Hurma, kalorisinin yüksek olması bir dezavantaj gibi görünse de, miktarına dikkat edilmesi durumunda rahatça tüketilebilecek bir gıda...

1) Kurutulmuş hurmanın şeker, yaklaşık olarak yüzde 80 iken taze hurmada bu oran yüzde 60'lara kadar düşmektedir.

2) Ramazan ayında günde 2 adet (50 gram) hurma tükettiğinizi düşünürsek; 140 kalori, 1 gram protein, 32,5 karbonhidrat, 4,3 gram lifi vücuda almış olacaksınız.

3) Ayrıca hurma içerisinde yüksek derecede potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor mineralleri bulunması sebebiyle birçok meyveden daha ön planda olmalıdır.

4) Orucun hurma ile açılması kan şekerinizin daha dengeli yükselmesini sağlayacaktır. Bilhassa içinde demir mineralinin bulunması sebebi ile kansızlık problemi olanlar için tüketilmesi elzem bir meyvedir.

5) Ayrıca hurmadaki yüksek kalsiyum sayesinde çocuklarda kemiklerin gelişmesini, erişkinlerde ise kemiklerin kuvvetlenmesini sağlamaktadır.

6) Hadis-i Şerifde buyuruluyor ki: “Sizden biriniz orucunu açacağı zaman hurma ile açsın. Çünkü hurmada bereket vardır. Eğer hurma bulamazsa, su ile açsın. Zira su temizleyicidir.” (İbni Mâce, Sıyam: 24; Ebû Dâvud, Savm: 21)

7) “Resulullah Sallallâhu Aleyhi Vesellem, birkaç tane taze hurma ile orucunu açardı. Eğer taze hurma yoksa kuru hurma ile açardı. Kuru hurma bulamazsa da bir kaç yudum su yudumlardı.” (Ebû Dâvud, Savm: 22, (2556); Tirmizî, Savm: 10)

8) “Peygamber Sallallâhu Aleyhi Vesellem üç hurma ile veya ateş dokunmamış bir şeyle iftar etmeyi severdi.” (et-Tergîb ve’t-Terhîb 2:142)

9) Hadis-i şerifte de ifade edildiği gibi Peygamber Efendimiz Sallallâhu Aleyhi Vesellem orucunu hurma ile açardı. Hurma bulunmazsa su içerdi.

(Dünya Bülteni)