Gümüşhane'nin Torul ilçesi Zigana Dağı'nda meydana gelen çığ faciasında hayatını kaybeden 10 dağcıdan 8'i için Trabzon Valiliği önünde tören düzenlendi.

Törene Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, CHP Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Selvi, Trabzon milletvekilleri Kemalettin Göktaş, Mustafa Cumur, Akif Hamzaçebi, Cevdet Erdöl, Safiye Seymenoğlu, Trabzon Valisi Nuri Okutan, Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu, Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karacan, askeri yetkililer, bürokratlar ve 3 bine yakın vatandaş katıldı.

Trabzon'dan dün sabah saatlerinde Zigana Dağı'na dağ yürüyüşüne gelen Dağcılık Kulübü üyesi 17 kişi, saat 11.00 sularında bir anda kopan çığın altında kalmıştı.

Faciada hayatını kaybeden Doktor Davut Akdeniz, Doktor Dursun İnan, Erhan Terzi, Hüseyin Karaosmanoğlu, Burçak Sevim (25), Yasemin Aktaş (35), Özlem Timurcioğlu (26), Gülhanım Piyale (49) için Trabzon Valiliği önünde tören düzenlendi.

Hayatını kaybedenlerden Hüsniye Sarıbıyık, memleketi Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesine, Hasan Ali İsaoğlu ise Trabzon'un Arsin ilçesine gönderildi.
Törende konuşan Bakan Murat Başeskioğlu, yaşanan facianın yalnız Trabzonluların değil bütün ülkenin yüreğine ateş düşürdüğünü ifade etti.
Olayda hayatını kaybedenlerin acısını paylaştığını belirten Başeskioğlu, "Ölüm ani, çabuk, hazırlıksız. Buna dayanmak zor. Bu nedenle ailelerin feryadını anlıyoruz. Acılarını paylaşıyoruz. Hayatını kaybeden 10 vatandaşımız, kendileriyle, doğayla barışık, binlerce insanın hayatını kurtarmış doktorlar, birçok yetiştirmiş eğitimcilerdi. Memleketimizin başı sağ olsun." dedi.

Bayındırlık Bakanı Faruk Özak da, yaşanan elim kazada çok önemli değerlerin kaybedildiğini belirtti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da taziyelerini ileten Bakan Özak, "Zigana'ya çığ düştü, ama bu çığ milletimizin yüreğine kor oldu, yaktı." ifadelerine yer verdi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan da çok önemli 10 dostunu kaybettiğini ifade etti. Vali Okutan, cuma günü Başbakan Erdoğan'ın Trabzon ziyareti olmasaydı, kendisinin de bu 10 dağcı ile pazar günü Zigana'da olmayı planladığını dile getirdi.

Dağcıların üye olduğu Trabzon Dağcılık Kulübü (TEDAK) Başkanı Ercan Bostan, gözyaşları içerisinde yaptığı konuşmasında, dün gece sabaha kadar bunun bir rüya olması için dua ettiğini söyledi.
Bostan, "Güneş yeniden doğsa, bugün hiç yaşanmamış olsa dedim, ama olmadı. Keşke ben de onlarla olsaydım." diye konuştu.
Tören, İl Müftüsü Ahmet Bulut'un yaptığı duayla sona erdi. Cenazelerin başında gözyaşı döken yakınlarının feryatları yürekler yaktı.
Cenazeler, öğlen İskenderpaşa Camisi'nde kılınacak cenaze namazının ardından toprağa verilecek.

SABAH