İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Enternasyonal Fuarı'nın (İEF) geleneksel ticaret fuarı misyonunun yanı sıra yeni açılımlara ve yol arayışlarına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Kocaoğlu, kapılarını 8 Eylül Perşembe günü 80. kez açacak olan İEF'ye ilişkin Kültürpark Fuar Alanı 1 Nolu Hol'de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Uluslararası Fuarcılık Endüstrisi Derneği'ne üye tek genel ticaret fuarı olan İEF'in, çok uzun süredir, sürekli düzenlenen ender organizasyonlardan biri olduğunu belirtti.

Dünyada ''yanmış yıkılmış bir ülkenin yeniden kurulmasıyla eş zamanlı başlayan'', ekonominin kalkınması ve dışa açılmasında çok önemli fonksiyon üstlenen, savaş yıllarında dahi çatışan ülkeleri bir araya getirerek dünyaya barış mesajı veren başka bir fuar organizasyonunun bulunmadığını dile getiren Kocaoğlu, bu yıl fuara 53 ülkeden 256'sı yabancı, bin 83 firmanın katılacağını anlattı.

Kocaoğlu, geçen yıl 249'u yabancı, bin 52 firmanın fuara katıldığını, 1 milyon 410 bin kişinin fuarı ziyaret ettiğini, katılım sayısındaki artışın ziyaretçi sayısında da gözlenmesini beklediğini dile getirdi.

11 gün sürecek fuarda giriş ücretlerini değiştirmediklerini, tarifenin tam 2 lira, öğrenci 1 lira olarak uygulanacağını söyleyen Kocaoğlu, partner ülke olan Avusturya'nın fuara çok iddialı geldiğini, özel tasarlanmış 529 metrekare stant hazırladıklarını, bu stantta 50'ye yakın firmanın katılımının bulunacağını ifade etti.

-MİDİLLİ'NİN KATILIMI-

Kocaoğlu, Yunanistan'ın Midilli adasının fuara katılımı konusunda kamuoyunda yanlış bir algılama olduğunu, fuara Midilli Valiliğinin değil Midilli Seyahat Acenteleri Birliğinin katıldığını belirterek, ''Önümüzdeki yıllarda adalardan ve Yunanistan'dan bir çok firma fuara katılacaktır. Bu bir ilk adımdır'' dedi.

İZFAŞ çalışanlarıyla yaptıkları toplu sözleşme görüşmelerinin anlaşmayla sonuçlandığını, bu anlamda bir sıkıntı yaşanmayacağını dile getiren Kocaoğlu, Gaziemir'deki yeni fuar alanı projesinde de kamulaştırmanın tamamlandığını, en geç ekim başında 103 bin metrekarelik yeni fuar alanının inşaat ihalesine çıkılacağını belirtti.

Kocaoğlu, geçen yıl fuarın açılış töreninde Bakan Nihat Ergün'ün bazı katılımcılar tarafından tepki görmesinin, ''seçim atmosferi ortamında hiçbir İzmirli'nin tasvip etmediği bir olay'' olduğunu, kendilerinin de gerekli müdahaleyi yaptıklarını belirterek, ''Ben inanıyorum ki bu fuarımızın 80'inci yılında İzmirli hemşehrilerimiz, konuklarını en güzel şekilde ağırlayacak ve tüm dünyaya yaraşır şekilde fuar açılışı gerçekleştirecektir'' dedi.

Kocaoğlu, bu yıl fuarın açılış törenine CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TOBB Başkanı Rİfat Hisarcıklıoğlu'nun katılacağını, Avusturya'dan da bakan düzeyinde katılım sağlanacağını söyledi.

-YENİ ARAYIŞLAR-

Kocaoğlu, bir gazetecinin fuarın genel ticaret fuarı olması nedeniyle ihtisas fuarlarının gerisinde kaldığı yorumları bulunduğunu söylemesi üzerine şöyle konuştu:

''Bu eleştirilerin haklılık payının çok yüksek olduğuna inanıyorum. Bizim de bu konuda yoğun çalışmalarımız var. Mutlaka fuarımızın geleneksel ticaret fuarı misyonu yanında yeni açılımlara, yeni yol arayışlarına ihtiyacı var. Bugün hala 11 gün içinde 1,5 milyona yakın ziyaretçiyi çeken bir fuar etkinliği yok. Biz bir çok çalışma yapıyoruz. Bunların büyük bölümünü mutfakta hazırlıyoruz.

Tarihte İzmir'in Akdeniz ticaretinde, siyasetinde oynadığı rolü ve diğer Akdeniz kentleriyle olan ilişkilerini geliştirerek, Akdeniz Akademisi bünyesi altında bu kentin tasarım, inovasyon ve eko tarım, eko yaşam kenti olmasını hedefliyoruz. Ben 3-4 senedir 'ilk ürün fuarı' konseptinin İEF'ye uyabileceğini, ileride fuara ayrı bir boyut ve zenginlik sağlayacağını düşünüyordum. Şu anda kafamda bu fikir daha da güçlendi.''

Geçmişi 80 yıl öncesine uzanan fuarı bir yerden alıp bir yere koymanın zor ve tehlikeli bir karar olduğunu, sonucun da farklı olabileceğini ifade eden Kocaoğlu, ''Bunu geçiş süreci içerisinde yapabiliriz. İlk ürünlerin, inovasyon, tasarım ürünlerinin sergilendiği ve eko yaşam ile ilgili çevreyle ilgili yeniliklerin buluşların gösterildiği bir fuara doğru yönlendirebiliriz. Genel ticaret fuarı konseptinin yanında böyle bir kimlik ve uğraş konusu da yüklemek istiyoruz. Bu çok iyi düşünülüp tasarlanıp yavaş adım atılması gereken bir konudur. Elimizdeki varlığın örselenmemesi çok önemlidir'' dedi.

-METRO PROJELERİ-

Toplantıda gazetecilerin metro çalışmalarıyla ilgili sorularını da yanıtlayan Kocaoğlu, Evka 3 hattında bir gecikmenin söz konusu olmadığını, Bornova ve Hatay hatlarında 2'şer istasyonun çok kısa süre içinde devreye alınacağını bildirdi.

Üçkuyular hattında ise sadece Poligon istasyonu dışında çalışmaların tamamlandığını belirten Kocaoğlu, ''Poligon istasyonu bittiği andan 15 gün sonra deneme seferleri başlayacak. Poligon istasyonu bitimi belirleyecek istasyondur. Hatay caddesine güzel bir kaldırım ve turunç ağaçlarıyla güzel bir görünüm kazandırmak için çalışmaya başladık. Esnaf ve vatandaşlar büyük sıkıntı çekti, bunun bilincindeyiz. Bu yatırım, bir gönül alma, af dileme olarak da yorumlanabilir'' dedi.