İsrail radyosu, önümüzdeki Mayıs ayı sonunda Gazze'de olmayı planlayan yeni Gazze filosunun katılımcıları arasında bulunan İnsan Hak ve Hürriyetleri Vakfı'nın (İHH) filoya katılımını erteleme ihtimali bulunduğunu öne sürdü.

İsrail radyosu, bu konudaki haberini İsrail Dışişleri kaynaklarına dayandırdı. İsrail Dışişleri'ne Türkiye'deki muhalif unsurlardan ulaştığı öne sürülen bilgilere göre, "Türkiye'deki üst düzey faktörler, İHH'yi, seçimlerde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın partisine zarar verecek adımlar atmamaya" çağırarak, daha düşük bir profil sergilemesini istediler.

Ancak haberde, "muhalif unsurlar" ile "üst düzey faktörler"in kim olduğu konusunda herhangi bir ayrıntı verilmedi.

Söz konusu haberlerde, İHH'nin başkanı Bülent Yıldırım'ın da Mavi Marmara gemisine İsrail donanmasının operasyon düzenlediği 31 Mayıs 2010'un yıldönümünde Gazze'ye gitmesi beklenen yeni filonun Haziran ayının ortasına kadar yola çıkmayabileceğini söylediği öne sürüldü.

Yıldırım'ın filoya ilaveten, bir uçağın alınması konusunun da ilerleme kaydettiğini söylediği ifade ediliyor.

Kanal 2 televizyonu da, konuyla ilgili verdiği haberinde, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, yeni Gazze filosunun organizatörlerinin, gemilerin Yunanistan veya yakın adalardan birinde, yükleri arasında silah olmadığının belirlenmesi amacıyla denetlenmesini kabul etmeleri halinde, filonun Gazze'ye varmasına izin verme ihtimalini değerlendirdiğini belirtti.

İsrail, yeni filonun organizatörlerinin önümüzdeki ay Gazze'ye doğru yola koyulma hazırlıkları içinde bulunduğunu duyurmalarının ardından, bunu bir "provokasyon" olarak gördüğünü bildirmiş ve filoda yer alacak gemilerle yolcularının ait olduğu ülkelerden ve BM Genel sekreteri'nden filoya engel olmalarını istemişti.

A.A.