1 Ocak 2010’dan itibaren dış hat seferlerinde uygulanan “sıvı kısıtlaması” 2012’de iç hat uçuşları için de geçerli olacak. İngiltere’de bir yolcunun kabin bagajında patlayıcımadde ele geçirilmesi üzerine iç hat seferlerinde de sıvı kısıtlamasına gidilmesine karar verildi. Kurul,Uluslararası SivilHavacılık Örgütü (ICAO) ile Avrupa SivilHavacılık Konferansı’nın (ECAC) kararları doğrultusunda iç hat uçuşlarında sıvı kısıtlamasına gitti. Pilot uygulama İstanbul Atatürk ve Sabiha Gökçen havalimanlarında başlatılacak.Üç ay sonunda 45 havalimanında sıvı kısıtlamasına geçilecek. 1Mart 2012’den itibaren tüm havalimanlarında uygulama hayata geçirilecek.

BİR POŞETE İZİN VERİLECEK

Yolcular el/kabin bagajlarında bir litrelik ağzı kilitli torba içerisinde her biri maksimum 100mililitrelik kaplarda sıvımaddeler taşıyabilecek.Her yolcu sadece bir poşeti kabine sokabilecek. Su, şurup, içki dahil her türlü sıvı kremler, losyonlar, kozmetik yağlar, parfümler, maskara, makyajmalzemeleri, tıraş köpükleri, deodorantlar, diş macunu, kontak lens sıvıları, şampuanlar, reçel, bal, yoğurt, pekmez, salça gibi tam katı halinde olmayan yiyecekler kısıtlama kapsamına alınacak. Ambalajı 100 mililitrenin üzerindeki sıvılar içindeki sıvımiktarı 100 mililitrenin altında olsa bile kabine alınmayacak.

CIP’LERE YENi AYAR

Ankara Esenboğa, AntalyaveİzmirAdnan Menderes havalimanlarındaki CIP terminallerinde güvenlikayarı yapılacak. Güvenlik riski yüzünden CIP’lerde yolcuların kabin ya da normal bagajları ile check-in yapmasına izin verilmeyecek. CIP salonlarındaki checkin bankoları x-ray’lı arama noktasının bulunduğu giriş bölümüne taşınacak. CIP ’ler de tek güvenlik kontrolü bulunduğuna dikkat çeken bir yetkili, “Ulusal güvenlik açısından en küçük bir riski daha düşünmek zorundayız” dedi. ICAO ve ECAC, Türkiye’deki havalimanlarında bagajların uçağa yüklenmesinden önce patlayıcı madde dedektör köpeklerince kontr ol edilmesini de istedi. Olası bombalı sabotaj ya da eylemlere karşı uçak bagajları “sertifikalı” köpeklerce taranacak.

Elle arama serbest

MSHGK, otelden ‘check in’ yapılmasına vize verdi. Check in standartlarını polis belirleyecek. Otelden alınacak bagajların ağzı mühürlenecek ve özel güvenlik görevlisinin refakatinde kapalı kasa bir araçla havalimanına götürülecek. Kanun değişikliği ile artık özel güvenlikçiler polis olmaksızın alana gelen her yolcunun üzerini arayabilecek.

HABER: Kamil Elibol-Bugün Gazetesi