İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Orta Doğu'da yayımlanan dizileriyle hayran kitlesi kazanan oyuncu Kıvanç Tatlıtuğ ile ihracata ivme kazandırmayı planlıyor.

Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, “iç piyasadan hammadde teminine zorlanmaları” şeklinde sıkıntıları bulunduğunu kaydederek, şekeri, dünya piyasalarından yüzde 15 daha pahalı aldıklarını, ihracatın daha fazla artması için hammaddeyi dünya fiyatlarından almaları gerektiğini söyledi.

Mete, sektörün 190 ülkeye ihracat yaptığını ve bu ülkelerin gıda kodeksine uygun mal ürettiğini, ancak “hammadde temini sıkıntısı” nedeniyle ihracat dirençlerinin kırıldığını ve rekabet güçlerinin kaybolduğunu belirtti.

Sektörün ilk 6 aylık ihracatında geçen yıla göre yüzde 1-2 oranında düşüş yaşandığını aktararak, “Bu telafi edilebilir bir oran. Bizim sektörümüz yazdan sonra ihracatı artan bir sektör. Dolayısıyla bu düşüş bizi çok fazla rahatsız etmiyor” dedi.

TATLITUĞ İVME KAZANDIRIR

Mete, sektörün hedef pazarlarından birinin Fas'ın olduğunu anlatırken, Türk dizilerinin Orta Doğu'da olduğu gibi, bu ülkede de sevildiğini dile getirdi.

Kıvanç Tatlıtuğ ile bu ülkelerde tanıtım çalışması için bağlantı kurduklarını bildiren Mete, bunun, ihracata ivme kazandıracağını düşündüklerini ifade etti,

“UN İHRACATINDA BİRİNCİ SIRAYA YERLEŞMEK İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ”

Türkiye'nin şekerleme sektörü ihracatında “bir numara” olduğunu vurgulayan Mete, şunları anlattı:

“Hububatın geneli alındığında, ihracatta başta, çikolata şekerleme sektörü bulunuyor. Bunun arkasından değirmencilik - unculuk ve ayçiçek yağı geliyor. Unu en fazla Endonezya'ya satıyoruz. Endonezya'ya 500 milyon dolara yakın un ihracatı var. 2009 yılında 2 milyon tonla dünyada birinci sıraya yerleşmek için arkadaşlarımız mücadele ediyorlar.”

Mete, 2009 yıl sonu sektör ihracatının yüzde 5 oranında artacağı, Türkiye'nin ihracatının 100 milyar doları geçeceği tahmininde bulundu.

Birlik olarak, nohutçuluğu geliştirmek üzere çalışma yaptıklarını kaydederek, “Verimliliği ve kaliteyi artırmak adına, ilgili alım garantisi vererek, çiftçiye belirli bölgeler tespit ederek bu tip faaliyetlerde bulunuyoruz. Kıbrıs'ta bile nohut ektik. Tarımın Ar-Ge'si oluşmaya başladı” dedi.- vatan