Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ''Üreticilerimiz, ihracat yapabilmek için ürün çeşidi geliştirmeliler'' dedi.
Aydın'ın Nazilli ilçesinde bölge çiftçilerinin sorunlarının gürüşüldüğü toplantı gerçekleştirildi.
Ör-Koop Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nde Ör-Koop Başkanı AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk'ün ev sahipliğinde yapılan toplantıda konuşan Türkmenoğlu sebze ve meyve üreticiliğinde depoculuğun çok önemli olduğunu vurguladı.
Üreticinin teşviklerden faydalanması gerektiğini dile getiren Türkmenoğlu, şunları söyledi:
''Üreticilerimiz ihracat yapabilmek için ürün çeşidi geliştirmeliler. Şu anda bölgelerimizde Akdeniz meyve sineği her bölgede ve her depoda var. Bu konuda devletimize ve çiftçilerimize düşen görevler var. Devletimiz zaten çiftçilerimize her türlü desteği sağlıyor. Çiftçilerimizde kendi bölgelerinde organize olarak ağaçlarını ilaçlamalıdırlar. Yani birlikte hareket etmelidirler. Bu bölgede depolama, ilaçlama ve gübreleme sorunları çözülmelidir. İhracatçılarımız muhtemel krizlere karşı pazarlarını çeşitlendirme ile önlem alabilirler. Biz ihracatçı ile ithalatçıyı buluşturmak istiyoruz. Merdiven altlarındaki ürünlerimizi değerlendirmek istiyoruz.''
Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından uzun yıllardan beri başarıyla sürdürülen Dış Ticaret İhracat Stratejisi'nde hedef pazar olarak belirlenen coğrafyalarda Türkiye'nin ihracatının sürekli artış gösterdiğini belirten Türkmenoğlu, Türk ihracatçısının muhtemel krizlere karşı strateji geliştirmiş ve pazarlarını çeşitlendirmiş olması gerektiğini kaydetti.
Türkmenoğlu, Türkiye'nin uzun yıllardan beri Dış Ticaret İhracat Stratejisi kapsamında uzakdoğu ülkelerine, çevre ve komşu ülkelere, Afrika ülkelerine Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı başkanlığında gerçekleştirilen ziyaretlerle 2008 yılında 132 milyar dolar ihracat rakamına ulaşıldığını belirtti. Türkmenoğlu, bu süreçte ihracattaki dinamizm sayesinde Türk ekonomisinin sürekli büyüme kaydettiğini, 2010 yılının ilk çeyreğindeki yüzde 11.7'lik rekor büyümedeki en büyük katkının ihracat dünyasından geldiğini anlattı.
AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk ise bölgede mutlak surette üretici birlikleri, yaş sebze ve meyve birlikleri kurulmasını önerdi.
Toplantıya Nazilli İlçe Tarım Müdürü Sunay Güler, Kuyucak Belediye Başkanı Ulvi Akoğlu, Nazilli Ziraat Odası Başkanı Sabri Topuçar, İl Genel Meclis üyeleri ve bölge üreticileri katıldı.