Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Devlet Başkanı Bush ile görüşmesi sonrası çıkan sonucu " 'Dağ fare doğurmuş', çıkan netice Türkiye için her manada bir hüsran ve hezimet olmuştur." diye değerlendirdi.

Bahçeli, 8 askeri almak için PKK ile görüşen ve teslim belgesi imzalayan DTP'li 3 milletvekilini ihanetle suçladı.

TBMM'de partisinin grup toplantısında konuşan Bahçeli, 8 askerin serbest bırakma sürecinde yaşanan gelişmeler nedeniyle, askerlerin teslim edilmesini buruk sevinçle karşılandığını söyledi.

Bu sürecin oynanan senaryo ve olayın aktörlerini ortaya çıkardığını ifade eden Bahçeli, "PKK millitanları, Türkiye'den bölücü temsilciler, ABD askerler, Irak hükümeti ve aşiret reislerinden oluşan set zinciri, terörzmin kimler tarafından himaye edilip yönetildiğini itiraza gerek duyulmayacak şekilde göstermiştir" diye konuştu.

Bahçeli, askerlerin serbest bırakılması sürecinde yer alan DTP'li 3 milletvekilinin yer almasını da sert dille eleştirdi.

Yol kenarında bir masada PKK bayrak ve Abdullah Öcalan resmi önünde teslim belgesi imzalandığını hatırlatan Bahçeli, "Bu güruhun maksadı tam bir ihanet örneğidir. Bu olayın bütün ayrıntılarıyla ortaya çıkarılması hükümetin görevidir. Türkiye bu şahıslar hakkında hükümetin tutumunu ve adaletin vereceği kararı merakla beklemektedir" şeklinde konuştu.

Teröre karşı halkın huzuru bulmasının yolunun hükümetin teröre karşı aldığı kararları kararlılıkla uygulamasından geçtiğini ifade eden Bahçeli, hükümeti, Meclis'in kendilerine 19 gün önce verdiği tezkereyi kullanmada isteksiz davranmakla suçladı.

Bahçeli, Türkiye'nin önümüzdeki günlerde bölücülük ve bölücü terör konusunda keskin yol ayrımına geleceğini savundu.



ABD GEZİSİ



Başbakan'ın ABD Devlet Başkanı Bush ile beklenen görüşmesini dün gerçekleştirdiğini hatırlatan Bahçeli, görüşme ile ilgili somut adımlarını birkaç gün içerisinde daha net anlaşılacağını ancak ilk gözlemlerinin görüşmenin başarısız geçtiği yönünde olduğunu söyledi.

Devlet Bahçeli, Başbakan'ın sınır ötesi harekat için Washington'dan aradığını bulamadığını iddia ederek, Başbakan'ın ABD'den içi boş önlemlerle, etkisiz vaadlerle geri döndüğünü savundu.

Bahçeli, "ABD'nin Türkiye'ye böyle bir muameleyi revae görmesinden, Başbakan'ın Türk milletini böyle bir duruma düşürmesinden büyük bir esef ve infial duyduğumuzu belirtmek istiyorum" diyerek, görüşmeden duyduğu tepkiyi dile getirdi.

ABD'nin yaklaşımının, Kuzey Irak'taki bir avuç peşmergenin Türkiye'nin istikrarı ve toprak bütünlüğünden öncelikli olduğunu gösterdiğini kaydeden Bahçeli, şunları söyledi: "Dün Beyaz Saray'da yapılan açıklamada, PKK'nın tasviyesi, ortak sınırötesi operasyon, PKK'nın Irak'ın Kuzeyi'nde bulunan kamplarının kaldırılması, liderlerinin teslim edilmesi, lojistiğinin kesilmesi, Mahmur Kampı ve Kandil Dağı yoktur. Bunun yerine 2 lider havanda su dövmüş, bazı tarihi konularda ortak harekat görüntüsü verme için çaba gösterilmiştir. Türkiye'de bıçağın kemiğe dayandığı, sözün bittiği yerde 2 lider istihbarat değişimi, diplomasi, siyasi ve askeri düzeylerde ortak çalışmaların devamı, bu amaçla üçlü askeri mekanizması ile sınırlı mutabakata varmışlardır." şeklinde konuştu.

Devlet Bahçeli, "2 liderin ortak açıklaması, Başbakan Bush'tan acil ve somut adımlar isteyeceğini açıklayan Başbakan'ın aradığını bulamadığını göstermiştir. Açıklanan yeni önlemler içi boş temenniler, soyut beyanlardan öte bir anlam ifade etmemektedir. Terörle mücadelede yeni bir üçlü mekanizmanın getirilecek olması Başbakan'ın terörle mücadele anlayışının ibret verici göstergesi olmuştur. Sonuç itibariyle Başbakan Erdoğan'ın Başkan Bush ile yaptığı görüşmede 'Dağ fare doğurmuş' netice Türkiye için her manada bir hüsran ve hezimet olmuştur. Karşımızdaki tablo çok ciddi endişe vericidir. Türkiye'nin bir milli güvenliğini ve birliğini ilgilendiren böylesi hayati bir konuda çok azim bir ortaoyun oynanmaktadır. Herkes zaman kazanmaya, Türkiye'yi etkili tedbirler almaya caydırmaya ve oyalamaya çalışmaktadır" diye konuştu.

Bahçeli, ABD, bölgede ağır kış şartlarının oluşması için gün saydığını, böylelikle Türkiye'nin sınırötesi harekattan vazgeçeceğini, PKK'nın da inine geri döneceğini belirterek, "Böylelikle tezkere sanal tezkere olarak kalacaktır" dedi.

Terör olaylarından sonra milletin ayağı kaldığını kaydeden Devlet Bahçeli, böylesi bir durumun Başbakan'ın Bush ile görüşmede bir hamle olarak kullanması gerektiğini ancak ortaya çıkan manzaranın Başbakan'ın bu kullanmaktan uzak olduğunu gösterdiğini belirtti.

Bahçeli, ABD ile ortak operasyon isteğinin Türkiye için onur kırıcı olduğunu savunarak, "Türkiye operasyon için yeterli inanca ve güce sahiptir. Mehmetçiğe refakat edecek güce asla ihtiyaç yoktur" şeklinde konuştu.

Terör konusunda Türkiye'nin geldiği noktada geçici tedbirlere değil, köklü adımlara ihtiyacının olduğunu vurgulayan Bahçeli, bu yapılmadığı takdirde bundan sonraki süreçte terörün önlenemeyeceğini, Türkiye'nin dışarıda itibar ve güç kaybedeceğini, milletin de devletine ve ordusuna derinden inancının kaybolacağını ileri sürdü.

CHA