayında da olabilir" diye konuştu.


Devlet Bakanı Şimşek, cuma günü katıldığı "Yapısal Reformların Makro Ekonomik Etkileri" başlıklı konferanstan çıkışta; gazetecilerin gündemle ilgili sorularını yanıtladı. İstihdam paketi kapsamında yapılması beklenen SSK primlerindeki 5 puanlık indirimin yapılamayacağını açıklayan Şimşek, "Gerekli imkânlarımız yok. İstihdam üzerindeki idari yükleri aşağıya çekeceğiz. O çok daha az maliyetli. SSK primlerindeki indirim orta ve uzun vadede yapılabilir" dedi. Reform yapılırken borçlanma gereğini artırmamak gerektiğini belirten Şimşek; "SSK primlerinde indirimin 2008 yılında yapılacağı hükümet programında vardı" yönündeki anımsatmalara da "2008'in başında olacak denmiyor, 2008'in ocağı da aralığı da olabilir" yanıtını verdi. Şimşek, gelir artırıcı önlemlerle ilgili çalışmaları da bütçe çalışmaları sonuçlanmadan tamamlayacaklarını belirtti.

KDV indirimleri için erkendi

Referans Gazetesi'nin haberine göre; Şimşek, konferans sırasında yaptığı konuşmada da 59. hükümet döneminde yapılan KDV indirimlerinin erken yapıldığı eleştirisinde bulundu. İndirim yapılacaksa istihdam ve arz yönlü vergilere ağırlık verilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, bundan sonra yapılabilecek vergi indirimlerinin, istihdam ve üretimi teşvik edici nitelikte olması gerektiğini vurguladı. Vergi indirimi gibi maliyetli reformları bütçeyi zorlamadan yapmak gerektiğini kaydeden Şimşek, önümüzdeki dönemde yapılacak reformları da sıraladı. 2007-2012 döneminde atılacak adımların netleştirileceğini vurgulayan Şimşek, “Makro ekonomik istikrarın kalıcı hale getirilmesi için gerekli adımları atacağız. Sosyal güvenlik reformunun hayata geçirilmesi, iş ortamının iyileştirilmeye devam edilmesi ve istihdam üzerindeki mali ve mali olmayan yüklerin azaltılması lazım. Aktif işgücü politikalarının geliştirilmesi, eğitim sisteminin işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda düzenlenmesi, Gelir İdaresi'nin güçlendirilmesine devam edilmesi gerekiyor" dedi.

Ekonomide kayıtdışılığın azaltılması konusunda da ilk dönemde mesafe alınamadığının ortada olduğunu vurgulayan Şimşek, "Finansal sistemin aracılık fonksiyonu daha da geliştirilmeli, finansal sektörde çeşitlilik ve derinlik artırılmalı. Kamu bankalarının mutlaka özelleştirilmesi, enerji sektöründe özelleştirme ve serbestleştirme sürecinin süratle tamamlanması ve arz güvenliğini temin edecek düzenlemelerin gerçekleştirilmesi çok önemli. Ulaştırma altyapısının iyileştirilmesi ve Ar-Ge, yenilikçiliğin geliştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Bakan Zafer Çağlayan ne demişti

4 EYLÜL OSTİM'Lİ İŞADAMLARIYLA

İstihdam üzerindeki yüklerin azaltılması için 1 Ocak 2008"den itibaren SSK prim yükünü 5 puan azaltacağız, İşsizlik Sigortası Fonu'ndaki kaynağın bir bölümünü de mesleki eğitimde kullanacağız.

26 EYLÜL ASO MECLİS TOPLANTISI

İşverenin SSK priminde 5 puanlık indirim 4 milyar YTL mali yük getirecek diye ertelenmeyecek. Bu konu hükümet programına, seçim beyannamesine girmiştir. Başbakan'ın da deklare ettiği bir konudur.

5 EKİM MUŞ ZİYARETİ

1 Ocak 2008'den itibaren işveren SSK primlerinde 5 puanlık bir düşüş sağlanacaktır. Bu aslında Türkiye'de bir rekor ve çok radikal bir karardır. Sanayicizin rekabet gücünü ve üretimi artıracaktır.