Özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeleri etkileyen tropik hastalıklara karşı mücadelede yeni bir sayfa açılıyor. Fil hastalığı, Gine kurdu, körlükle sonuçlanan trahom, uyku hastalığı ve cüzamın bu on yılın sonunda ortadan kaldırılması; bağırsak kurtları, şistozomiyaz, nehir körlüğü, Chagas ve visseral leishmaniasis hastalıklarının ise kontrol altına alınması hedefleniyor.

Bu hastalıklara karşı bir araya gelen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Bill & Melinda Gates Vakfı, Birleşik Krallık Uluslararası Kalkınma Ajansı ve Amerikan Uluslararası Kalkınma Ajansı gibi kuruluşlar ve bazı ilaç firmaları hastalıklarla mücadelede önemli adımlar atıyor.

İlaç firması GlaxoSmithKline da iki önemli tropik hastalığa karşı mücadelede kullanılan bir ilacının her yıl yüksek miktarlarda DSÖ'ye verilmesini içeren bağış programını önümüzdeki yılları kapsayacak şekilde uzattı. GSK ayrıca tropik hastalıklara karşı ilaç ve aşı geliştirmek için yapılan Ar-Ge çalışmalarını da artıracak.

GSK, okul çağındaki çocukların bağırsak kurtlarından arındırılması amacıyla her yıl DSÖ'ye yaptığı 400 milyon tablet ilaç bağışını içeren ve 2015'e kadar sürmesi öngörülen programı 5 yıl daha uzattı. Böylece GSK 2020'ye kadar 2 milyar tablet daha bağışlamış olacak. Şirket ayrıca fil hastalığının 2020'ye kadar ortadan kaldırılması için gereken ilaç bağışlarını da DSÖ'ye yapmaya devam edecek. Şirket bu hastalık için halen DSÖ'ye yılda 600 milyon tablet bağış yapıyor.