Çok sayıda ihbarcı ve iddialarının araştırılmadan mahkemeden operasyon kararı alındığı ortaya çıktı. Yalnızca GATA'daki ihale araştırıldı, onun da tıbbi malzeme alımı olduğu belirlendi.

İstanbul ve Bursa'da faaliyet gösteren yemek firmalarının yöneticileri, çalışanları ve bazı kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 72 kişinin gözaltına alındığı soruşturmada, asılsız ihbarda bulunanlarla ilgili araştırma yapılmadan mahkemeden operasyon kararı alındığı ortaya çıktı.

İHBARLARLA GELEN OPERASYON

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi'ne gelen ve isimsiz ihbarla başlatılan soruşturmanın araştırılmadığı anlaşıldı. Soruşturmayı yürüten Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı, 14 Aralık'ta Sarıyer Sulh Ceza Mahkemesi'ne soruşturma kapsamına alınan şirketlere operasyon, el koyma ve gözaltı için başvurdu. Başvuruyu değerlendiren mahkemenin kararında, savcılığın soruşturmayla ilgili elde ettiği bilgilere de yer verildi. Buna göre, polise gelen isimsiz e-mail ihbarını kimin gönderdiğine yönelik araştırma yapılmadı.

YEMEK DENDİ, TIBBİ MALZEME ÇIKTI

Açık kimliği, adresi, irtibat bilgileri olmayan Ö.F.S'- nin ihbarında ise, Bursa'daki bir okulun ve İstanbul GATA'nın yemek ihalesine bir firmanın fesat karıştırdığı iddiası yer aldı. İhbarı yapan Ö.F.S'nin kimlik bilgileri ise araştırılmadı. Sadece GATA'yla ilgili iddiası, Haydarpaşa GATA Hastanesi Komutanlığı'na yazıyla soruldu. Gelen cevapta, 1 Ocak-11 Kasım tarihleri arasındaki ihalelerin tıbbi malzeme alımı olduğu bildirildi.

İDDİALAR HEP AYNI İSİMDEN

Ş.S. tarafından farklı tarihlerde polise gönderilen ihbarlarda, ihalelerle ilgili iddialarda bulunulurken, ihaleleri alacak yemek firmalarının adları da verildi. Ancak ihbarı yapan kişinin kimliği, adresi ve irtibat bilgileri ve iddiaları araştırılmadı. İhbarlarda hangi kamu ihalesinin hangi firmaya kalacağını önceden söyleyen Ş.S'nin doğru bilgi verip vermediği de ilgili kamu kurumlarına sorulmadı. Bu kişilerin, yemek sektöründe faaliyet gösterip göstermediği de araştırılmadı.

Rakibini ihbarla safdışı bırak

Kamu İhale Kanunu'na göre; haklarında kamu davası açılan ya da soruşturma yapılan firmalar ve kişiler, dava ya da soruşturma sonuçlanıncaya kadar kamu ihalelerine giremiyor. İhbarcının, kamu kuruluşlarının yapacağı 180 yemek ihalesi öncesi rakiplerini saf dışı bırakmak için bu yola başvurduğu iddia ediliyor. Öte yandan, operasyonun yapıldığı 15 Aralık'tan 18 Aralık Cuma gününe kadar 101 yemek ihalesi gerçekleştirilecek. Gözaltındaki firma sahipleri ve yöneticileri serbest kalsalar bile bu ihalelere giremeyecekler. Soruşturmaya dahil edilen firmalar, imza süresi geçen 58 ihaleye de giremeyecekler. Yöneticisi ve sahibi gözaltında olan bir yemek firması yetkilisi, “İhaleye çıkılmış, 180 yemek ihalesi, gözaltı süresinin bitimine kadar sonuçlanacak. Operasyonun amacı; soruşturmaya dahil edilen firmaların ortak ve yetkililerinin bu ihalelere katılımını engellemek. Bunun ardında kötü bir niyet olmamasını umuyoruz. Avukatlarımız suç duyurusunda bulunacaklar” şeklinde konuştu./yeni şafak