Ege İhracatçı Birlikleri, Türk gıda ihracatçılarını dünyanın en büyük gıda fuarlarına götürmek için kolları sıvadı. Ege İhracatçı Birlikleri, 2011 yılının ilk yarısında 3 tane uluslararası gıda fuarına milli katılım organizasyonu düzenleyecek.
Ege İhracatçı Birlikleri"nin 2011 yılında düzenleyeceği ilk gıda fuarı 7-11 Şubat 2011 tarihleri arasında Rusya"nın Başkenti Moskova"da düzenlenecek olan Prodexpo 2011 Moskova Uluslararası Gıda Fuarı olacak. Rusya"nın en büyük gıda fuarı olan Prodexpo 2011 Fuarı"na Su Ürünleri Tanıtım Grubu özel önem veriyor. 2010 yılında Prodexpo 2010 Moskova Fuarı"na katılan Su Ürünleri Tanıtım Grubu, Türkiye"nin Rusya"ya su ürünleri ihracatının yüzde 121 oranında arttırılmasını sağladı.
Dünya"nın en büyük gıda ürünleri ithalatçısı ülkeleri arasında yer alan Rusya"ya Türk ihracatçısının yakınlık avantajını kullanarak her türlü gıda ürününü ihraç edebileceğini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, “Prodexpo 2011 Moskova Gıda Fuarı, Rusya"ya ihracat yapmak isteyen ihracatçılarımız için önemli bir fırsat kapısı. Gıda ihracatçılarımızı küresel krizin bittiği, talebin tekrar canlandığı ortamda Rusya pazarındaki fırsatları değerlendirmeye davet ediyoruz” dedi.
BİOFACH ALMANYA DÜNYA"NIN EN BÜYÜK ORGANİK FUARI
Dünya genelinde sağlıklı beslenme adına organik ürün tüketimi sürekli artıyor. Özellikle gelir ve bilinçlenme düzeyi yüksek ülkelerde organik ürünlere ciddi bir yöneliş var. Almanya"nın Nürnberg şehrinde her yıl düzenlenen BioFach Almanya Organik Ticaret Fuarı, dünyanın en büyük organik ürünler fuarı olarak dikkatleri üzerine çekiyor. Sektördeki birçok yenilik ilk kez bu fuarda sergileniyor. BioFach Almanya Organik Ticaret Fuarı, 2011 yılında 16-19 Şubat 2011 tarihleri arasında 22. kez perdelerini açacak.
BioFach Almanya Dünya Organik Ticaret Fuarı"nın Türkiye Milli Katılım Organizasyonunu 1998 yılından bu yana Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği olarak üstlendiklerini belirten Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri Sezmen Alper, amaçlarının 2013 yılında BioFach"ta “Yılın Ülkesi” seçilmek olduğunu söyledi. Alper, “Bu seçimi kazanabilmemiz için BioFach Fuarı"na yoğun bir katılım göstermemiz gerekiyor” dedi.
2010 yılında fuara 71 ülkeden 2557 firmanın katıldığı, 121 ülkeden 43 bin 500 civarında katılımcının ziyaret ettiği BioFach Fuarı"na katılacak firmalarda uluslararası geçerliliği olan ekolojik ürün sertifikası aranıyor.
TOKYO FOODEX FUARI
Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği"nin, 2011 yılında Türkiye Milli Katılım Organizasyonu"nu gerçekleştirmek için Dış Ticaret Müsteşarlığı"ndan izin aldığı bir diğer gıda fuarı ise, Foodex Japan 2011 36. Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı olacak. 1 – 4 Mart 2011 tarihleri arasında Japonya"nın Chiba kentinde düzenlenecek olan Foodex Japan 2011 Fuarı"na Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi de katılarak, Türkiye"nin Japonya"ya olan zeytin ve zeytinyağı ihracatını arttırmak için tanıtım çalışmaları yapacak.
Japonya"nın, yıllık 60 milyar dolar tutarında gıda ürünleri ithal eden bir ülke olması Japonya pazarını Türk gıda ihracatçıları açısından daha cazip kılıyor. Foodex Fuarı"na, 2010 yılında 36 ülkeden milli düzeyde olmak üzere, toplam 63 ülke ve bölgeden 1036"sı Japon, 1450"si yabancı olmak üzere 2486 firma katıldı ve ziyaretçi sayısı 85 000"in üzerinde gerçekleşti.
Türkiye"nin 2009 yılında 13 milyar 260 milyon dolarlık gıda ürünleri ihracatı yaptığını belirten EİB Genel Sekreteri Sezmen Alper, gıda fuarlarının katkısı ile Türkiye"nin 2011 yılında gıda ürünleri ihracatında 15 milyar doları aşmasını beklediklerini sözlerine ekledi.