Aileler, çocuklarının toplum içinde girişken ve konuşkan olması için baskı yaparlar. Ancak psikologların artan şekilde kabul ettiği bir kurama göre, insanlar doğuştan içe kapanık veya dışa dönük olarak dünyaya geliyor.

Daha az risk alıyorlar Time dergisi, ABD’de yayımlanan sayısında kapağında bu konuya yer verdi. Tahminlere göre, insanların yüzde 30’u içe kapanık oluyor. İçe kapanıklık, utangaçlıktan farklı kabul ediliyor. İçe kapanık olmak, birçok avantajı da beraberinde getiriyor.

İçe kapanıklar daha az arkadaşa sahipler, ancak bu ilişkileri daha derin ve tatmin edici oluyor. İçe kapanıklar dışa dönüklere göre daha dikkatli oluyorlar, bu da daha fazla düşündükleri ve daha akıllıca kararlar aldıkları anlamına geliyor. İyi birer dinleyici olmaları onları iş dünyasında daha iyi liderler haline getiriyor. En büyük avantajlarından biri de konsantre olabilmek ve yalnız çalışabilmek. Bu özellikleri sayesinde yeni fikirler bulabiliyor ve bir yetenek üzerinde uzmanlaşabiliyorlar.

Araştırmalara göre içe kapanıklar, diğerlerine göre yüzde 28 oranında daha az finansal risk alıyorlar. Bu da hem iş dünyası hem de politikada başarılı olmalarını sağlıyor.

ABD’nin eski Başkanı Bill Clinton, İngiltere’nin eski Başbakanı Margaret Thatcher, yenilikçi Steve Jobs, Rusya’nın eski Devlet Başkanı Boris Yeltsin, eski Fransa Kraliçesi Marie Antoinette, eski boksör Muhammed Ali ve eski İngiliz devlet adamı Winston Churchill dışa dönük isimler arasında yer alıyor.

BAŞARI ÖRNEKLERİ

Mohandas Gandi (Devrimci):
Gandi tüm bir milletin yönünü değiştirdi, fakat her zaman içe dönük, kendine dönük bir insandı.

Warren Buffett (İşadamı):
Buffett, yatırımda başarı için en önemli şeyin doğru bir mizaca sahip olmak olduğunu söylüyor.

Bill Gates (CEO):
Gates odaklanma kabiliyetiyle zamanını yazılım geliştirmeye harcıyor, yine de insanlarla rahat görünüyor.

Hillary Clinton (ABD Dışişleri Bakanı):
2008’deki tartışma Clinton’ın sempatik olup olmadığıydı. Bu sıfatın ona zor yakıştırılmasının nedeni, kocası kadar dışadönük olmamasıydı.