'Sabır' diyen hükümete ihracatçıdan 'İşçi çıkarma başlayacak' yanıtı geldi
İhracatçı geçmişe dönük sicil affı istedi Ekonomide geçen hafta darboğaz uyarısı yapan iş dünyası uyarının dozunu artırdı. Ankara'da yapılan toplantıda ihracatçılar, "Artık dayanacak gücümüz kalmadı. Acil önlem alınmazsa işçi tenkisatına gitmek (azaltmak) zorunda kalırız. Bunun önünü alamazsınız çorap söküğü gibi gelir" uyarısında bulundu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Sektörel Başkanlar Kurulu Ankara'da yapıldı. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, TİM Başkanı Oğuz Satıcı, Eximbank Genel Müdürü Ahmet Kılıçoğlu'nun yanı sıra 23 sektör temsilcisi, Dış Ticaret Müsteşarı Tuncer Kayalar ve müsteşarlık bürokratları katıldı. Basına kapalı yapılan toplantıda ihracatçıların sorunları ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

MERKEZ'DEN UMUDU KESTİK
Şişecam'ın Düzcam Grubu Başkanı, TİM İcra Kurulu Üyesi Gülsüm Azeri, faiz indirimi konusunda Merkez Bankası'ndan umudu kestiklerini belirterek, "Merkez'e enflasyon dışında başka bir şey düşünme denildi. Enflasyonun 1-2 puan çıkması mı, büyümenin aynı oranda inmesi mi önemli. Bu daha vahim olur" dedi. Seramik sektöründeki yüzde 12'lik işçi çıkarımına dikkat çeken Azeri, "önlem alınmasa çorap söküğü gibi gelir" diyerek uyardı. Ekonominin koordinasyonundan sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ise istihdam sağlayan firma ve sektörlerin Türkiye'nin 'milli takımı' olduğunu söyledi. Son 5 yılda ihracatın yüzde 197 artmasının önemine dikkat çeken Ekren, bu sürecin alternatif maliyetinin sıkıntı süreci olduğunu belirtti.

AMOK KOŞUCULARI
Tüzmen de Türk firmalarının amok koşucuları (katletmeye dönük çılgınlık durumu, amok hastalığında kişi koşarak önüne geleni öldürür) gibi ölümüne ihracat yaptıklarını belirterek, "İhracatçılar, Türkiye'nin milli takımıdır. Onların rahat oynaması için elimizden geleni yapmalıyız. Onlar için maça çıkamayız ama teknik desteği koşulsuz sağlamalıyız" dedi. TİM Başkanı Oğuz Satıcı ise tüm mücadelelerine rağmen 'fakirleştiren bir ihracata doğru sürüklendiklerini' söyledi. Üretim yapmakta zorlandıklarını, en pahalı üretim maliyetleriyle, "en yüksek reel faiz kamçısı altında" üretmeye çalıştıklarını anlatan Satıcı, "Bu toplantının gerçek sebebi, fakirleştiren ihracattan zenginleştiren ihracata geçmek. Küçük ama etkin, çabuk karar alabilen, bilgiye hemen ulaşabilen yapılar oluşturmaktan başka çaremiz yok" dedi.