TAPDK'nın alkollü içki reklamlarına getirdiği yeni kısıtlamalar içki üreticilerini bir araya getirdi. Tebliğin 'adeta reklam yapmayın' anlamına geldiğini belirten üreticiler, 'Bu yaklaşım Türkiye'nin imajını zedelediği gibi yaşama müdahale olarak da görülecektir. Eğer uygulamaya girerse reklam çalışmaları ve yeni yatırımlar olumsuz etkilenecek' dedi

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) alkollü içki reklamı mevzuatında yaptığı değişiklik içki üreticilerinin ayağa kaldırdı. Türkiye'nin önde gelen bira, rakı ve şarap üreticileri 'TAPDK'nın kaçak ve sahte içkiyle uğraşması gerekirken bu tebliğle kendisini düzenleyici değil yasaklayıcı bir kurum olarak da konumlandırdı ve ülkemizin de dış dünyada Avrupa Birliği idealinden giderek uzaklaşan bir algılamaya taşımış oldu' yorumunu yaptılar.

Doluca Şarapları Başkanı Ahmet Kutman, Efes Bira Grubu Türkiye Bölge Başkanı Semih Maviş, Kavaklıdere Şarapları Murahhas Azası Ali Başman, Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu ve Türk Tuborg CEO'su Damla Birol'un katıldığı basın toplantısında 'tebliğin yürürlüğe girmesine 15 gün kalmışken bu hatadan dönüleceğini umut ediyoruz' çağrısı yapıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Mey İçki CEO'su Galip Yorgancıoğlu, 'Biz TAPDK'tan hatalı bandrol kullanılarak vergi kaçırılması, insanların ölümüne neden olan kaçak ve sahte içki ile mücadele etmesini beklerdik. TAPDK, bu beklentilerimize yanıt vermek yerine satışlarımızı doğrudan engelleyecek ve üreticimizi mağdur edecek bir tebliği önümüze koydu' dedi. Tebliğin sınırlarının çok geniş olduğunu belirten Yorgancıoğlu eleştirilerini şöyle sürdürdü: 'Üstü kapalı, görevlilerin kişisel eğilim, siyasi ya da kültürel tercihlerine göre keyfi biçimde yorumlayabilecekleri ve hatta yaptırım uygulayabilecekleri bir belirsizlikte. Getirilen kısıtlamalar neredeyse içki reklamı yapmayın demek anlamına geliyor' şeklinde konuştu.

Anlamakta zorlanıyoruz
İÇKİ üreticilerinin yasal ve sosyal sorumluluk konusunda son derece dikkatli olduğunu belirten Efes Pilsen Türkiye Başkanı Semih Maviş ise 'Yeni tebliğde düzenleme olarak belirtilen yasakların birçoğunu ve ardında yatan zihniyeti almakta güçlük çekiyoruz. Dikkatli ve duyarlılıkla ürettiğimiz reklamları neredeyse tamamen yasaklamaya dönük yeni tebliğ, Türkiye'nin insanların yaşam tarzına ve eğlence anlayışına yasakçı müdahalelerde bulunan bir ülke olarak algılanma ihtimalini güçlendirmektedir' dedi.

Üç bakana dert yanacaklar
TEBLİĞİN AB üyeliği, turizm ve vergi gelirleri üzerinde etki yapacağını söyleyen Semih Maviş, 'Sektör, geçen yıl 3 milyar lira vergi geliri sağladı. Bu uygulama yeni yatırım ve reklam bütçemizi de etkileyecek. Sıkıntımızı iletmek amacıyla Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Devlet Bakanı Egemen Bağış ile görüşeceğiz' dedi.

