ÖTV ve KDV indiriminden sonra sektörü canlandıracağı gerekçesiyle otomotivciler tarafından talep edilen hurda teşviği indirimi kısa vadede mümkün gözükmüyor.
İTOtarafından düzenlenen Katar 1. Türk İhraç Ürünleri Sergisi açılışı için Katar'da bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, 'Kısa vadede bir hurda indirimi beklentisi olmasın. Kısa vadede bir hurda indirimi gerçekleşemeyecek' dedi. Bakan Ergün, bunun gerekçesini şöyle açıkladı: “4-5 bin liraya veya 10 bin liraya piyasadan araba alan, ancak bunu denkleştirerek araba alan bir kitle ve önemli de bir kitle var. Şimdi bunun vergilerini yükselttiğiniz zaman çok dar gelirli bir kitlenin vergilerini yükseltmiş olacaksınız. Arabayı zor bela alan ve kullanan bir kitlenin vergilerini yükseltmiş olacaksınız.”

YENİ TALEP OLUŞTURMASI ÖNEMLİ

Alınacak bir tedbirin talebi engellemek yerine yeni talep oluşturması gerektiğini vurgulayan Bakan Ergün, “Çevre etkileri, şunlar, bunlar bu tartışmaların hepsine hak veriyorum, bir de böyle bir gerçek var. Bu kitle arabasını hurda indirimiyle değiştirip, yerine yenisini alabilecek bir kitle midir? Bu sorunun da cevabı önemli” dedi.

KENDİNİZ DE ÇARE ÜRETİN

ÖTV indiriminin uygulandığı dönemde otomobil firmalardan bazılarının fiyatlarına zam yaparak indirimleri etkisiz hale getirdiğinden yakınan Bakan Ergün, 'Bu olayı tüketicilerde, bizler de çok şık bir davranış olarak görmedik” dedi. Otomobil sektörünün mevcut ekonomik yapı içerisinde yeni çareleri kendisinin de üretmesi gerektiğine vurgu yapan Bakan, sektörün geleceğini tek bir harekete bağlamanın o sektör açısından sakıncalı olacağını anlattı.


Ergün'den Katar'a ziyaret

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Katar Enerji ve Sanayiden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Saleh Al Sada'yı ziyaret etti.İstanbul Ticaret Odası tarafından düzenlenen 'Katar 1. İhraç Ürünleri Sergisi'nin açılışına katılmak ve Katarlı yöneticilerle bir dizi temasta bulunmak üzere Katar'da bulunan Ergün, ikili ziyaretler kapsamında Katar Enerji ve Sanayiden Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Saleh Al Sada'yı makamında ziyaret etti. Ziyaret sırasında, Türkiye ile Katar arasında planlanan Katar Türkiye doğal gaz boru hattı konusu da ele alındı.


Binek araç pazarının en yeni ve en zengin otomobilleri Peugeot'da

Peugeot'nun AB sınıfını tamamlayacak yeni modeli 206+, bugünden itibaren Türkiye'de pazara sunulacak. Araçlar, 15 Ekim'de bayilere ulaşacak. 206+'ın üretim kararı krizden önce alındığı belirtildi. Peugeot Ürün Müdürü Can Dinç, Peugeot'un AB sınıfında satışlarının 1999-2009 yılları itibariyle yüzde 25,5'ten yüzde 44,2'ye yükselişine işaret ederek, 206+'nın katılımıyla Peugeot'un, Türkiye binek araç pazarında 'en yeni' ve 'en zengin' ürün gamına sahip olduğunu kaydetti. Verilen bilgiye göre, araç çevreye etkisini sınırlı tutan 70 bg güç üreten 1.4 l HDi dizel motor seçenekleri ile sunulacak./yeni şafak