İtalya'da kamu borcunu azaltmaya çalışan Mario Monti hükümeti aralarında tarihi şatolar, saraylar ve askeri kışlaların da bulunduğu 350'den fazla devlet mülkünü satıyor.

Gelecek yıldan itibaren satılmaya başlanacak olan mülklerden 1.5 milyar Euro'nun üzerinde gelir elde edilmesi bekleniyor. Satılacak mülkler arasında, geçmişte papalık rezidansı olarak kullanılan 13. yüzyıldan kalma Orsini şatosu, Liguria'da bir kale ve artık kullanılmayan bir maden köyü de bulunuyor.

Ekonomik krize karşı alınan tedbirlerin ülkede güvenliği tehdit etmeye başladığı da belirtiliyor.

İtalya İçişleri Bakanlığı'nın önceki gün yayımladığı verilere göre, güvenlik güçlerine ayrılan kaynakların kısılması üzerine ülkede suç oranı son bir yılda büyük artış gösterdi. Özellikle soygun ve kapkaç olaylarında önemli artış yaşandığı belirlendi. Ev soygunları yüzde 20 oranında artarken, polise rapor edilen toplam suç oranı da yüzde 5 arttı.

Bazı bölgelerde mahkemelerin de ekonomik tedbir paketi kapsamında kapatılacak olması da özellikle mafyanın güçlü olduğu güney bölgelerde korkuya yol açıyor.

Milliyet'in haberine göre; hükümetin kapatılmasını öngördüğü 37 mahkemeden birinin bulunduğu Foggia'da halk karara tepki gösterirken bölgenin piskoposu da Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'ya bir mektup yazarak "Bizi mafyanın ellerine bırakmayın" dedi ve kapatma kararının geri alınmasını istedi.