Operasyonun birçok kamu kurum ve kuruluşu ile yenilecek yemek ihaleleri öncesi gerçeklemesi dikkat çekerken, zamanlama operasyonun niyetinin farklı olabileceği şüphesi uyandırdı.

LİDER FİRMALARA BASKIN

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, dün Sarıyer Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bir ihbarla başlattığı soruşturma çerçevesinde bazı okul ve hastanelerin yemek ihalelerine fesat karıştırdıkları iddiasıyla İstanbul ve Bursa'daki bazı adreslere eş zamanlı operasyon düzenledi. Ekipler, Bursa'daki bir hastane müdürü ile aralarında kamu kurumu çalışanlarının da bulunduğu 72 kişiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan kişiler, sorgulanmak üzere Vatan Caddesi'ndeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne getirildi. Gözaltına alınanlar arasında yemek sektörünün lider firmalarının yönetici ve çalışanları da bulunuyor.

FİRMA SAHİPLERİ DİNLEMEYE TAKILDI

13 yemek firması ortakları, yöneticileri ve çalışanlarını kapsayan soruşturmanın Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne gelen isimsiz bir ihbar mektubu ile başlatıldığı öğrenildi. Firma ortaklarının bu tarihten itibaren dinlemeye alındığı belirtildi. İhbarın, gözaltına alınan firma sahiplerinin, yenilenecek 180 yemek ihalesine girmesini engellemek için rakip bir firmanın sahibi tarafından yapıldığı iddia edildi.

DAVA BİTENE KADAR İHALEDEN YASAKLI OLACAK

Kamu İhale Kanunu'na göre haklarında kamu davası açılan firmalar ya da kişiler, suçsuz bulunsa bile, dava sonuçlanıncaya kadar kumu ihalelerine giremiyorlar. İhbarcının, kamu kuruluşlarının yapacağı 180 yemek ihalesi öncesi rakiplerini ekarte etmek için bu yola başvurduğu iddia ediliyor. Rakip bir firma tarafından asılsız ihbar mektubu ile bu ihalelere katılımlarının engellenmeye çalışıldığını belirten mağdur firma yetkilileri, karşı dava açacaklarını belirttiler.

DAVA UZARSA TİCARİ KAYIP OLUR

Hastanelerde hizmet veren bazı firmaların yetkilileri, “Yönetici ve çalışanlarımız gözaltına alındığı için yemek hizmeti verdiğimiz hasta ve refakatçilerine hizmet verememe endişesi taşıyoruz” dediler. Bu tip soruşturma ve davaların uzun sürmesinin geri dönüşü mümkün olmayan ticari, maddi ve manevi mağduriyetlere neden olduğunu belirten firma yetkilileri soruşturmanın biran önce sonuçlandırılmasını istediler.

CUMAYA KADAR 101 İHALE YAPILACAK

Firma sahiplerinin gözaltına alındığı 15.12.2009 Salı günü dahil olmak üzere ek gözaltı süresinin sona erdiği 18.12.2009 Cuma gününe kadar düzenlenecek 101 yemek ihalesine katılamayacağı öğrenildi.

Aynı şekilde 58 adet imza süresi geçen ihaleye de firmaların iştirak edemeyecekleri belirlendi. Firma sahipleri operasyonun zamanlamasının bu kapsamda çok manidar olduğunu kaydetti.

FİRMA SAHİPLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Gözaltındaki bir firma sahibi tepksini şöyle dile getirdi: “İhalesi ilan edilmiş 180 yemek işinin 101 adetinin ihalesi ek gözaltı süresinin bitimine kadar sonuçlanmış olacak. Gözaltında bulunan firma ortak ve yetkilileri bu ihalelere katılımları engelleniyor, umuyoruz bunun ardında kötü bir niyet yoktur. Avukatlarımız suç duyurusunda bulunacak. Bütün şirket yetkililerimiz gözaltında ve ihaleye katılabilecek yetkili çalışanımız yok.“ Sadece şirket ortağı olduğu için gözaltına alınan, bir firma sahibi ise,” Şirket yetkilisi değilim ve yemek işleri ile ilgilenmiyorum neden gözaltına aldındığım hakkında hiçbir fikrim yok” dedi./yeni şafak