VAN Belediye Başkanı DTP"li Bekir Kaya, belediyenin borçlarını açıklamak için basın toplantısı düzenledi. Kaya, 179 milyon 909 bin TL olan toplam borçlarını kalem kalem sıraladı. Kaya, ayrıca geçmiş dönemde yolsuzluk ve suistimal yapılıp yapılmadığı konusunda araştırmak yapmak için bir teftiş kurulu oluşturacaklarını belirtti ve üstü kapalı olarak kendilerinden önceki AKP'li belediye başkanının icraatlarını suçladı.

Belediye Başkanı Bekir Kaya makamında basın toplantısı yaptı. Başkan Kaya, Van kamuoyunun belediyenin borçlarını merak ettiğini ve bundan dolayı basın açıklaması yapma gereği duyduğunu söyledi. Toplam borçlarının 179 milyon 909 bin 443 TL olduğunu belirten Kaya, büyük sıkıntı içinde olduklarını ve sadece yüzde otuz hizmet verebildiklerini anlattı. Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yaklaşık 130 milyon TL resmi kurumlara borcumuz var. Bunun içinde SSK, vergi ve kredi borçlarımız bulunuyor. Bu borçlarımıza karşılık yüzde 40 paramız iller bankasından kesiliyor. Diğer taraftan toplam borcumuzun da faizi kesiliyor. Bizim İller Bankası"ndan aldığımız ödenek ise yaklaşık 3 milyon TL"dir. Faiz ve borçlarımız kesildikten sonra maalesef hiç para alamıyoruz. Şu anda 125 aracımız var bunların bir çoğu hurda, bazıları da hacizli. Bundan dolayı imkanlarımızı zorlayarak hizmetin ancak yüzde 30"unu verebiliyoruz. Bu hizmetlerimiz de yol, su gibi hizmetlerdir. Biz günübirlik çözümler üretiyoruz. Bu şartlar altında bu borcumuzu ödememiz çok zor.”

İŞE GELMEDEN MAAŞ ALANLAR

Borçları ödemek amacıyla hibe kredi alabilecekleri projeler hazırlayacaklarını belirten Başkan Kaya, resmi kurumlarla da görüşüp borçlarını bir ödeme takvimine bağlayacaklarını söyledi. Kaya şöyle devam etti:

“Belediyede geçmiş dönemde yolsuzluk yapılıp yapılmadığını bilmiyorum. Sayıştay müfettişleri inceleme yapıyor. Biz de geçmiş döneme ait suistimaller veya yolsuzluklarla ilgili bir teftiş kurulu oluşturacağız. Tabiİ ki bu zamanımızı alacak. Öte yandan seçim yatırımı olarak son bir yıl içinde 100"e yakın işçi alınmış. Yaptığımız araştırmalara göre 14 kişi hiç işe gelmeden maaş alıyordu. Bunlardan 12"sinin işine son verdik”
HÜrriyet