Eski futbolcu ve yorumcu Rıdvan Dilmen"in "yasa dışı bahis ve şike"ye dahil olduğunu iddia eden yazar Talip Doğan Karlıbel hakkında "özel belgede sahtecilik" ve "iftira"suçlarından 7 yıla kadar hapis istendi

Fenerbahçe"nin efsane futbolcularından Rıdvan Dilmen"i adliyelik eden olay, geçtiğimiz 17 Nisan günü başladı. Bir gazetede "Şeytan"lakaplı eski futbolcunun Almanya"nın Bochum kentinde başlatılan ve Türkiye"nin de dahil olduğu yasa dışı şikeye dahil soruşturmada adının yer aldığı iddia edildi. Gazetede yer alan telefon dökümlerinde Dilmen"in olduğu iddia edilen “Oğlum yüzde 100 dediniz, Rize maçında yattık”, “Hayatım kumarda kaybetmekle geçti. Bu hafta banko oynasın, parası benden” şeklindeki ifadeler yer aldı.


"İddiaları gerçek dışı"

Söz konusu haber üzerine katıldığı televizyon programında sinirlenen Dilmen, “Savcılığa giderek eğer gerçekten adım geçiyorsa kendimi ihbar edeceğim” dedi ve ertesi gün soluğu savcılıkta aldı. Dilmen avukatı Özgün Öztunç aracılığıyla Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı"na suç duyurusunda bulunarak söz konusu belgeyi basın yayın kuruluşlarına yollayan Karlıbel"in elindeki belgenin gerçek dışı olduğunu ve kendisine iftira attığını iddia etti. Dilekçesinden tüm Türkiye"nin tanıdığı eski bir futbolcu olduğunu, biri 2, diğeri 10 yaşında olmak üzere 2 çocuğu bulunduğunu belirten Dilmen, bu çirkin ve gerçek dışı iddialar nedeniyle kişiliğinin zedelendiğini ve halkın gözü önünde küçük düştüğünü kaydetti. Dilmen, iddianın futbolun düşmanı olduğunu ve bu sistemin kaldırılması gerektiği yönündeki düşüncesini yıllardır paylaştığını belirterek, Karlıbel"in daha önce de Kemal Kılıçdaroğlu, Colin Kazım ve CHP hakkında da elinde belgeler olduğu iddiasıyla iftira kampanyası başlattığını kaydetti.


"Kazım"ı Alman polisi söyledi"

Dilmen"in şikayeti üzerine Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı"nca başlatılan soruşturma
kapsamında gözaltına alınan yazar Talip Doğan Karlıbel, ifadesinde Türk futbolunda şike üzerine bir kitap yazdığını belirterek, “Bu amaçla bilgi ve belge topluyorum. Doğru olup olmadıklarını araştırma ve tespit etmem mümkün değildir. 2009 yılının Ekim ayında Almanya"da Bochum Savcılığı"nın 11 ülke ve 17 spor federasyonu hakkında şike soruşturma dosyası olduğunu açıkladı. Ben de Almanya Ulhm"de bulunan Udi Hagel"i aradım. Bizden biri olup olmadığını sordum. Colin Kazım"ın adının geçtiğini söyledi. Haber manşet oldu. Yanlış desem de engel olamadım. Haberlerin yapılmasında benim herhangi bir tasarrufum olmadı. Kazım ile ilgili haberler üzerine Aziz Yıldırım, Şefik Mosturoğlu ve Ali Koç ile bazı yöneticiler ile bu olayı görüştük.”


"Rıdvan Bey"i tanımam"

Karlıbel ifadesinin devamında bir süre sonra Recep Öztürk ile İhsan Cavcav"ın adı, 2-3 ay sonra da Rıdvan Dilmen"in adının geçtiği yönünde Almanya"dan istihbarat geldiğini belirterek, “Ben daha önce Almanya"da narkotik bürosunda tercümanlık yapıyordum. Rıdvan Dilmen ile ilgili belgeyi bana o dönem çalışırken tanıştığım Bochum Emniyetinde görevli komiser muavini Vili Noyman yolladı. Türkçe tercümelerini ben yaptım. İlk olarak A.Ç. ve S.U."i aradım. Ancak haberin yayınlandığı gazeteyi aramadım. Kendileri beni aradı ve görüştüler. Bana "sen futbolun Tuncay Güney"isin"dediler. Bu belgenin doğru olmadığını söyledim. Rıdvan Bey"i tanımam, kendisiyle herhangi bir alıp veremediğim yoktur.” dedi.


Serbest bırakıldı ama sanık oldu

Aynı zamanda şike soruşturmasını yürüten Cumhuriyet Savcısı Fazıl Arslanalp"e ifade veren Karlıbel, tutuklanması talebi ile Sarıyer Nöbetçi Sulh ceza Mahkemesi"ne gönderildi. Karlıbel, buradaki ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Karlıbel"in ifadesinin ardından 2 aydır devam eden soruşturma sonuçlandı. Savcılık, Talip Doğan Karlıbel"in TCK"nin 207"inci maddesi gereğince "özel belgede sahtecilik"ve 267"inci maddesi gereği "iftira"suçlarından 2 yıldan 7 yıla kadar hapis ile cezalandırılması talep edildi. Davanın görülmesine önümüzdeki günlerde Sarıyer 1. Asliye Ceza Mahkemesi"nde başlanacak - vatan