İstanbul Üniversitesi Türkiye'nin en eski üniversitesi. 550 yıllık geçmişiyle Türk akademik hayatının amiral gemisi. Amiral gemisi, şimdi yeni kaptanını seçmeye hazırlanıyor.

İstanbul Üniversitesi'nde bu rektör seçimlerinde aday enflasyonu var. 13 aday, rektör koltuğuna oturmak için kıyasıya çekişiyor.

2500 öğretim üyesi yeni rektörlerini seçmek için sandık başına gidecek. 13 adayın 8'i tıp fakültesi kökenli.

Son 34 yıldır İstanbul Üniversitesi'nde ibre hep tıpçılardan yana oldu. Koltuğunu 18 Ocak'ta bırakacak olan rektör profesör Mesut Parlak, bu seçimlerde de tıpçılara şans tanıyor.

Parlak, "Mümkün değil başka biri çıkmaz. Ama yine de son sözü Cumhurbaşkanı söyleyecek" dedi.

Geçen yıl İstanbul Üniversitesi'nin uluslararası akademik endeksli dergilerde 1300 bilimsel makalesi yayımlandı. Üniversite aynı zamanda dev bütçeli bir eğitim kurumu. 2009 bütçesi 800 milyon YTL.

Ancak bu bütçenin sadece 35 milyonunun araştırmalara aktarıldığı söyleniyor. Rektör Mesut Parlak'a göre ise üniversitenin tüm bölümlerinde proje üretimi son dört yılda arttı. Parlak, bu kadar büyük bir bütçenin yönetiminin hiç de kolay olmadığı görüşünde.

Parlak, "Benden müteahhit olmamı istediler. Ben o kadar paradan ne anlarım. YÖK yeni bir düzenleme getirmeli" dedi.

İstanbul Üniversitesi'nde rektör seçiminde ilk 6'ya girecek isimler YÖK'e gönderilecek. YÖK bu isimlerden 3'ünü belirleyip Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunacak.

İstanbul Üniversitesi'nin rektörünü Cumhurbaşkanı'nın attığı imza belirleyecek.