TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Anatolian Otelde düzenlediği basın toplantısında Nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
 
TİM verilerine göre, Ocak-Nisan 2011 döneminde ihracat yüzde 22,21 artışla, 43 milyar 264 milyon 341 bin dolar oldu. Son 12 aydaki ihracat rakamı ise yüzde 15,48 artışla 121 milyar 840 milyon 891 bin dolar olarak gerçekleşti.
 
Nisan ayında en fazla ihracatı 1 milyar 792 milyon dolar ile otomotiv endüstrisi yaparken, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü 1 milyar 611 milyon dolarlık ihracat ile ikinci, çelik sektörü ise 1 milyar 467 milyon dolarlık ihracatla üçüncü sırada yer aldı.
 
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ihracatçılar olarak son derece başarılı bir yıl geçirdiklerini vurgulayarak, ''2011'e çok güzel başladık. Aynı tempoyla da ihracatın artışı devam ediyor. Seçime 41 gün kala 41 kere maşallah diyoruz'' dedi.
 
Büyükekşi, nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında, Gaziantep'in ihracatta başarı ve performansın kendisine gurur verdiğini, ortada büyük bir emek ve gayret olduğunu söyledi.
 
Türkiye'nin ve bölgesinin cazibe merkezi haline gelen Gaziantep'in üretim ve ihracat merkezi olarak parladığını vurgulayan Büyükekşi, ''Bölgesine adeta ışık saçıyor, ihracatta gösterdiği başarı göz kamaştırıyor. 2000 yılında Gaziantep'in ihracatı 435 milyon dolarken bu rakam 2010 yılında 3,9 milyar dolara dayandı. İhracatı 10 yılda 8 kat artış gösterdi. Aynı dönemde Türkiye'nin ihracatı ise sadece 3 kat arttı'' dedi.
 
Gaziantep'in ihracatının nisan ayında yüzde 43, ilk dört ayda da yüzde 33 artış gösterdiğine dikkati çeken Büyükekşi, Gaziantep'in gösterdiği başarıda komşularımızla son dönemde artan ilişkilerimizin büyük rolü olduğun, coğrafi konumun etkisiyle en büyük ihracat pazarlarının Ortadoğu ülkeleri olduğunu söyledi.
 
Büyükekşi, Türkiye'nin son yıllarda ihracatçıların önünü açan bir dış politika izlediğini ifade ederek, ''Sıfır sorun sınırsız ticaret politikası ülkemize çok şeyler kazandırıyor. Komşularımızla sorunların ortadan kalkmasıyla yaptığımız ticaret hızla artıyor. Vizelerin de kalkmasıyla ticaret, yatırım turizm ortamı gelişiyor. Bundan da en büyük faydayı komşularımıza yakın olan bölgedeki illerimiz görüyor'' diye konuştu.
 
Türkiye'nin 2023 yılı için 500 milyar dolar ihracat hedefi olduğunu anımsatan Büyükekşi, ''2023'e kadar Gaziantep'in tüm Türkiye ihracatından aldığı payı yüzde 3,4'ten yüzde 6'ya çıkartabileceğine inanıyorum. Gaziantep 30 milyar dolarlık bir ihracatı hedefliyor'' dedi.
 
-''41 KERE MAŞALLAH''-
 
İhracatçılar olarak son derece başarılı bir yıl geçirdiklerini vurgulayan Büyükekşi, şunları kaydetti:
 
''İhracatçılar olarak son derece başarılı bir yıl geçiriyoruz. 2011'e çok güzel başladık. Aynı tempoyla da ihracatın artışı devam ediyor. Seçime 41 gün kala, 41 kere maşallah diyoruz. Ekonomik göstergeler de herhangi bir sapma yok. İş dünyasında seçim geliyor diye hiçbir endişe yok. Bu da bizim açımızdan son derece önemli.
 
İlk 4 aylık ihracatımız yüzde 22 oranında artış gösterdi. Sene sonu, orta vadeli programda 127 milyar dolar hedefimiz vardı. Ama biz inşallah 2008 yılında kırdığımız 132 milyar dolarlık ihracat rakamını 135 milyar doların üzerine çıkarıp, bir tekrar Cumhuriyet tarihinde yeni bir ihracat rekoru kırmak için çalışıyoruz. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz.
 
Küresel kriz sonrasında, 2008 rakamlarında geriye gitmiştik ve bizi hedefimiz 2012 yılında ancak 2008 rakamlarını tekrar yakalayabiliriz diyorduk. Halbuki 2011'in sonunda, 2008'i geçeceğiz. Bu da krizin artık ne kadar gerilerde kaldığının en güzel göstergesi olacak. O yüzden geçen seneki ihracat artışımız yıllık yüzde 12'ydi, bu seneki ihracat artışımız büyük bir ihtimalle iki katına çıkacak.''
 
Büyükekşi, nisan ayındaki ihracatın da tüm nisan ayları içinde cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu belirtti.
 
- Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, ''Dünya ekonomileri son derece kritik bir dönemeçten geçiyor. Diğer taraftan Ortadoğu'daki gelişmelerin nerede nasıl biteceğini şu anda kestiremiyoruz, belirsizlik var. İşte bu yüzden Merkez Bankasına ve ekonomi yönetimine kritik görevler düşüyor'' dedi.
 
Büyükekşi, nisan ayı ihracat rakamlarını açıkladığı basın toplantısında, doğru kur seviyesi ile ihracatçıların çok büyük başarılara imza attığını, dolar kuru 1,50-1,60 bandının ihracatçılar için ideal olduğunu söyledi.
 
Büyükekşi, ''Geçen senenin ilk çeyreğinde dile getirdiğimiz önlemler erken alınmış olsaydı bugün hem dış ticaret açığımız hem de çok canımızı sıkan cari açığımız bugün çok daha aşağılarda olacaktı.
 
Önlemler için de şu anda dış ticaret açığı ve cari açık bizim canımızı sıkıyor. Ama avro-dolar patisinden şu anda olumlu etkileniyoruz'' dedi.
 
Avrupa pazarlarında ihracat gelişmelerinin büyük önem taşıdığını, ilk 4 ayda ihracatımızın Almanya'ya ve İtalya'ya yüzde 31, üçüncü büyük pazarımız İngiltere'ye yüzde 22 artış gösterdiğini ifade etti.
 
İlk dört aydaki performanslarının olumlu olduğunu, ancak Avrupa ve dünya ekonomisindeki gelişmelerin kendilerini ihtiyatlı olmaya ittiğini belirten Büyükekşi, şöyle devam etti:
 
''Avrupa'daki borçlu ülkeler sorunu yüzünden Avrupa ekonomisi bir durgunluğa girebilir. Bu da bizim açımızdan risk oluşturabilir. ABD cephesinde de işler istenildiği gibi çok iyi gitmiyor. Amerika parasal genişlemeye devam etmesine rağmen büyüme konusunda istenilen seviyeye bir türlü gelemiyor. ABD Merkez Bankası'nın aldığı önlemlere rağmen istihdam da canlanmış değil. Buradan çıkan sonucu şöyle yorumluyoruz; dünya ekonomileri yavaş temposunu koruyacak. Biz de bu noktada rekabetçi kura sahip olduğumuz takdirde ihracat artışına devam ederiz.''
 
-ORTADOĞU'DA YAŞANAN GELİŞMELER-
 
Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler ise herhangi bir hız kesmeden devam ettiğini, bir ülkede yatışırken başka bir ülkede gelişmelerin alevlendiğini, bazı ülkelerdeki sıkıntılar ise artarak devam ettiğini anlatan Büyükekşi, şunları kaydetti:
 
''Bunun sonucunda bazı ülkelere ihracatımızda ciddi gerilemeler yaşanıyor. Örneğin nisan ayında Libya'ya ihracatımız yüzde 98, Bahreyn'e yüzde 80, Lübnan'a yüzde 39, Cezayir'e ve Mısır'a yüzde 18, Katar'a yüzde 10, Suudi Arabistan'a yüzde 8 düştü. Suriye'de bir takım sıkıntılar yaşanıyor. Ancak, nisan itibariyle bu gelişmelerin ihracatımıza olumsuz yansıması olmadı. Suriye'ye ihracatımız nisan ayında yüzde 35 artış gösterdi.''
 
Nisan ayında en fazla ihracat yapan 10 ili artış oranına göre sıraladıklarını açıklayan Büyükekşi, Kocaeli ve Sakarya'nın ihracatının yüzde 64 arttığını, Gaziantep'in ihracatının yüzde 43 arttığını bildirdi. Büyükekşi, ''Gaziantep ilk 10'daki iller arasında nisan ayında ihracatını en fazla artıran üçüncü ilimiz oldu. Denizli'nin ihracatı yüzde 37, İzmir'in yüzde 34, Hatay'ın yüzde 21, İstanbul'un yüzde 20, Bursa'nın yüzde 18, Manisa'nın yüzde 6 ve Ankara'nın yüzde 1 arttı'' dedi.
 
-''MERKEZ BANKASI VE EKONOMİ YÖNETİMİNE KRİTİK GÖREVLER DÜŞÜYOR''-
 
TİM Başkanı Büyükekşi, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Dünya ekonomileri son derece kritik bir dönemeçten geçiyor. Diğer taraftan Ortadoğu'daki gelişmelerin nerede nasıl biteceğini şu anda kestiremiyoruz, belirsizlik var. İşte bu yüzden Merkez Bankasına ve ekonomi yönetimine kritik görevler düşüyor. Merkez Bankasının yeni başkanı olan Erdem Başçı'yı tebrik ediyoruz. Görevini başarılı bir şekilde yapmasını temenni ediyoruz. Eski Başkan Sayın Durmuş Yılmaz'ın son zamanlarında ve yeni başkanın da katkılarıyla alınan önemli önlemler var. İhracatçılarımızın, rekabetçi kuru yakaladıklarında nasıl bir başarı gösterdikleri ilk 4 aylık rakamlardan çok net bir şekilde anlaşılıyor.
 
