Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, özellikle Ramazan ayında Kur’an-ı Kerim’de adına sure bulunan ve kutsal kitaplarda sözü edilen incir meyvesinin tüketilmesini önerdi. Hem kutsal, hem de besin deposu olan incirin, aynı zamanda kolesterol ve kan şekeri düzenleyici özelliği de olduğunu kaydeden Bosnalı “Nedense adet olmuş, herkes orucunu hurma ile açıyor. Oysa incir de Kur’an-ı Kerim’de adından övgü ile söz edilen kutsal bir meyvedir. Özellikle Müslüman kardeşlerimiz başta olmak üzere Türklerin iftarlarını kutsal meyvemiz Türk inciri ile açmasını tavsiye diyoruz” dedi. 

“İNCİR ADINDA SURE VAR”
Alışkanlık olduğu için incirin anavatanı Aydın ve çevresinde bile Ramazan ayının hurma ile özdeşleşir hale geldiğini belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, “İncir gerçekten çok faydalı bir meyve. Tıbbı faydalarının yanında incirin kutsaliyetini de araştırdık. Kur’an-ı Kerim’in 596. sayfasında yer alan incir ismindeki Tin Suresi Mekke’de nazil olmuş. İncir adındaki 8 ayetten oluşan Kur’an-ı Kerim’deki bu sure, nüzul sırasına göre 28. sure sayısına göre de 95. suredir. Bu surede İncir’den övgüyle söz edildiği tüm Müslümanlarca malumdur. Bu nedenle Müslümanların iftarlarını incir ile açmasını tavsiye ediyoruz” dedi.

Bu konuda daha önceki yıllarda diyanet ile görüşme yaptıklarını ve incirli iftar programları düzenlediklerini belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı “Sadece ramazan ayında oruç tutan Müslümanların orucunu incirle açması halinde, Türkiye’deki incir üretiminin hiçbir sorunu kalmaz. İncirimiz Kur’an-ı Kerim’de ve diğer kutsal kitaplarda bahsi geçen bir meyve. Nedense adet olmuş, herkes iftarını hurma ile açıyor. Eğer kendi ürünümüz olan incirle iftar açarsak ülke ekonomisine ve Aydın ekonomisine ciddi katkı sağlamış oluruz. Bu nedenle Diyanet İşleri Başkanlığımız’a bağlı görevlilerden de Milli ürünümüz incirin tanıtımı konusunda destek bekliyoruz” dedi.

“İNCİR HER DERDE DEVA”
İncirin besin değerinin yanı sıra her derde deva adeta ilaç gibi bir meyve olduğunu belirten Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı “Yapılan araştırmalara göre; Yüksek kalori değerine sahip gıda maddeleri içinde çok özel bir yeri olan incir, yüksek oranda kalsiyum içermesi nedeniyle kemik hastalıklarında gelişim bozukluklarında önerilmektedir. Pektik maddelerce zengin bir kaynak olmasından dolayı, toksin maddelerin bağırsaklardan atılması, kandaki kolesterol düzeyinin düşürülmesi, şeker hastalarında kan şekerinin hızla yükselmesinin önlenmesi gibi yararlar sağlamaktadır. Mineral madde, özellikle demir içeriğinin fazla olması nedeniyle küçük çocuklarda ve hamilelerde ortaya çıkan vitamin eksikliğinin neden olduğu hastalıklarla kansızlığa iyi geldiği bilinmektedir” diyerek bu kadar özelliğe ve kutsal değere sahip meyvenin ramazan ayında da tüketilmesini önerdi.