Kredi kartında 'Asla çıkmayacak' denilen af çıktı ama borcunu kıt kanaat ödemeye çalışanlara faydası olmadı. Kart borcu affından sadece temerrüde düşenler yararlanıyor...

Hükümet, uzun zamandır kanayan kredi kartı sorununa neşter vuracak bir uygulamaya gitti. Ancak kart borcunu ödemekte zorlanan herkesi ferahlatacak bir düzenleme çıkmadı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, düzenlediği basın toplantısıyla kredi kartları ve döviz cinsi kredilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıya, Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı da katıldı. Yeni uygulamadan resmi takibe düşmüş olanlar yararlanacak. Düzenlemeyle, 31 Mayıs'a kadar temerrüde düşmüş olan kart borçları mevduat faizlerine göre yeniden hesaplanarak, 36 aya kadar vadelendirilecek. Borcunu 30 günde peşin ödeyene faiz yok. Böylece, borcu temerrüde düşmüş 875 bin kart borçlusu nefes alacak. Yasal takibe düşmediği halde aylardır faiz kıskacı içinde ödeme yapmaya çalışan borçlular kapsam dışı. Bu kesime yönelik bir ödeme kolaylığı gelmediği için, arabasını satıp, başka bankadan kredi alıp kart borcunu denkleştirenler hayal kırıklığı yaşadı. Türkiye'deki birçok af uygulaması gibi bu da iyiniyetiyle ödeme yapmak isteyene bir avantaj getirmedi. Buna karşın 'ödemiyorum' resti çekenler yine bir kazanan taraf oldu. ANKARA

874.657 kişinin kart borcu 3.1 milyar TL
BABACAN'ın verdiği bilgilere göre, kredi kartında tahsili gecikmiş borç oranı 3 milyar 107 milyon lira olurken, tahsili gecikmiş kredi kartı sayısı 1.3 milyona çıktı. Kişi sayısı ise 874 bin 657 olarak gerçekleşti. Takipteki kredi kartı borçlarının yarısı 1.000 lira ve altındaki borçlardan oluşurken, bu kişiler sadece 37 liralık taksitle borçlarını kapatacak. Babacan, kredi kartı borçlarının diğer kredi borçlarına göre daha hızlı oranda arttığını belirterek, takibe düşen kart oranının da küresel krizin de etkisiyle Eylül 2008'den beri hızla arttığını aktardı.

Aidatta tavan 35 lira
KREDİ kartlarında yıllık kart kullanım bedeli, limiti 3.500 TL'ye kadar olan kredi kartları için 35 TL olacak. Bu ücret, limiti 3.500 TL ve daha fazla olan kredi kartları için limitin yüzde 1'ini geçemeyecek. Borcunu 90 gün içinde tamamen kapatanlar da istedikleri zaman kartını iptal ettirme hakkına sahip olacak.

BSMV de sürecek
BANKA Sigorta Muamele Vergisi'ne yönelik soru üzerine de Babacan, 'Yüzde 5'lik bu vergi alınmaya devam edecek. 2-3 sene sonra ne olur bilmem ama şimdi devam edecek' dedi. Kredi kartı yapılandırmasında 31 Mayıs olarak belirlenen tarihin uzatılıp uzatılmayacağına yönelik soru üzerine de Babacan, 'Tarihi değiştirirsek bu işin sonu olmaz. Bir noktada kesmeliyiz' cevabını verdi...

Erdoğan kart borçlusuna dürüst gözüyle bakmam demişti yine de af çıktı!
BAŞBAKAN Erdoğan 15 Mart 2009'da Eskişehir'de kredi kartı borçluları için şu açıklamayı yapmıştı: Kusura bakmasınlar kredi kartının mağduru olmaz. Kredi kartı sebebiyle borçlananlar olur. Onlara da dürüst gözüyle bakmam. Fazlasını kullanma... Bunları bağışlayın, diyorlar Alın teriyle kazananın hakkı ne olacak..

'Başbakan onay verdi'
SORULARI yanıtlayan Bakan Babacan, kredi kartı düzenlemesinin dün yapılan Bakanlar Kurulu'na sunulduğunu ve ardından da Meclis'e hızla sevk edileceğini kaydetti. Başbakan Erdoğan'ın 'Kredi kartının mağduru olmaz' yönündeki sözünün anımsatılması üzerine de Babacan, 'Başbakan'a atfedilen bu sözler doğru ifade değil. Bu çalışmalar Başbakan'ın gözetim, bilgi ve onayında yapılıyor. Bunu polemik konusu yapmak yanlış' dedi.

'Kart en pahalı kredidir'
BABACAN, kredi kartı kullanımına yönelik uyarıda bulunarak, 'Kredi kartı, borcu borçla çevirme aracı değil. Bakiyeyi zamanında ödemezseniz en pahalı kredidir. Kredi kartı faizi, tüm tüketici kredilerine göre en yüksek orana sahip. Sadece acil ve kısa süreli harcamalarda kullanılmalı. Vatandaş, kredi kartı yerine ihtiyaç kredisine yönelmeli. Oradaki faiz oranı kredi kartına göre daha düşük' diye konuştu.

