BURSA"nın İznik İlçesinde yaşayan Deniz Gezmiş"in avukatı Mükerrem Erdoğan, 6 Mayıs 1972 günü arkadaşları Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte idam edilen Gezmiş"in ölüm anını yıllardır unutamadığını söyledi. Erdoğan, “Bize adli tıp eğitimi alırken kişinin 1 dakikada öleceğini söylüyorlardı. Ayakları yere değen Deniz Gezmiş tam 25 dakikada can verdi” dedi.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan"ın 6 Mayıs 1972 tarihinde Ulucanlar Cezaevi"nde idam edilmelerinin 37'nci yıldönümünde, Deniz Gezmiş"in avukatı olan ve Bursa"nın İznik İlçesi"ne 16 yıl önce yerleşen Mükerrem Erdoğan, infaz anını anlattı. Deniz Gezmiş"in 25 dakika süren can çekişmesi ardından ölümünü 37 yıldır unutamadığını, o dakikaların her gün gözünün önünden geçtiğini söyleyen Mükerrem Erdoğan şunları söyledi:
“Meslektaşım Halit Çelenk ile infazın gerçekleşeceği 6 Mayıs 1972 günü sabahı Ulucanlar Cezaevi"ne gittik. Cezaevinin avlusuna kurulan darağacını, başgardiyanın odasının penceresinden net bir şekilde görüyorduk. Biz geldiğimiz sırada Deniz Gezmiş odaya alınmıştı. Oturduğu yerden darağacını görüyordu. Hazırlıklar yapıldıktan sonra darağacına getirilen Deniz Gezmiş, ayağının altındaki sehpayı kendisi itti. Bu sırada ayağı masaya değiyordu. Savcı Yardımcısı Veysi Sami, celladı uyararak, "masayı çek, masayı çek" diye bağırdı. Bu süre içinde Deniz"in bilinci büyük bir ihtimalle yerindeydi. Bu sırada biz cezaevi doktoru ile tartıştık. Yetkililer ise bize "Deniz çok ağır olduğu için ip kopmasın diye çift ilmik kullandık" dediler. Darağacındaki kişinin o saniyelerde neler yaşadığını düşünebiliyor musunuz? Deniz"in boyunun uzun olduğunu bile bile, ayaklarının değeceği bir masa konulması, işkenceden başka hangi sözle açıklanabilir? Hukuk Fakültesi"nde Adli Tıp Eğitiminde bize kişinin bir kaç dakika içersinde öleceğini söylediler. Deniz Gezmiş"in ölümü tam 25 dakika sürdü.”

BİRBİRLERİNE İNFAZLARI İZLETTİLER
Mükerrem Erdoğan, Deniz Gezmiş'in idam edilişini odaya çağrılan Yusuf Aslan'a, Yusuf Aslan'ın ölümünün aynı odaya getirilen Hüseyin İnan'ın idamını dışarıdan gelen slogan ve sesleri duyduğunu, bu nedenle cesaret aldıklarını söyledi. Aslan ve İnan'ın boynuna tek ilmik kullandıklarını söyledi.