6 aylık ihracat ise 65.7 milyar dolara yükseldi. TİM Başkanı Büyükekşi, "Yıl sonunda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıracağımızı ön görüyoruz" dedi. İhracat tam gaz yükseliyor.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Haziran ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 25,2 artışla 11 milyar 507 milyon dolar olurken, yılın ilk altı ayında yüzde 20,2 artışla 65 milyar 770 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. Son 12 aylık dönemde ise bir önceki 12 aylık döneme oranla yüzde 14,47 artışla 124 milyar 936 milyon dolarlık ihracat yapıldı.
 
Kur etkili oldu
 
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracattaki artışta kurların  mevcut seviyesinin de etkili olduğunu söyledi. Büyükekşi, "Kurlardaki mevcut seviye ihracatçıların görmek istediği ideal seviyedir.  Nitekim bunun sonuçlarını da görmeye başladık. İhracatımız yılbaşından itibaren yüksek tempoda büyümeye başladı.  Aylık ihracat artışımız yüzde 20'lerin üzerine çıktı, yıl sonunda Cumhuriyet tarihinin rekorunu kıracağımızı ön  görüyoruz" dedi.
 
Kriz ülkelerine ihracat arttı
 
2011'in ilk yarısında en fazla ihracat yapılan ülkenin de Almanya olduğunu kaydeden Büyükekşi, Almanya'ya ihracatın yüzde 33 arttığını belirtti. İkinci büyük pazarın İtalya, üçüncünün ise ıngiltere ve dördüncünün de Irak olduğuna dikkati çeken Büyükekşi, Avrupa'da bazı ülkelerin ciddi bir krizin eşiğinde olduğunu ancak bu durumun ihracata etkisinin oldukça sınırlı olduğunu açıkladı.  Krizlerle boğuşan Yunanistan'a ihracatın ilk 6 ayda yüzde 19, İrlanda'ya yüzde 24, Portekiz'e yüzde 5 arttığına işaret eden Büyükekşi, "Avrupa kıtası yüzümüzü güldürmeye devam ediyor" diye konuştu.
 
En fazla ihracat yapan il Kocaeli
 
Mehmet Büyükekşi, ilk altı ay genelinde, en fazla ihracat yapan 10 il arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 49 ile Kocaeli'nin yakaladığını kaydetti. Büyükekşi, "Gaziantep yüzde 41, Hatay ve Denizli yüzde 37, İzmir yüzde 29, Sakarya ve Manisa yüzde 22, ıstanbul yüzde 20, Bursa yüzde 12, Ankara ise yüzde 4 artış yakaladı'' dedi.
 
Başarıya taşıyacak yeni Anayasa şart
 
İhracat rakamlarını Isparta'da açıklayan Mehmet Büyükekşi, başarılı bir seçim döneminin geride bırakıldığını ve Türkiye'de yeni bir dönemin başladığını belirtti. Büyükekşi, "Demokrasi yürüyüşümüzü yeni bir anayasa ile taçlandırmamız gerekiyor. Bunun için sivil, insan haklarına saygılı ve özgürlükleri daha da genişleten, tüm Türkiye'yi kucaklayan bir anayasaya acilen ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ekonomik gelişme, demokrasi ile at başı giden bir süreçtir. Türkiye'yi 21. yüzyılda başarıya taşıyacak bir anayasaya ihtiyaç var" dedi.