Bedri Baykam"ın, çağdaş sanat aracılığıyla ülkemizin yaşadığı büyük gerilimi ve Cumhuriyet"e yönelik ağır tehditleri gözler önüne serdiği “İçim Parçalanıyor” adlı sergisi 13 Ekim de Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi"nde açılıyor. Sergide, Atatürk"ten, İsmet İnönü"ye önemli tarihsel simgeler ile Uğur Mumcu"dan Türkan Saylan"a, Mehmet Haberal"dan, İlhan Selçuk"a, , Doğu Perinçek, Mustafa Balbay veya Tuncay Özkan gibi Ergenekon Davası mağdur aydınları da soyut ve kavramsal sanatla iç içe simgeleniyor.

Özellikle 1987"de yaptığı “Demokrasinin Kutusu”ndan bugüne kadar gerçekleştirdiği büyük dönemsel sergilerde, farklı ve kapsamlı politik konuyu cesaretle ve kararlılıkla irdeleyen Bedri Baykam, bu kez Türkiye"nin kanayan yarasına ve somut gerginliklerine parmak basıyor. Son dönemlerde kamu vicdanında farklı kesimlerden insanlarda bile büyük rahatsızlık yaratan Ergenekon davalarının mağdur aydınları da, Baykam"ın “İçim Parçalanıyor” serisinin içinde yer alan önemli simgelerden.

İki veya üç yıldır hangi gerekçeyle özgürlüklerinden mahrum edildiğini bilmeyen yazarlar, akademisyenler, gazetecilerin neden olduğu acı ve tepki, yalnız Baykam"ın değil, her duyarlı vatandaşın "içini parçalayabilecek" bir olgu. Bu doğrultuda Baykam, izleyicileri resimlerde de kırık ve herkesi sivri köşeleriyle kesip kanatmaya hazır olan ayna yüzeylerinde, kendi görüntüleriyle yüzleşmeye davet ediyor. Hiç kimsenin “Ben bilmiyordum, bu benim işim değil, ben politikadan anlamam” demeye hakkı olmadığını vurguluyor.

Sanatçı böylece son yapıtlarında, demokrasi ve laiklik mücadelesine Mustafa Kemal ile birlikte başlayan ve bugüne kadar süren tüm mücadele çizgisini bir araya getirmiş oluyor. Baykam için, boyanın tokluğu, yoğunluğu, taşıdığı iç gıcıklayıcı dalgalanmalar yapıt yüzeyinde birleşerek, bu acı veren gerilim hattının buluştuğu ana sahne haline dönüşüyor.

ERGENEKON DAVA SANIKLARININ YAKINLARI DA SERGİYE DAVETLİ

13 Ekim Çarşamba günü açılacak "İçim Parçalanıyor" sergisinin açılış törenine Ergenekon Davası Sanıklarının yakınlarının da katılması bekleniyor. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk"ün, Sanatçı Baykam ve davetlilerle açacağı sergi 24 Kasım tarihine kadar açık kalacak.

AÇILIŞ :13 EKİM 2010 ÇARŞAMBA
SAAT :18.00 - 21.00
YER :Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi
( Bağdat Caddesi Haldun Taner Sok. No:11 Caddebostan / İstanbul)