Üretmeyen ve sürekli tüketen bir ülkede fiyat istikrarını korumak kolay değil. Bunun için ekonomiyi soğutmaktan başka bir alternatif yok. Halbuki Türkiye'nin tam tersine, ekonomik canlanmaya ihtiyacı var. 2023 hedeflerine ulaşabilmek için daha hızlı büyümesi gerekiyor. Bunu başarmanın yolu da ihracata ve üretime yönelmekten geçiyor.''
 
-''AĞIR HASTALIK GEÇİREN BÜNYEYE ASPİRİN VERMEK GİBİ...''-
 
İç talebi kısmak için şu an da yapılan tek şeyin kredi genişlemesini durdurma olduğunu, bunun haricinde ortada ciddi bir alternatif gözükmediğini belirten Büyükekşi, şunlar kaydetti:
 
''Kredi genişlemesinin engellemenin yolu da kredi maliyetlerini yükseltmekten geçiyor. Biz bu noktada şunu savunuyoruz; para ve maliye politikalarını birbirinden bağımsız değil eşgüdümle yönetmemiz gerekiyor. Banka ve mali kurumların üretene desteği artırabilmesi için daha fazla cesarete ve basirete ihtiyacı var. Reel kesimin de daha fazla öngörüye ve kaynağa ihtiyacı var. Hal böyleyken sadece para politikalarıyla önlem alınması, ağır hastalık geçiren bir bünyeye aspirin vermek gibidir. Herhangi bir etkisi olmaz.
 
Bu noktada seçim sürecinde olmamız önemli bir avantaj. Çünkü hem iktidar hem de diğer muhalefet partilerin söylemlerinde ve programlarında ekonominin ve ihracatın daha fazla yer bulduğunu büyük bir memnuniyetle izliyoruz. Bu doğrultuda ayağı yere basan projeler, Türkiye'yi daha ileriye götürür. Olmayacak vaatlerde bulunma ise rekabetin kalitesini düşürecektir.''
 
-''AB İLE MÜZAKERE SÜRECİNDE CİDDİ TIKANIKLIK YAŞANIYOR''-
 
Bazı üye ülkelerden kaynaklanan siyasi engeller nedeniyle, AB ile müzakere sürecimizde ciddi bir tıkanıklık yaşandığını belirten Büyükekşi, ''AB'nin bugün içinde bulunduğu koşullar ve siyasi konjonktür, Türkiye'nin üyeliğinin kısa vadede gerçekleşmesine imkan vermiyor. Ancak TİM olarak, süreçte yaşanan tıkanıklığın geçici olduğuna ve Türkiye'nin üyelik hedefinden uzaklaşmasını kesinlikle gerektirmediğine inanıyoruz'' dedi.
 
Büyükekşi, AB projesinin gündemin alt sıralarına ötelenmesinden de kaygı duyduklarını dile getirirken, ''2023 yılında, 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize, AB üyesi bir Türkiye olarak ulaşmak istiyoruz'' diye konuştu.
 
-''CUMHURİYET REKORU''-
 
Nisan ayında ihracatımızın 2010 yılının aynı ayına göre yüzde 25,45 artışla 11 milyar 796 milyon dolar olduğunu, yılın ilk dört ayında yüzde 22,21 artışla 43 milyar 264 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini bildiren Büyükekşi, son on iki aylık dönemde ise yüzde 15,48 artışla 121 milyar 840 milyon dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı.
 
Nisan ayında en fazla ihracatı 1 milyar 792 milyon dolar ile otomotiv endüstrisinin yaptığını, kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüzün 1 milyar 611 milyon dolar ile ikinci, çelik sektörünün de 1 milyar 467 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldığını anlatan Büyükekşi, sözlerini şöyle tamamladı:
 
''Tarım sektörlerimiz nisan ayında 1 milyar 330 milyon dolar ihracatla toplam içinde yüzde 11,28 pay alırken, sanayinin payı 10 milyar 138 milyon dolar ihracat ile yüzde 85,95, madencilik ürünlerinin payı ise 326 milyon dolar ile yüzde 2,77 oldu. Nisan ayında sektörlerimiz içinde en fazla ihracat artışını yüzde 189,7 ile gemi ve yat sektörümüz, yüzde 50 ile kimyevi maddeler ve mamulleri sektörümüz, yüzde 42,4 ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörümüz yakaladı. Nisan ayı ihracat rakamı Cumhuriyet tarihi rekoru, bu zamana kadar ki nisan ayı içerisinde yapılan ihracatlar içinde en fazla artışı 2011 yılı nisan ayında gerçekleştirdik.''
 
 
AA