CHP Genel Başkan Yardımcısı Osman Korutürk, ABD"ye "icazet almaya" gitmediklerini, CHP"nin sadece halktan icazet alacağını belirtirken "Özellikle Atlantiğin öbür yakasında Türkiye"nin sesini sadece AKP"den duymaya alışmışlar. Halbuki Türkiye tek sesli bir ülke değil. Türkiye"nin sesini daha başka bir yönden; daha sosyaldemokrat, daha ilerici, özgürlükçü bir ağızdan duymalarında da fayda var" diye konuştu.

CHP Genel Başkan Yardımcıları Osman Korutürk, Gülsün Bilgehan, Faik Öztrak ile Umut Oran ve CHP PM üyesi Faruk Loğoğlu"ndan oluşan CHP Heyeti, 3 günlük bir ABD ziyareti gerçekleştirdi. CHP heyeti, ABD ziyaretinde Dış İlişkiler Konseyi, (CFR) Washinton Enstitüsü, Ulusal Demokrasi Fonu, (NED) Türk-Amerikan Konseyi (ATC) gibi çeşitli kesimlerden düşünce kuruluşlarının yanı sıra ABD Temsilciler Meclisi eski Dış ilişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Partili Howard Berman, Demokrat Partili Senatör Joe Lieberman, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ileana Ros Lehtinen, Cumhuriyetçi Senatör ve eski Başkan Adayı John McCain, ABD"nin eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Brent Scowcroft, Center for American Progress düşünce kuruluşunun Başkanı John Podesta, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Kıdemli Direktörü Elizabeth Sherwood Randall ve ABD Kongresi"ndeki Türk Dostluk Grubu Eşbaşkanları Ed Whitfield ile Virginia Foxx ve Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi (CSIS) Direktörü Bülent Alirıza"nın da aralarında bulunduğu 20"nin üzerinde temas gerçekleştirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Korutürk, ABD ziyaretine ilişkin ANKA"ya yaptığı açıklamada ABD"de olumlu temaslarda bulunduklarını belirtti. Önceden CHP"nin ABD"deki imajının başkaları tarafından oluşturulduğunu, "CHP statükocu bir partidir, yeniliklere kapalıdır, değişim taraftarı değildir, Batı karşıtıdır" şeklinde tanıtıldıklarını söyleyen Korutürk, "Biz artık kendi imajımızı kendimiz yapacağız. Bütün dünya meseleleri hakkında geniş vizyonu olan, uluslararası ilişkilerin karşılıklı saygı ve birbirinin içişlerine karışmadan sürdürülmesinden yana olan, özgürlüklere, demokrasiye, hukuk devletine önem veren bir partiyiz. Bunu anlatıyoruz" diye konuştu.

-"CHP SADECE HALKTAN İCAZET ALIR"-

CHP Heyetinin ABD ziyaretinin "İcazet almaya mı gittiler?" şeklinde yorumlara ilişkin de Korutürk, "Biz hiç kimseden, hiçbir memleketten icazet almayız, biz sadece kendi halkımızdan icazet alırız. Bizim kendi halkımızdan başka icazet alacağımız bir yer yok" dedi.

-"TÜRKİYE TEK SESLİ BİR ÜLKE DEĞİL, BUNUN GÖRÜLMESİ LAZIM"-

Ziyaretlerinin hem CHP hem de Türkiye açısından faydalı olduğunu vurgulayan Korutürk, "Türkiye tek sesli bir ülke olmamalı. Özellikle Atlantiğin öbür yakasında Türkiye"nin sesini sadece AKP"den duymaya alışmışlar. Halbuki Türkiye tek sesli bir ülke değil. Türkiye"nin sesini daha başka bir yönden; daha sosyaldemokrat, daha ilerici, özgürlükçü bir ağızdan duymalarında da fayda var. Türkiye sadece AKP"nin temsil ettiği değerlerin geçerli olduğu bir ülke değil" diye konuştu.

milliyet