Başbakanlık Basın Merkezi'nden, Economist'in Başbakan Erdoğan ile ABD Başkanı Bush"un Beyaz Saray'daki görüşmesinde "bazı sözler verilmiş olabileceği" şeklindeki iddilarına yanıt geldi. Yapılan yazılı açıklamada belirtilen ihtimallerin tutarsız olduğu ve hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı belirtildi.


Bazı gazetelerde, The Economist dergisinde yayınlanan bir yoruma atfen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı George W. Bush'un 5 Kasımda yaptığı görüşme konusundaki iddialara ilişkin, “Beyaz Saray görüşmesinde varılan bir mutabakattan söz edilecekse bunun, sadece ve sadece 'ortak düşman' ilan edilen terör örgütü PKK'ya karşı kayıtsız şartsız mücadelede örneklerini yakın zamanda gördüğümüz 'somut işbirliği' adımlarından ibaret olduğunu da bir kez daha kamuoyumuzun bilgisine sunuyoruz” denildi.

Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada bugünkü bazı gazetelerde The Economist dergisinde yayınlanan bir yoruma atfen, Erdoğan ile Bush'un 5 Kasımda Beyaz Saray'da yaptığı görüşmeye ilişkin iddiaların yer aldığı hatırlatılarak, şunlar kaydedildi: “Esasen The Economist'teki yazı, kullandığı olasılık dilinden de açıkça anlaşılacağı üzere, tamamen fikir yürütme yöntemiyle kaleme alınmıştır. Dolayısıyla hiçbir kaynak ya da delile dayanmayan, yazarın kişisel yorumunu yansıtmaktan öteye geçmemektedir. Türkiye'de yerleşik bir muhabirin oturduğu yerden ürettiği bu tür spekülatif yorumların sadece The Economist'te yer bulması sebebiyle 'önemli iddia' sayılamayacağı bir gerçektir.

Söz konusu dergi dahi bu spekülasyonlara 'iddia' payesi vermemiştir. Yine de böyle bir konuda sübjektif bir dille kaleme alınmış mesnetsiz bir yorumu yayınlaması, derginin ciddiyetine ve inandırıcılığına gölge düşürmüştür. Aynı şekilde bazı gazetelerin söz konusu yazının inandırıcılığını hiç sorgulamadan sayfalarına taşıması da üzerinde düşünülmesi gereken bir husustur. Türkiye'de oturan bir muhabirin subjektif yorumunu, The Economist'te yayınlanmış olması haricinde, kişisel kanaat yansıtan her hangi bir köşe yazısından daha değerli kılan hiç bir unsur bulunmamaktadır.”

Açıklamada, “Sonuç olarak, söz konusu yazıda dile getirilen ihtimallerin tutarsız olduğu ve hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığını tekrar vurgulamakta yarar görüyoruz. Beyaz Saray görüşmesinde varılan bir mutabakattan söz edilecekse, bunun sadece ve sadece 'ortak düşman' ilan edilen terör örgütü PKK'ya karşı kayıtsız şartsız mücadelede örneklerini yakın zamanda gördüğümüz 'somut işbirliği' adımlarından ibaret olduğunu da bir kez daha kamuoyumuzun bilgisine sunuyoruz” denildi.