On üçay süren Ergenekon soruşturması sonunda hazırlanan iddianamede yer alan terör örgütünün yapılanmasından, eylemlerine, bağlantılarından yönetim kadrosuna kadar birçok bilgi basına sızdı.

Buna göre, yöneticileri arasında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile Emekli Tuğgeneral Veli Küçük de bulunan örgütün, hücre tipi yapılanırken 20 kadar departmanla faaliyette bulundu. İddianamede örgütün Gazi Mahallesi olaylarına kadar uzanan eylemleri sıralanırken, Ahmet Taner Kışlalı ve Necip Hablemitoğlu cinayetleriyle ilgili örgütsel dokümanlara yer verildi. İddianameye göre örgütün adı 600 yıllık geçmişi bulunan "Agarta" yani "Ergenekon" adlı bir tarikatmış.

Genelkurmay"ın haberi var

Soruşturma süresi boyunca bütün Genelkurmay Başkanlığı ile yazışma halinde bulunularak gerek görevde gerekse emekli olan askerlere ilişkin bilgilendirmenin yapıldığı öğrenildi. Genelkurmay"ın da bu yazışmalara cevaplarda bulunduğu ifadesine yer verildi. Verilen bu bilgilendirmeler sonucunda askeri mahkemede Emekli Yüzbaşı Fikret Emek hakkında "gizli evrakları ele geçirmek ve askeri malzemeleri gizlemek", Emekli Astsubay Oktay Yıldırım hakkında "askeri malzemeleri zimmete geçirmek" suçlarından dava açıldığı ifade edildi. Yıldırım ve Emek hakkındaki iddianamelerin Cumhuriyet Savcılığı"na bilgilendirme amacıyla gönderildiği belirtildi.

Hücre tipi yapılanma

İddianamede örgüt şeması, telefon irtibat şeması ve bir krokiye yer verildi. Örgütün hücre yapılanması şeklinde örgütlendiği örgütün medya, mafya, istihbarat gibi farklı yaklaşık 20 departmandan oluşup her departmanın başında bir başkan ve bir yardımcının bulunduğu iddianamede yer aldı.

TİT de iddianamede

Türk İntikam Tugayı"nın (TİT)anlatıldığı iddianamede, İBDA/C ve Hizbullah"ın eylemlerine de yer verildi. İddianamenin bazı yerlerinde ise Necip Hablemitoğlu ve Ahmet Taner Kışlalı cinayetlerine değinildi. Ayrıca, bugüne kadar bilinmeyen ve açıklanmayan bir çok olaya ilişkin bilgilere de iddianamede yer verilirken Gazi olayları ile 1990-1992 yıllarında İstanbul"da cereyan eden olaylar anlatıldı.

600 yıllık bir tarikat

Ergenekon operasyonuna ilişkin iddianamenin detaylarında ilginç tespitler yer aldı. Elde edilen bazı belgelerde örgütün bir tarikatvari olup 600 yıllık geçmişe dayandığı ve tarikatın isminin "Agarta" yani "Ergenekon" olduğu ifade edildi. İddianamede örgütün Kemalist ve Atatürkçü ideolojinin arkasına saklanarak, bu ideolojilerden farklı hareketler yaptıkları tespitine de vurgu yapıldı. İddianamede Kuvayı Milliye Derneği de detaylı bir şekilde anlatıldı.

Haham Tuncay Güney zanlı

İfadeleriyle soruşturmaya temel olan katkılarda bulunan ve Kanada"ya giden gazeteci yeni Haham Tuncay Güney de şüpheliler arasında adı geçiyor. Güney hakkında, sığınma talebinde bulunmaması için yakalama kararı çıkarılmadı. Kanada"ya yerleşen Güney"in Türkiye"ye gelmek için savcılardan tutuklanmaması için garanti istediği, ancak savcıların bu isteğe sıcak bakmadıkları iddia edildi.

Güney"in ifadeleri doğru çıktı

Tuncay Güney"in ifadeleri olmadan başlatılan soruşturmada daha sonra Güney"in açıklamaları incelenince soruşturmada ele geçen belgeler ve ifadelerle birebir örtüştüğü ortaya çıktı.

Saçan"ın rüşvet notları Küçük"te

Tuncay Güney"in evinde yapılan aramalarda ele geçen belgelerde yer alan "Ergenekon" yapılanmasına ilişkin, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin"in talimatına rağmen dönemin Organize Suçlar Şube Müdürü olan Adil Serdar Saçan"ın inceleme yapmadığı belirlendi. Saçan"ın bir yıl sonra da bilgi ve delil olmadığı gerekçesiyle konuyu kapattığı iddia edildi. Veli Küçük"ün evinde bulunan iki belgede, Saçan"ın aldığı rüşvetlerin yazılı olduğu ileri sürüldü. Ayrıca Saçan"ın, Aykut Cengz Engin"e gönderdiği "çok gizli" ibareleri belgelerin soruşturma kapsamında tutuklanan Behiç Gürcihan"ın evinde bulunması da dikkat çekti.

Peker sanık, Çakıcı tanık

İddianamede, organize suç örgütü lideri Sedat Peker de sanık olarak yer aldı. Ergenekon yöneticisi olduğu iddia edilen emekli Tuğgeneral Veli Küçük"ün, Peker"den avukat giderleri için bir havuz oluşturmasını talep ettiği öne sürüldü. Alaatin Çakıcı ise tanık olarak ifade verdi.

Savcıya tehdit mektupları

Kendisini emekli bir cezaevi müdürü olarak tanıtan bir kişinin de soruşturma savcılarına tehdit mektubu ve bir de telgraf çektiği öğrenildi. Bu tehdide ilişkin olarak gerekli soruşturmanın başlatıldığı söylendi.

Günlükler inceleniyor

Emekli Oramiral Özden Örnek"e ait olduğu öne sürülen günlüğün Alper Görmüş"ten yeni alındığı ve savcılık tarafından incelenmeye alındığı belirtildi.

Operasyon günü kaçtı

Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz"ün 1 Temmuz"da yapılan operasyon günü Türkiye"den Rusya"ya kaçtığı iddia edilirken, eski AKP Milletvekili Turan Çömez"in ise 20 gün önce yurtdışına çıktığı ve ikisi hakkında da arama kararı çıkarıldığı belirtildi.

En önemli iki tanık

İddianamede çok sayıda gizli tanığın dinlendiği bunlardan bazılarına kod adı olarak numaralar, bazılarına ise isim verildiği belirtildi. İki gizli tanığa verilen kod adları ise dikkat çekti. "İsmet" ve "Dilovası" kod adlı gizli tanıkların verdiği ifadelerin Türkiye"yi sarsacak bilgiler taşıdığı iddia edildi. Tanığa "Dilovası" kodunun, Gebze"deki ölüm olaylarıyla ilgili bilgiler aktarması nedeniyle verildiği ifade edildi. Tanık Dilovası"nın Veli Küçük"ün bir dönem çalıştığı Kocaeli bölgesindeki faaliyetleri ile ilgili bilgiler verdiği de iddia edildi.

Ölüm oruçlarını Küçük bitirdi

Şüphelilerin ifadelerine göre cezaevleri için yapılan ölüm oruçları da Veli Küçük ile bağlantılı olarak dosyada yer aldı. Ölüm orucuna başlayan AvukatBehiç Aşçı"yı eyleminden Veli Küçük caydırdı

Hürriyet