DHKP-C üyesi olduğu iddiasıyla bir yıldır tutuklu yargılanan Edemir, “Gerçekten adaleti arıyorum” dedi.

ODTÜ yüksek lisans öğrencisi Hüseyin Edemir, DHKP-C üyesi olduğu iddiasıyla bir yıldır tutuklu yargılandığı davanın üçüncü duruşmasında da tahliye edilmedi. Savcı, delillerin geçerliliğinin ve sanıkla ilişkisinin sorgulanmasının yerinde olacağını belirtti. Mahkeme, savcı ve avukatın, belgelerle ilgili araştırma taleplerini reddetti. Edemir, “Gerçekten adaleti arıyorum. Yaşadıklarım adalete olan inancımı sarstı” dedi.

Yıllar önce bulunduğu söylenen belgelerle İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi"nde yargılanan Edemir, “Birinci yarıyıl bitmişti ve nişanıma saatler kala tutuklandım. Dişimle tırnağımla kazandığım birçok şeyi kaybettim. 1998"den bu yana örgüt üyesiysem hakkımda neden herhangi bir eylem iddiası yok? Anayasal hak olan birçok basın açıklamasına katıldım. Muhalif bir insanım. Hiçbir örgütle ilgim olmadı. Muhalif olduğum için bu davada sanık olduğumu düşünüyorum. Beraat edersem kaybolan yıllarımın telafisini kim sağlayacak” diye sordu. Edemir tahliyesini talep etti.

Cumhuriyet savcısı Kasım İlimoğlu, Edemir"e dosyada polisin hazırladığı belgelerle ilgili sorular yöneltince avukat Oya Aslan, itiraz ederek, “Savcının hukuka aykırı belgeler üzerinden sorgulama yapmasını doğru bulmuyoruz. Bu belgeler hükme esas alınamaz” dedi.

Savcı İlimoğlu, Edemir hakkındaki iddianın araştırılması ve savunmasının alınabilmesi için delillerin geçerliliğinin ve sanıkla ilişkisinin sorgulanmasının yerinde olacağını belirtti.

Herhangi bir delil yok

İlimoğlu, belgelerin hukuka uygunluğunu denetleyebilmek için elde edilmiş ve yargılamaya konu konumlarının Cumhuriyet Başsavcılığı"ndan sorulmasını talep etti. Savcı, Edemir"in iddianamedeki suç tarihi ile yakalandığı zamana dek terör örgütü ile bağlantısını ortaya koyacak herhangi bir delilin bulunamadığına, sanığın şiddet içeren eyleminin olmadığına dikkat çekerek, adli kontrol uygulayarak Edemir"in serbest bırakılmasını istedi. Edemir"in tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, avukat Oya Aslan ve savcı İlimoğlu"nun dosyadaki belgelerin araştırılması yönündeki taleplerini de reddetti. Duruşma 8 Mart 2011"e ertelendi.

HİLAL KÖSE/Cumhuriyet