Aydın Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Aydın Ağababaoğlu, Türkiye"de tarımsal faaliyetlerin başlıca merkezlerinden olan Aydın"da gerçek ihracat rakamlarının bilinmediğini iddia etti. Aydın"da geçtiğimiz yıllarda büyük çabalarla da olsa Gümrük Müdürlüğü"nün açıldığını hatırlatan Ağababaoğlu, burada sadece treyler gümrüklemesinin yapıldığını belirtti.
İhracat yapılan ürünlerin daha çok konteyner çıkışlı olduğu işaret eden ATB Başkanı Aydın Ağababaoğlu, Aydın"dan çıkan konteyner çıkışlı tarım ürünlerinin İzmir Gümrük Müdürlüğüne gittiğini söyledi. Aydın"ın ihracat yapılan tarım ürünlerin Tarım İl Müdürlüğü laboratuarlarında tutulan kayıtlardan takip edilmeye çalışıldığını savunan Ağababaoğlu, “Aydın Gümrük Müdürlüğünden 2007 ihracat rakamlarını istedik, fakat Aydın Gümrük Müdürlüğü görevlileri bu bilgiyi vermekten kaçındı. Aydın"ın gerçek ihracat rakamlarının net olarak belli değil. Gümrük mevzuatı gereği Aydın"dan konteynır gümrüklemesi yapılamıyor. Konteynır gümrüklemesi yapılamadığı içinde net ihracat rakamları bilinmiyor. Net ihracat rakamlarının ortaya çıkması için konteynırlara Aydın Gümrük Müdürlüğü"nce koridor belgesi düzenlenmesi gerekiyor. Bu belge geçici olarak gümrüklemeyi sağlıyor. Sadece bu belgenin düzenlenmiş olması yeterli olmuyor. Aydın Gümrük Müdürlüğünde görevli bir memurun konteynır ile İzmir Gümrük Müdürlüğüne kadar gitmesi gerekiyor. Biz konteynır gümrükleme fırsatını en başta kaçırdık artık. Koridor belgesi düzenlense bile, ortaya çıkacak yüksek maliyetten dolayı işletmeler bu olaydan kaçıyor” dedi.
Aydın"ın ihracat rakamlarının düzenlenen sağlık sertifikaları ile ortaya çıkarılmaya çalışıldığına değinen Ağababaoğlu, “2007 yılında yapılan incir ihracatını bizde kayıtlı olduğu için bilebiliyoruz, ama diğer tarım ürünlerinde net rakam bilinmiyor. Ege İhracatçı Birliği verilen gümrük beyannameleri ile kayıtları takip ediyor. Aydın Ticaret Borsası olarak İzmir Gümrüğüne yaptığımız baskılar sonucunda Aydın Gümrük Müdürlüğünde işler yürüyor” diye konuştu.