İngiltere’de araştırmacılar idrardan elektrik ürettiler.

Bristol Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi idrarı oksijensiz ortamda yaşayabilen bakterilerin bulunduğu bir yakıt hücresine koyup bir süre sonra elektriğe dönüştürmeyi başardıklarını açıkladı.

Üretilen elektrik enerjisinin direkt olarak pillere depolanabileceği ya da telefon gibi elektrikle çalışan cihazlara aktarılabileceği belirtildi.

Sadece 5 santimetreküp idrarla bir cep telefonunu şarj etmeyi başaran araştırmacılar, projenin henüz geliştirilme aşamasında olduğunu, idrardan elektrik üretiminin gelecek vadettiğini söyledi.

Araştırmanın başarıya ulaşması durumunda ucuz ve doğa dostu bir elektrik teknolojisinin, bütün dünyada kullanılabileceği ifade edildi.

Bristol Üniversitesi’nden Profesör Ioannis Ieropulos “Ürettiğimiz “Mikrobiyal Yakıt Hücreleri” teknolojisinde, teknik olarak havasız ortamda yaşayabilen bakterileri idrarla besliyoruz. Bu bakterilerin idrarı tüketip elektron üretmesini bekliyoruz” dedi.

Prof Ieropulos, bakterilerin ürettiği elektronların elektrottan geçirilerek elektriğe dönüştürüldüğünü ekledi.

Araştırma ekibinden Dr. Mirella Di Lorenzo, “Bu teknoloji dünyada maddi durumu yeterli olmayan insanlara ya da elektrik altyapıları gelişmemiş bölgelere düşük maliyetle elektrik götürebilir” şeklinde konuştu.