Artık dövizle kredi yok
BUGÜNE kadar yurtiçi ve dışından döviz cinsi kredi kullanamayan tüketiciler, artık dövize endeksli kredi de kullanamayacaklar. Yeni düzenleme ile yurtiçi kredi hacminin büyümesi ve döviz mevcutlarının yurtiçi bankalarda tutulması teşvik edilecek. Bu krediler firmalar tarafından yurtiçinden de alınacağı için yurtdışı kredilerin şişirdiği dış borç stoku da daha az gözükecek.

Ödeme ihtarı alan borçlu 60 gün içinde başvuracak
YENİ düzenlemeyle, temerrüde düşmüş kredi kartı borçlularına da yeniden yapılandırma imkanı tanınacak. Buna göre, 31 Mayıs 2009 tarihi itibarıyla ödeme ihtarı çekilmiş, icra takibi başlatılmış, ya da banka tarafından 'takip olunan krediler' grubunda sınıflandırılmış kredi kartı borçları yeni bir ödeme planına bağlanacak. Bu borçlular, ilgili kanunun Resmi Gazete'de yayınlanmasından itibaren 60 gün içinde bankalara başvurarak, bu imkandan yararlanacak. Kredi kartı borcunun temerrüde düştüğü tarihteki anapara ve faiz tutarına 31 Mayıs 2009 tarihine kadar geçen sürede makul bir artış uygulanarak ve ödemeye esas borç tutarı hesaplanacak. Bu makul artış, mevduat faizleri esas alınarak yapılacak.

Peşin ödeyenin sıfır faizle borcu bitecek
BORÇLU kişi, borcunu müracaat tarihinden itibaren 30 gün içinde tek seferde öderse, ilave faiz hesaplaması yapılmayacak. Peşin ödeme yapmak istemeyen vatandaşa 36 aya kadar vade imkanı da tanınacak. Buna göre, 6 aylık vade için 1.04, 12 aylık vade için 1.08, 24 aylık vade için 1.18, 36 aylık vade için 1.26 katsayısı ile çarpılarak geri ödenecek toplam borç hesaplanacak ve ay sayısına bölünecek. Söz konusu oranlar belirlenirken tüketici kredi faiz oranlarına mümkün olduğu kadar yakın oranlar alınarak, borçluların yeniden ödeme sıkıntısına girmelerinin engellenmesi hedeflendi. Banka ile ödeme planının imzalanması halinde, takip dava masraf ve harçlarının tamamı borçlu tarafından ödenecek.

Asgari ödeme limiti esneyecek
ŞU anda yüzde 20 olarak belirlenen kredi kartı borcundaki asgari ödeme limitinde yetki BDDK'ya verildi. Buna göre, BDDK, kullanıcıların alışkanlıklarına göre kart hamillerini gruplara ayırarak, asgari ödeme tutarını yüzde 10'a kadar azaltıp, yüzde 30'a kadar yükseltebilecek.

Sadece bir defalık
BABACAN, yeniden yapılandırmanın sadece 1 defalık bir uygulama olacağını vurgulayarak, tekrar tekrar bu tür yapılandırmalar yapılmasını kimsenin beklememesini istedi.
Babacan, daha önce 2006 yılında yapılan yenilen yapılandırmanın sonuçlarından da memnun kalmadıklarını aktardı.

Firmalara döviz kredisi kolaylığı
BABACAN, döviz cinsi kredi kullanımına yönelik olarak yeni düzenleme konusunda bilgi verdi. Döviz geliri olan firmalar, döviz ve dövize endeksli kredi kullanmaya devam ederken, bu firmaların döviz kredilerine uygulanan 18 aylık vade sınırı kalkıyor. Döviz geliri olmayan firmalar ise, ortalama vadesi 1 yıldan uzun olmak şartıyla, 5 milyon dolar ve üzeri yurtiçinden döviz kredisi kullanabilecek.

Özince: Borçlular bundan yararlansın
TBB Başkanı Ersin Özince de konuşmasında, döviz kredilerine yönelik karardan bankalar olarak çok memnun olduklarını belirterek, 'Türk bankacılık sektörünün büyümesine çok önemli katkı sağlayacak. Bankalar, Türk reel sektörünün finansman ihtiyaçlarına cevap vermek için daha aktif olacak. Ticaret erbabı serbest bırakılırken birey korunuyor. Çok işimize yarayacak bir düzenleme' dedi. Özince, bankacılık sektörünün kredi kartlarındaki borç yapılandırmasının tamamen yanında olduğunu belirterek, kart kullanıcılarına yönelik uyarıda bulundu. Özince, 'Kredi kartı, borçlanma aracı olarak kullanılmamalı. Önceki yapılandırmalarda borçluların büyük bölümü başvurmamıştı. Şimdi borçlular bunu iyi değerlendirip lehlerine olan faiz farkından yararlansın' diye konuştu. AKŞAM