Rakı balık görseli yasak
TAPDK'nın içki reklamları ile ilgili getirdiği yeni düzenlemeye göre şunlar yapılamayacak:
l SİNEMALARDA alkollü içki reklamı yalnızca 18 yaş üzerinin izleyebileceği şiddet ve korku öğelerinin ağırlıklı olduğu filmlerin sonunda yayımlanacak. Bu filmlerin sayısı yılda 2-3'ü geçmiyor.
l ALKOLLÜ içki reklamı gıda maddeleriyle ilişkilendirilemeyecek. Yani, rakı reklamında balık ya da peynir, bira reklamında çerez, şarap reklamında yemek olmayacak.
l CİNSELLİĞİN istismarı ile pornografi içeren ifade ve görüntüler kullanılamayacak. Üreticiler, bikinili bir kadın mı, el ele tutuşan iki genç, öpüşen bir çift mi sorusunu soruyor.
l COĞRAFİ işaretler kullanılmayacak. Örneğin Kapadokya bölgesi üzümlerinden üretilen bir şarabın tanıtımında Kapadokya denemeyecek, rakı reklamlarında İstanbul Boğazı ya da Galata Köprüsü gibi görüntüler kullanılmayacak.
l ALKOLLÜ içkilerin tedavi edici özelliklere sahip olduğu, uyarıcı, rahatlatıcı, güçlendirici, üstünlük sağlayıcı etkilerinin bulunduğuna dair içerik kullanılmayacak.
l REKLAMLARDA içki içmenin statü sembolü olduğu mesajı verilmeyecek.
l 'ALKOL susuzluğu giderir' denmeyecek
l İÇKİ ilanlarının gazete ve dergilerin gençlere dönük yayın yapan sayfalarında ve eklerinde yayımlanması da yasaklar arasında.

Gazetelerden öğrendik
TAPDK ile daha önceleri oldukça iyi bir iletişim içinde olduklarını belirten Efes Pilsen Türkiye Başkanı Semih Maviş, 'Yaklaşık 6-7 ay önce bize bir düzenleme yapılacağını söylediler ve bir taslak gönderdiler. Tüm üreticiler de bu taslak üzerinde oldukça ciddi çalışmalar yaptı ve Kurum'a gönderdik. Daha sonra başkan değişikliği yaşandı ve bir hafta sonu böyle bir tebliğin yürürlüğe girdiğini gazetelerden öğrendik' dedi.

Birçok ülkede serbest
Ülke Radyo TV Gazete İçeriğe
Müdahale
Yunanistan Sayısı kısıtı var Sayı kısıtı var Serbest Yok
Almanya 23.00'ten sonra 23.00'ten sonra Serbest Yok
serbest serbest
Portekiz Serbest 21.30'dan sonra Serbest Yok
serbest
İngiltere Serbest Serbest Serbest Yok
Fransa 17.-20.00 arası Yasak Serbest Yok
serbest
İtalya 20.30'dan sonra 20.30'dan sonra Gönüllü Yok
serbest serbest kısıtlama
Lüksemburg Bazı kısıtlar var Bazı kısıtlar var Serbest Yok
Avustralya Gün/saat kısıtı var Gün/saat kısıtı var Serbest Yok
ABD Serbest Gönül kısıtlama Serbest Yok
Güney Amerika Serbest Serbest Serbest Yok

İhracatı da etkileyecek
ŞARAP sektörünün son düzenlemeden çok ciddi şekilde etkileneceğini söyleyen Doluca Şarapları Başkanı Ahmet Kutman ise şarabın diğer alkollü içeceklerden farklı olarak turizm sektöründe çok önemli bir yeri olduğunu söyledi. Türkiye'nin iklimi, toprak yapısı ve kültürü itibarıyla şarap ülkesi olduğunu söyleyen Kutman, 'Şarap kültürü Türkiye'nin dışa tanıtımı açısından bu kadar önemli bir noktaya gelmişken karşımıza konulan bu yasaklarla bu potansiyeli nasıl harekete geçireceğimizi kestiremiyorum' dedi.

Dünyada durum nasıl?
BİRÇOK ülkede içki reklamları Dünya Sağlık Örgütü tarafından benimsenen kurallar çerçevesinde yapılıyor. Bu kurallara göre;
l Alkollü içki reklamları, reşit olmayan küçüklere yönelik yapılamıyor.
l Alkol tüketimini fiziksel bir etkinliğe ya da araba kullanmaya bağlamak yasak.
l Alkolün tedavi edici özellikler taşıdığını ve özel sorunların çözümüne katkısı olduğu izlenimi verilemiyor.
l Reklamlar aşırı alkol tüketimini teşvik edecek nitelikte olamıyor.